Foto: Publicitātes foto

Pienākot pavasarim, Biķernieku kompleksajā sporta bāzē (BKSB) atsāksies motobola sezona, un motobola klubs "Rīga" aicina pieteikties savās rindās jaunus entuziastus un spēlēt gribētājus.

Motobola kustība Latvijā sākās pirms vairāk kā 50 gadiem. Pirmā motobola spēle Latvijā notika 1959. gadā Tukumā. Sešdesmito gadu vidū motobola kustība piedzīvoja īstu uzplaukumu - tam pievērsās motokrosisti trīs brāļi Zirņi un citi tālaika pazīstamie motosportisti. Kā stāsta zinātāji, savulaik Latvijā esot bijušas pat piecas motobola komandas un ticis izcīnīts Latvijas čempiona tituls.

Pagājušā gadsimta 70. gados motobols bija viens no populārākajiem motoru sporta veidiem - meistarkomandas "Ādaži" spēles Biķernieku trases tribīnēs pulcēja 7000 skatītāju, kuri uz Rīgu speciāli bija braukuši ne tikai no Ādažiem, bet arī no daudz tālākām vietām.

Biķernieku sporta bāzē laukums, kas atrodas pie skatītāju tribīnēm, ir tolaik ticis speciāli izbūvēts motobola vajadzībām un pirmā spēle starp motobola klubu "Ādaži" un "Vozņesenskas Vozhod" komandu tur notika 1974. gadā.


Motobola kustība apsīka 1983. gadā, kad Latvijas izlase aizvadīja vēl pēdējās spēles PSRS tautu spartakiādē, bet 2012. gadā pēc nepilnu 30 gadu pārtraukuma tika atjaunota.

2009. gadā tika nodibināts motobola klubs "Rīga", taču reālu darbību tas uzsāka 2012. gadā, kad ar "Latvijas Dzelzceļš Cargo" atbalstu tika iegādāti pieci jauni "Gas Gas" firmas motocikli no Vācijas, kuri ir īpaši pārbūvēti motobola vajadzībām. Katrs motocikls ir īpaši pielāgots sportista augumam, kas ir īpaši svarīgi, lai varētu precīzi trāpīt pa bumbu.

"Noteikumi ir palikuši tie paši, mainījusies ir tehnika – tā kļuvusi jaudīgāka, ieviestas arī dažādas tehniskas viltības, kas palīdz savaldīt bumbu," stāsta viens no motobola veterāniem, atjaunotās komandas "Rīga" dalībnieks Aldis Vilcāns. "Kādreiz, pirmsākumos, arī vārtsargam bija neliels mocītis, taču šobrīd vārtsargs ir vienīgais uz laukuma bez motocikla. Tagad Eiropā motobolu sākuši spēlēt arvien jaunāki sportisti. Kādreiz motobolam vairāk pievērsās cilvēki, kuri beidza savas aktīvās gaitas motosportā – veči ap 40."

Šobrīd Motobolla klubā "Rīga" ir dvi vārtsargi un pieci laukuma spēlētāji - trīs sportisti no astoņdesmitajiem gadiem un divi jauni sportisti. Galvenais treneris un mehāniķis ir pazīstamais motobolists un autosportists Vilnis Zirnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!