Foto: LETA
Šajā nedēļas nogalē, 9.-10. novembrī, Jānis Baumanis un vēl 15 citi "Monster Energy" FIA pasaules rallijkrosa čempionāta dalībnieki atradīsies vairāk kā 10 000 kilometru attālumā no Rīgas – Dienvidāfrikas Republikas galvaspilsētā Keiptaunā, kur norisināsies 2019. gada sezonas noslēdzošais posms "Sabat World RX of South Africa".

Cīņa par pasaules čempiontitulu rallijkrosā

Iepriekšējos trīs gadus pasaules rallijkrosa čempions tika noskaidrots vēl pirms pēdējā posma norises, tad šogad situācija ir krietni mainījusies – par čempiontitulu cīnās uzreiz trīs piloti, un pasaules čempionāta vēsturē, šajā nedēļas nogalē piedzīvosim visintriģējošāko sezonas noslēgumu. Timijs Hansens līdz šim izcīnījis 187 punktus, Andreas Bakeruds (186) un Kevins Hansens (179), no šiem trim – uzvarām bagātākais šosezon ir Timijs Hansens, kurš kopumā četras reizes kāpis uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena, tai skaitā arī iepriekš notikušajā "Neste World RX of Latvia". Tikmēr gan Bakeruds, gan Kevins Hansens izcīnījuši pa vienai uzvarai. Atgādināsim, ka viena posma laikā iespējams izcīnīt 30 punktus, kas sola intriģējošu un neprognozējamu cīņu par čempiontitulu līdz pat izšķirošajam finālbraucienam svētdienas pēcpusdienā!


Jāņa Baumaņa sezonas noslēgums

Latviešu pilots Jānis Baumanis šogad aizvadījis augstvērtīgāko sezonu FIA pasaules rallijkrosa čempionātā. Līdz šim notikuši 9 posmi, kuros allaž Jānis kvalificējies vismaz pusfinālam. Autosportists 5 reizes startējis arī finālbraucienā, divās no tām, sacensības noslēdzot godalgoto braucēju sarakstā – Norvēģijā iegūta trešā vieta, bet pilota līdz šim augstākais rezultāts izcīnīts Kanādā, kur finiša karogu latvietis sasniedza otrais. Pirms noslēdzošā posma Keiptaunā Baumanis ierindojas kopvērtējuma piektajā pozīcijā. Lai gan līdz ceturtajā pozīcijā esošajam somam Niklasam Gronholmam vairs neaizsniegties, Baumani sagaida rūpīgs darbs, lai nosargātu šobrīd aizņemot piekto vietu arī pēc sacensību finiša. Vien par četriem punktiem mazāk ir krievu pilotam Timuru Timerzjanovu, britam Liamam Doranam ir par 13 punktiem mazāk kā Baumanim, bet zviedrs Antons Marklunds atpaliek par 16 punktiem.

Furažkins atkal ierindā

Savas trešās sacensības FIA pasaules rallijkrosa čempionāta Dienvidāfrikas Republikā aizvadīs 2019. gada FIA Eiropas autokrosa čempionāta "TouringAutocross" ieskaites klases čempions Matvejs Furažkins. "ES Motorsport – Labas Gas" komanda un krievu pilots šīs sacensības izmantos gan lai kā daļu no treniņprogrammas, lai labāk sagatavotos 2020. gada sezonai. Tikmēr sacensības Keiptaunā izlaidīs lietuviešu jaunais rallijkrosa talants Roks Baciuška, kurš sezonu iesāka tieši "ES Motorsport" komandas sastāvā, bet vēlāk pārgāja uz "GC Kompetition". Tikmēr pilnā sastāvā šajā posmā startēs Jāņa Baumaņa komanda "Team STARD", kas sacensībām pieteikusi Jere Kalliokoski. Somu pilots STARD komandas sastāvā šogad jau startēja Zviedrijā notikušajās sacensībās, kad izcīnīja 7 ieskaites punktus.

Finālbraucieni 10. novembrī, plkst. 15:00

Dienvidāfrikas Republika un Latvija atrodas vienā laika joslā, kas nozīmē ka sacensību braucienus redzēsim sev ļoti ierastā laikā. Tā kvalifikācijas braucienu sākums paredzēts 13:00 un 15:00 (sestdien) un 10:00 un 12:00 (svētdien) un tos varēs vērot facebook tiešraidē. Tikmēr izšķirošie notikumi svētdienas pēcpusdienā sāksies plkst. 14:00, un tos varēs vērot kanālā LTV7.

Citi čempionāti

Vienlaicīgi ar Pasaules RX norisēm, šajā nedēļā risināsies arī RX2 International Series čempionāta noslēdzošais posms, kurā startēs arī latviešu komandas "Sports Racing Technologies" pilots Vasīlijs Grjazins, kurš sezonas kopvērtējumā šobrīd ierindojas sestajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!