Foto: LETA

Sāktie renovācijas darbi Biķernieku spīdveja trekā nepieciešami ne tikai tur 16.augustā paredzētajam pasaules spīdveja čempionāta "Grand Prix" posmam, bet sevī ietver arī tālejošus mērķus un Rīgā bāzētas spīdveja komandas atjaunošanu.

Biķerniekos spīdveja sacensības nav rīkotas jau ilgu laiku, taču treks saglabājies joprojām. Patlaban Biķernieku trasē sākta renovācija, lai starptautiskās spīdveja sacensības Rīgā notiktu visaugstākajā līmenī. Plānots, ka renovācijas darbi tiks pabeigti un trase spīdvejistu rīcībā nodota jūlija pēdējās dienās.

"Treks un tā tribīnes ir cietušas, laika zobs ir paveicis savu darbu. Šeit laika gaitā ir notikuši dažādi citi pasākumi, taču ne spīdveja sacensības," ceturtdienas preses konferencē izteicās treka direktors Aivars Aksenoks. "Priekšlikums rīkot šeit sacensības nāca pirms gada. Mēs jau ilgstoši cenšamies Biķernieku kompleksu uzturēt maksimāli aktīvu, taču spīdveja šajā plānā mums līdz šim pietrūka. Pēc tik ilga pārtraukuma atjaunot šī sporta veida norisi mums ir liels izaicinājums."

Spīdveja stadions Biķernieku bāzē tika izveidots 1976.gadā, bet pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados dažādu iemeslu dēļ Rīgas spīdveja komanda beidza pastāvēt, stadionam līdz ar to pārtraucot savu darbību.

"Līdz renovācijas darbu uzsākšanai bija jāatrisina dažādi jautājumi, bet pašlaik darbi ir aktīvi sākti. Pērnajā rudenī uzklājām treka segumu, bet tagad tā iekārtošanas darbi turpinās," skaidroja Aksenoks, atklājot, ka līdz jūlija beigām paredzēta tribīņu renovācija, drošības aprīkojuma uzstādīšana, kā arī labiekārtošanas darbi sportistiem un apmeklētājiem. "Stadions netiek gatavots tikai "Grand Prix" sacīkšu vajadzībām. Vēlamies panākt, lai spīdvejs Rīgā atdzimst un šeit atkal ir šī sporta veida komanda."

Gadu vēlāk pasaules labākie braucēji atgriezīsies Daugavpilī, kas ir uzskatāma par Latvijas spīdveja galvaspilsētu.

"Daugavpils ar savām spīdveja sacensībām ir ieguvusi plašu atzinību, bet Rīgai šī stafete ir jāpārņem. Tās ģeogrāfiskais izvietojums un infrastruktūra kalpos par pamatu tam, lai "Grand Prix" posms būtu grandiozs pasākums," izcēla Latvijas Motosporta federācijas treka komisijas un biedrības "Grand Prix of Latvia" vadītājs Vladimirs Ribņikovs. "Viss rit pēc plāna."

Spīdveja posms Biķerniekos norisināsies 16.augustā, un sacensības būs viens no pasākumiem Rīgas svētku laikā. Uz šīm sacensībām organizatori cer pulcēt līdz 10 000 skatītāju.

"Gan šis spīdveja posms, gan gaidāmās Nāciju kausa sacensības motokrosā ir ekonomiski izdevīgi pasākumi, kas valstij nes lielu devumu," pauda Latvijas Motosporta federācijas ģenerālsekretārs Kaspars Kuļikovs, kurš uz spīdveja sacensībām Rīgā gaida ierodamies ap 6000 tūristu, galvenokārt no Skandināvijas. "Tāpēc esam gatavi šādus pasākumus rīkot pēc iespējas biežāk, taču tam ir nepieciešams trašu īpašnieku atbalsts."

Pasaules čempionāta Latvijas posma sacensības tiks translētas 150 pasaules valstīs, no kurām 73 tās ritēs tiešraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!