Foto: Publicitātes foto

Aizvadītajā nedēļas nogalē Igaunijā viesojās bijušais pasaules rallija čempionāta (WRC) pilots Fredijs Loikss, kurš kaimiņvalsts meistarsacīkšu pirmajā posmā, "Vorumaa Ralli" piedalījās kā 17 gadus vecā Pītera-Žana-Mišela Krako ("Peugeot 206") stūrmanis.

Pieredzējušais beļģu pilots atzina, ka šī viņam neesot pirmā vizīte Igaunijā, te viņš saviem sponsoriem organizējis vizināšanos rallija automašīnā un bijis atvaļinājumā, taču sacensībās startēs pirmoreiz.

"Palīdzu jaunam braucējam Pītam Krako, viņš sāk mācīties braukt rallijā, un es domāju, ka būtu prātīgi atvest viņu uz Igauniju," intervijā portālam "Delfi.ee" saka Loikss. "Man allaž ir stāstījuši, cik labs ir šis pirmais Igaunijas čempionāta posms, labos ziemas apstākļos, ar kupenām, un es nolēmu atbraukt."

Loiksa audzēknis, 17 gadus vecais Pīters-Žans-Mišels Kroko autosportā ienāca pirms gada, savu pirmo sezonu aizvadot formulas sacensībās, bet tagad viņš tēva iespaidā nolēmis pievērsties rallijam.

"Vēl ir par agru runāt par iespējamo potenciālu, viņam ir tikai 17 gadu un viņš sper tikai pirmos soļus autosportā. Tikai pēc apmēram gada varēs pateikt, vai viņam ir potenciāls," saka Loikss. "Šis Krako ir pirmais rallijs, bet sarežģīts, jo pie mums Beļģijā nav tik dziļas ziemas. Svarīgākais Krako ir iemācīties kontrolēt automobili, sastādīt un klausīties stenogrammu, rezultāti mani neinteresē. Svarīgi ir finišēt. Braukt plūdeni, nezaudēt ātrumu līkumos, bet ne rezultāti."

42 gadus vecais beļģu pilots, kurš savulaik WRC startējis "Mitsubishi" un "Hyundai" rūpnīcu komandās, joprojām aktīvi piedalās sacensībās. "Pērn piedalījos Francijas čempionātā un atsevišķās sacensībās Beļģijā, pirms diviem gadiem startēju IRC seriālā, bet šogad plānoju startēt Beļģijas čempionātā un dažos rallijos Francijā, tā kā es joprojām esmu aktīvs rallists," saka Loikss. "Cik ilgi vēl? Labs jautājums. Visi, ar ko esmu runājis, parasti sūkstās, ka ir pārāk agri metuši pie malas braukšanu. Kamēr varu atrast sponsorus, kas ir ar mieru investēt rallijā, braukšu. Kad sajutīšu, ka man no kaut kā bail, ka pārāk daudz domāju par avārijām, tā gan būs mana pēdējā diena rallijā."

"Vienmēr esmu teicis, ka gribu jaunajiem iemācīt to, ko zinu, knifus un specifiku pirms aizeju no rallija," norāda pieredzējušais pilots. "Man vienmēr ir paticis mācīt, un tagad ir braucējs, kas vēlas, lai ar viņu strādāju. Nav viegli tik jaunam pilotam kopā ar vecāku stūrmani, bet man tas būs interesanti. Man pašam nebija skolotāja, sāku braut pats par sevi, dēļ tā pirmajos trijos četros gados daudz ko zaudēju, ātrums bija, bet nebija pieredzes,ko ar to iesākt, tāpēc nolēmu, ka pēc iespējas palīdzēšu jaunajiem pilotiem nepieļaut tās kļūdas, kas man sākumā."

"Vorumaa Ralli" uzvarēja mājinieki Georgs Gross/Raido Molders ("Ford Focus WRC"), arī Pīters-Žans-Mišels Krako kopā ar Frediju Loiksu sekmīgi tika līdz finišam, ieņemot 53. vietu kopvērtējumā un devīto N3 klasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!