Latvijas autosportists Jānis Baumanis pēc pirmās sacensību dienas Eiropas čempionāta ("Euro RX") "Super 1600" klasē Frančiakortas trasē Itālijā sestdien ieņem otro vietu, bet prestižajā pasaules čempionāta ("World RX") SuperCar" klasē Reinis Nitišs ierindojas 11.pozīcijā.

Baumaņa "Renault Twingo" treniņbraucienos to piemeklēja tehniska rakstura problēmas ar bremzēm, un sportista pārstāvētā "Set Promotion" komandas mehāniķi centās tās novērst, tomēr treniņu laikā tas pilnībā neizdevās un sportists attiecīgi uzrādīja tikai devīto labāko rezultātu.

Līdz pirmajam kvalifikācijas braucienam problēmas bremžu sistēmā bija likvidētas, tomēr jau pirmajā pagriezienā latvietis iekļuva sadursmē ar diviem konkurentiem un zaudēja cerības uzrādīt labu rezultātu. Nebija gan arī ļaunuma bez labuma, jo pēc šīs sadursmes Baumanis bija vienīgais no trim tajā iesaistītajiem, kurš spēja turpināt braucienu un šķērsot finiša līniju. Galvenajam konkurentam čempionāta kopvērtējumā, ungāram Kristiānam Žābo līdz ar lietuvieti Kasparu Navicki šis brauciens turpretī beidzās īsti nesācies.

Cik neveiksmīgs bija pirmais kvalifikācijas brauciens, tik sekmīga bija otrā kvalifikācija. Tajā Baumanis nodemonstrēja patiesi atzīstamu sniegumu, uzrādīja absolūti ātrāko apļa laiku, apsteidzot pat dažu labu "Supercar" klases pārstāvi, un uzvarēja ne vien savā braucienā, bet visā sīvajā klases konkurencē. Šīs uzvaras rezultātā latvietis no septiņpadsmitās vietas pakāpās uz piekto. Kāpumu vēl par trim pozīcijām Jānim nodrošināja trešās kvalifikācijas iznākums, proti, veiksmīgi aizvadīts brauciens un tajā izcīnīta trešā vieta latvieti pacēla līdz Frančiakortas posma kopvērtējuma tabulas otrajai ailei.

Savukārt "SuperCar" klasē tika aizvadīti divi kvalifikācijas braucieni. Treniņbraucienos Nitišs no "Olsbergs MSE" komandas trasē pavadīja septiņus apļus, uzrādot 10. ātrāko rezultātu. Reinis Nitišs "Supercar" klases divās kvalifikācijas kārtās 41 dalībnieka konkurencē uzrādīja 15. un 17. ātrāko laiku, kas pirmās sacensību dienas izskaņā jēkabpilieti ierindo 11. vietā. Posms noslēgsies svētdien, kad paredzētas vēl divas kvalifikācijas kārtas un finālbraucieni.

Pirmo divu kvalifikācijas kārtu laikā Nitišs ieguvis 56 punktus, kas jēkabpilietim ļauj ierindoties 11. vietā. Līderi uz doto brīdi ir Peters Solbergs un Johans Kristofersons – abi autosportisti uzrādīja ātrāko laiku vienā no kārtām un šobrīd iekrājuši 95 punktus. Trešajā vietā šobrīd ierindojies Timurs Timerzjanovs (81 punkts), kurš startē ar Nitiša komandas Olsbergs MSE sagatavotu Ford Fiesta ST automašīnu.

Jāņa Baumaņa komentārs pēc pirmās sacensību dienas: "Treniņbraucienu sākumā biju nepatīkami pārsteigts, ka kopš Barselonas posma mašīnai bija veiktas izmaiņas regulējumos un bremzēšanas laikā tā kļuva gandrīz nevaldāma. Tomēr līdz pirmās kvalifikācijas startam komanda problēmas lielā mērā novērsa un biju gatavs iesaistīties cīņās. Brauciena startā sanāca ļoti labi pirmie metri, bet tad diemžēl iekļuvu sadursmē ar Žābo un Navicki, noslāpa manas mašīnas motors, apmēram 20 sekundes pagāja, kamēr to atkal iedarbināju un uz labu rezultātu jau cerēt vairs nevarēju. Otrajā braucienā nav daudz ko piebilst - ļoti labs starts un ļoti labi aizvadīts brauciens nodrošināja uzvaru šīs kvalifikācijas kopvērtējumā. Trešajā kvalifikācijā pēc dāņa Ulrika Linnemana falšstarta izvirzījos vadībā un tur turējos līdz pēdējam brīdim. Diemžēl neliela kļūda maksāja uzvaru, tomēr vispārējais noskaņojums ir ļoti labs un arī komanda ir apmierināta ar manu sniegumu. Vienīgi var piebilst, ka trase tomēr nav tik laba, kā šķita tās pirmajā apskatē pirms pāris dienām - grants sekcijā bedres ir tādas bedres, kādas nebija redzētas kopš Latvijas autokrosa laikiem, turklāt vietām Frančiakortas trase ir ļoti nežēlīga. Galvenokārt tas ir pirmais pagrieziens, kur jābūt īpaši piesardzīgiem, jo šodien šeit piedzīvots ļoti daudz avāriju.

Reiņa Nitiša komentārs pēc pirmās sacensību dienas: ""Šodien izvērtās īstena sacīkšu diena šī vārda vistiešākajā nozīmē – tik daudz apdzīšanas manevru, kā šajos divos braucienos, šķiet, nebiju veicis visas sezonas laikā! Izbaudīju šādu braukšanu, jo visu laiku bija jācīnās par savu vietu, kas veiksmīgi arī izdevās! Diemžēl, lai cik baudāmi, bet gandarījumu šie braucieni nedeva, jo burzmā un cīņās ar konkurentiem nācās zaudēt laiku, un tādēļ šobrīd atrodos vienpadsmitajā vietā. Lai vai kā, mans noskaņojums ir labs, un arī automašīnas regulējumi ļauj man uzrādīt ātrus apļa laikus, to pierāda arī Timerzjanova sniegums, kurš šobrīd ir trešais. Rītdien trešā brauciena starts man ir no iekšmalas, no pirmās starta pozīcijas. Darīšu visu, lai tam perfekti sagatavotos – ja izdosies kā plānots, tad arī rezultāts neizpaliks."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!