Šajā nedēļas nogalē turpināsies FIA pasaules rallijkrosa čempionāta 2022. gada sezona, pazīstamajā "Formula 1" trasē "Circuit de Barcelona-Catalunya" notiekot dubultposmam "World RX of Catalunya". Vienlaicīgi ar pasaules čempionāta norisēm, Barselonā notiks arī FIA RX2e čempionāta noslēdzošais posms, tādējādi Katalonijā paredzētas pirmās sacensības, kuru nedēļas nogalē braucieni notiks tikai ar elektroauto.

"Circuit de Barcelona-Catalunya" trase motoru sportu līdzjutējiem ir labi zināma – tajā norisinās gan "Formula 1" un "Moto GP", gan arī citas augstākā mēroga autosporta un motosporta sacensības. Savukārt "World RX" netālu no Barselonas esošajā trasē pirmo reizi viesojās 2015. gadā, turpinājumā ik gadu uzņemot pasaules labākos rallijkrosa pilotus. Interesants fakts, Barselonas trase līdz šim uzņēmusi teju vislielāko skaitu "World RX" posmu – vēl vairāk sarīkotu posmu ir tikai Holjes trasei Zviedrijā un Biķernieku trasei Rīgā. Rallijkrosa aplis izveidots "Circuit de Barcelona-Catalunya" trases pēdējā sektorā un tā kopgarums ir 1125 metri, ietverot arī tramplīnu trases grunts sekcijā.

Līdz šim Katalonijas reģiona trasē pa divām uzvarām guvuši Matiass Ekstroms, Timijs Hansens un Johans Kristofersons, savukārt pa reizei uzvarējuši arī Kevins Hansens un Peters Solbergs, kurš uzvaru izcīnīja gadā, kad Barselonas trase debitēja pasaules čempionāta posma statusā.

Šajā nedēļas nogalē galvenais sacensību favorīts neapšaubāmi būs "Kristoffersson Motorsport" pilots Johans Kristofersons, kurš finālbraucienu finiša līniju kā pirmais šķērsojis visos septiņos līdz šim notikušajos posmos, un tikai pēc finiša saņemtais sods neļāva izcīnīt uzvaru arī Portugāles dubultposma otrajā dienā. Zviedru autosportista pārsvars pār tuvāko sekotāju čempionāta kopvērtējumā šobrīd ir 41 punkts, kas dod pamatotas cerības nedēļas nogales noslēgumā svinēt jau piektā pasaules čempiona titula izcīnīšanu.

Ja Kristofersonam ir pamatīgs pārsvars pār otrajā vietā esošo Kevinu Hansenu ("Hansen World RX Team"), kurš iekrājis 90 punktus, tad cīņa par otro vietu kopvērtējumā ir ļoti sīva. Turpat aiz jaunākā no brāļiem Hanseniem seko Kristofersona komandas biedrs Ole Kristians Veibijs (89 punkti), bet ceturtajā un piektajā vietā ierindojas attiecīgi Niklass Gronholms (Construction Equipment Dealer Team) un Timijs Hansens ("Hansen World RX Team") – abiem 87 punkti.

Tāpat par goda pjedestālu sacensību izskaņā pacīnīsies gan ar trešo "Volkswagen" mašīnu startējošais Gustavs Bergstroms, kurš iepriekšējā posmā Beļģijā divreiz kāpa uz goda pjedestāla trešā pakāpiena, gan Klāra Andersone ("CE Dealer Team"), kura savu pirmo goda pjedestālu sasniedza Portugāles posma otrajā dienā. Tāpat cīņā par vietu finālā iesaistīsies arī vienīgais "ALL-INKL.COM Muennich Motorsport" braucējs un komandas īpašnieks Renē Mjunihs.

Vienlaicīgi ar "World RX" sacensībām Barselonā norisināsies arī "FIA RX2e" čempionāta sezonas pēdējais posms, kurā izšķirsies cīņa par čempiona titulu. Jaunajam beļģu talantam Viktoram Vranksam sezonas pirmajos četros posmos izdevies sakrāt 67 punktus, kas dod 14 punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju. Otrajā un trešajā vietā, ar attiecīgi 53 un 52 čempionāta punktiem, ierindojas zviedri Īzaks Sjokvists un Nils Andersons, savukārt vēl par punktu tālāk atpaliek brits Patriks O'Donovans, kurš pēdējos divos posmos ir spējis izcīnīt uzvaras. Interesanti, ka debiju rallijkrosa sacensībās piedzīvos bijušais "Formula 1" pilots Niks Haidfelds, kā arī 2011. gada FIM Superbike pasaules čempions Karloss Čeka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!