Foto: Rihards Baumanis
Latvijas piloti Jānis Baumanis ("Team STARD") un Reinis Nitišs ("EKS") pasaules čempionāta ("World RX") pirmajā posmā prestižākajā "SuperCar" klasē pēc pirmās sacensību dienas divām kvalifikācijas sesijām iekļuvuši pirmajā desmitniekā.

Augstākā pozīcijā ir Jānis Baumanis, kurš pēc divām kvalifikācijas kārtām ir astotajā vietā, savukārt Nitišs ieņem desmito vietu, ievērojami uzlabojot savu situāciju, salīdzinot ar pirmās kvalifikācijas rezultātiem. Līderis pēc divām kvalifikācijas kārtām ir Nitiša komandas biedrs soms Tomass Heikinens.

"Teikšu godīgi, šodien bija pirmā reize, kad tā pa īstam piesēdos pie jaunās mašīnas stūres, tāpēc pirmajā treniņbraucienā biju samērā piesardzīgs, lai saprastu, kā šī mašīna strādā. Pirmās sajūtas bija diezgan labas, bet bija arī dažas lietas, ko vajadzēja izmainīt un tā soli pa solim atradām piemērotākos regulējumus sausam laikam. Pirms pirmā kvalifikācijas brauciena nolija lietus un trase bija slapja. Ar katru apli tā gan kļuva sausāka un, kad pienāca mana kārta braukt, spēju uzrādīt septīto labāko rezultātu, par ko esmu ļoti priecīgs," saka Jānis Baumanis.

Otrās kvalifikācijas sesijas vidū sākās spēcīgs lietus, un labākus rezultātus sasniedza sportisti, kas startēja pirmajos braucienos. Viens no lielākajiem ieguvējiem bija Nitišs, kurš šajā sacensību kārtā uzrādīja trešo labāko laiku, kamēr Jānis Baumanis otrajā kvalifikācijā bija vienpadsmitais ātrākais. Braukšanas apstākļus labi raksturo tas, ka pirmās kvalifikācijas uzvarētājs, zviedrs Johans Kristofersons ("PSRX Volkswagen Sweden") otrajā uzrādīja vien 17. rezultātu, kamēr pirmās kvalifikācijas otrs ātrākais pilots Kens Bloks palika 19. vietā.

"Otrajā kvalifikācijā viss izvērtās kājām gaisā, pirmie divi braucieni "Supercar" klasei bija pa sausu trasi, par laimi, Reinis Nitišs trāpījās tajos, bet Jānis Baumanis jau brauca pa kārtīgu lietu," stāsta saka Jāņa tēvs un menedžeris Andris Baumanis. "Trešajā braucienā jau lija kā pa Jāņiem, līdz ar to rezultāti pasliktinājās."

Pirmajā kvalifikācijā ātrākais no Latvijas pilotiem bija Baumanis, kurš sasniedza septīto labāko rezultātu, kamēr Nitišs uzrādīja 17. laiku.

"World RX" Spānijas posms Katalonijas trasē iesākās ar lietainiem treniņbraucieniem, taču uz pirmās kvalifikācijas sākumu debesis noskaidrojās, trases apstākļi uzlabojās un labākos rezultātus uzrādīja pēdējās grupas braucēji, kuru vidū bija arī Jānis Baumanis. Viņš startēja kopā ar Peteru Solbergu ("PSRX Volkswagen Sweden"), Kevinu Hansenu ("Team Peugeot–Hansen"), Andreasu Bakerūdu un Kenu Bloku (abi - "Hoonigan Racing Division").

Savā braucienā Baumanis uzrādīja ceturto rezultātu, bet kvalifikācijas summā ieņēma septīto vietu.

"Komanda ar šo rezultātu ir ļoti apmierināta, redzam, ka Jānis ir atguvis ātrumu," Andris Baumanis. "Komandas un piloti, kas ir priekšā Jānis, aizvadījušas nopietnus testus, kamēr Jānim pēdējais brauciens ar "Supercar" mašīnu bija pērn Argentīnā. Priecājos par Jāņa ātrumu jau no pirmās kvalifikācijas, ka viņš spēja turēt līdz Bakerūdam, Hansenam, un bija ātrāks par dažu labu rūpnīcas komandas pilotu. Tas ļoti apsveicami. Nospēlēja par labu arī laika apstākļu maiņa - no rīta trenņbraucienu laikā stipri lija, bet ar katru nobraukto apli trases stāvoklis uzlabojās un tā kā Jānis tika ielozēts pēdējā braucienā - tas bija visātrākais brauciens, un trases apstākļi vislabākie."

Baumanis vecākais gan norādīja, ja Jāņa mašīnu piemeklēja diezgan nopietnas pārnesumkārbas problēmas, kas varēja "maksāt" pāris sekundes. "Tas nedaudz traucēja, bet komanda novērsīs un būs vēl labāk," piebilda Andris Baumanis.

"Pēc pirmās dienas domāju, ka ir labi. Ir dažas lietas, kas mašīnai jāpamaina regulējumos, bet kopumā uzskatu, ka līdz šim jau sasniegts perfekts rezultāts," saka Jānis Baumanis.

Reinis Nitišs startēja pirmajā grupā kopa ar Niklasu Gronholmu un ungāru "CsuCsu", un bija ātrāks par saviem konkurentiem, tomēr viņiem trase vēl bija slapja un šā trijnieka rezultāti bija lēnākie pirmajā kvalifikācijā - Reinim 17. rezultāts, "CsuCsu" - 18., Gronholms - 19.

Kopumā "Supercar" klasē startē 21 braucējs, no kuriem viens – Gerlēns Šišerī – pirmajā kvalifikācijā palika bez rezultāta.

Svētdien notiks atlikušās divas kvalifikācijas kārtas, kā arī pusfināli un fināls, kurā tiksies seši labākie braucēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!