Foto: Reuters/Scanpix

Pagaidām Dakaras rallijā pēc katras sacensību dienas ir jauns kopvērtējuma līderis automašīnu klasē - tā pēc trešā ātrumposma rezultātu galvgalī Stefanu Peteranselu ir nomainījis spānis Nani Roma ("MINI"), bet pirmo reizi pēcfiniša intervijās sāk izskanēt ierastie šīs sacīkstes apzīmējumi - "traka", "drausmīga", "smaga".

Romam izdevās bez problēmām aizvadīt šo 243 kilometrus garo ātrumposmu un iegūt vadību automašīnu ieskaitē.

"Reizēm Dakaras rallijs ir traks, un šī bija tāda diena," pēc finiša teica spāņu autosportists. "Braucējiem, kas startēja pirms manis, radās problēmas, bet es savukārt ļoti centos koncentrēties un nepieļaut nekādas kļūdas. Tā nu es te esmu un ļoti priecājos par padarīto, taču līdz finišam vēl ir tālu."

Stefanam Peteranselam, kurš rallija vadībā nonāca pēc otrā ātrumposma, trešais "dops" patiešām bija "traks" - viņš pārsita sešas riepas un līdz finišam nokļuva, pateicoties Orlando Terranovam, kurš viņam aizdeva vienu rezerves riepu. Posmā franču braucējs ieņēma tikai 29. vietu, bet kopvērtējumā noslīdēja uz piekto vietu.

"Šī bija drausmīga diena," atzina Peteransels. "Nekad manā mūžā, kopš braucu ar auto, man nav bijušas sešas pārsistas riepas! Pirmo pašā ātrumposma sākumā pārsitām manas vainas dēļ, jo uzbraucu akmenim, bet pēc tam bija izmaiņas leģendā un bija jābrauc caur kaut kādu mežu. Tā kā startēju pirmais, tur pārsitu vēl divas riepas. Bet ko lai es daru? Man tur bija jābrauc un es biju pirmais trasē. Pārējiem, jādomā, trase bija tīrāka ceļš vieglāks..."

Lietuvietis Benedikts Vanags, kurš brauc ar "OSCar" automobili, pēc trešā posma kopvērtējumā jau pakāpies uz 46. vietu, arī otrs "oskars", ko pilotē Andrejs Grigorovs un Māris Saukāns, ir uzlabojis savu situāciju kopvērtējumā un atodas 71.vietā.

"Šis bija ļoti smags ātrumposms," atzīst arī smago automašīnu ieskaites līderis Žerārs de Rojs. "Kad bijām saķēruši vieglās automašīnas, trase veda pa sīkiem pauguriem, un tas ir nogalinoši. Tevi izkrata līdz pēdējam - sirdi, aknas... mēs jutām katru savu orgānu. Bet kopumā posms bija labs. Braucām piesardzīgi un nepārsitām nevienu riepu, bet tad mums pēkšņi pabrauca garām Eduards Nikolajevs (KAMAZ), turklāt tādā ātrumā, it kā viņam kāds būtu piparus pēcpusē ieberzējis. Mēs nespējām turēt līdzi, bet pēc 15 kilometriem viņš jau stāvēja trases malā ar pilnīgi salauztiem priekšējiem riteņiem - veiksme no viņa aizgriezās. Mēs turpinājām savā tempā un esam apmierināti ar rezultātu."

De Rojs šajā ātrumposmā ierindojās otrajā vietā aiz KAMAZ komandas ekipāžas, ko pilotē Andrejs Karginovs.

Salīdzinoši mierīgāk notikumi risinās motobraucēju ieskaitē - tur līderpozīciju arī pēc trešā posma saglabā spānis Hoans Barreda ("Honda"), kurš bija ātrākais arī šajā ātrumposmā, taču pieredzējušais francūzis Sirils Desprē no viņa atpaliek tikai 13 minūtes, kas Dakaras mērogiem ir ļoti nedaudz.

Turklāt Barreda kļuva par pirmo Dakaras rallija dalībnieku, kurš sasniedza 4300 metru atzīmi virs jūras līmeņa - rallijs ir nonācis Andu kalnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!