Foto: AFP/Scanpix

Pēc salīdzinoši īsā, ātrā un vieglā pirmā ātrumposma Dakaras rallijs otrajā sacensību dienā parādīja savu "īsto seju" un finišā atbraukušo skaits bija krietni vien mazāks par startējušo sarakstu.

Otrais ātrumposms bija garākais no šai rallijā paredzētajiem - 518 kilometri automašīnām, kvadracikliem un motocikliem un 331 kilometrs smagajām automašīnām. Ņemot vērā trases raksturu, organizatori nolēma saīsināt distanci motobraucējiem, kas ieņēmuši zemākas vietas kopvērtējumā, lai viņi nepārgurtu. Šīs ziņas tapšanas brīdī no 160 motosportistiem, kas startēja otrajā posmā, finišā bija nonākuši vien 85, bet no 135 startējušajām vieglo mašīnu ekipāžām finišējušas bija 51. Smagajām automašīnām gājis vieglāk - trasē palikušas vien sešas ekipāžas.

Motobraucēju konkurencē uzvarēja spānis Hoans Bareda Borts ("Honda"), kuram tā bija 11. ātrumposma uzvara Dakaras rallijā karjerā. Otrajā vietā, zaudējot spānim sešas minūtes un 13 sekundes, ierindojās portugālis Gonsalvešs ("Honda").

Pirmā ātrumposma viens no līderiem Sems Sanderlends šai posmā pamatīgi nomaldījās, novirzoties no trases vairāk kā 10 kilometrus, un pazaudēja vairāk kā divas stundas. Savukārt pieredzējušajam Markam Komam pēdējos 60 kilometrus nācās veikt salīdzinoši krietni lēnāk, jo izrādījās, ka viņa motocikla riepas var neizturēt smago trasi. Saudzējot riepas, Koma zaudēja Barredam Bortam vairāk kā 12 minūtes un ieņēma astoto vietu posmā.

Pēc pirmā posma kopvērtējuma vadībā bija izvirzījies katarietis Nasers Al-Atija, taču par ātruma pārsniegšanu pārbraucienā viņam tika piespriests divu minūšu sods, kas ekipāžu uzreiz nobīdīja uz septīto vietu kopvērtējumā. Taču otrajā ātrumposmā Al-Atija šīs divas minūtes atguva, turklāt ar uzviju un atkal atgriezās kopvērtējuma galvgalī. Otrais posmā un kopvērtējumā Žinels de Viljērs ("Toyota'), trešais - holandietis Bernhards Tens Binkle ("Toyota").

Pie posma neveiksminiekiem pieskaitāmi argentīnietis Orlando Terranova, kurš ātrumposma pēdējos kilometros nomaldījās un pazaudēja apmēram 20 minūtes, savukārt pieredzējušais Stefans Peteransels finišēja stundu pēc Al-Atijas, jo lielāko daļu ātrumposma veica ar otro pārnesumu - viņa "Peugeot" pārnesumkārba iestrēga otrajā "robā". Vēl vairāk nepaveicās Robijam Gordonam, kurš pirmajā ātrumposmā bija trešais, - bremžu problēmu dēļ viņš finišēja četras stundas vēlāk nekā posma uzvarētājs, taču nezaudē cerības uz labu iznākumu: "Jā, es pazaudēju četras stundas, taču šī ir tikai otrā rallija diena. Es neesmu padevies! Izskatās, ka visiem šajā Dakaras rallijā būs problēmas."

Smago automašīnu konkurencē uzvaras laurus plūca KAMAZ ekipāža Nikolajevs/Jakovļevs/Ahmadejevs, otrajā vietā baltkrievu MAZ (Vjazovičs/Haraņins/Žuļins), taču kopvērtējuma pirmo vietu saglabā jauktā Nīderlandes-Beļģijas ekipāža Steisijs/Brujnkens/der Kinderns ("Iveco"), kuri otrajā posmā palika ceturtie. Nikolajeva ekipāža no viņiem kopvērtējumā atpaliek vien 20 sekundes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!