Foto: Reuters/Scanpix
Francūzis Sirils Deprē svētdien Peru izcīnīja uzvaru "Dakaras" rallijreida otrajā posmā un kļuva par kopvērtējuma līderi.

Deprē ir pieckārtējs šī rallijreida čempions motociklu klasē, bet kopš 2015. gada viņš startē vieglo automašīnu ieskaitē.

Deprē tuksneša kāpās 278 kilometrus garo distanci veica divās stundās 56 minūtēs un 51 sekundēs. Tikmēr otrais bija pērnā gada čempions Stefans Peteransels, kurš uzvarētājam zaudēja 48 sekundes, bet trešo vietu izcīnīja deviņkārtējais pasaules čempions rallijā Sebastjans Lēbs, atpaliekot trīs minūtes un astoņas sekundes.

Peteransels "Dakaras" rallijreidā ir uzvarējis 13 reizes un ir panākumiem bagātākais šo sacīkšu dalībnieks.

Visi trīs francūži "Dakaras" rallijreidā piedalās ar "Peugeot" spēkratiem.

"Šī bija lieliska diena. Pirmo reizi mūsu auto startēja šādos apstākļos. Viegli pārvaramas kāpas un ļoti mīksti plato. Redzējām citus auto, kuri bija iestiguši smiltīs, bet mēs no tā izvairījāmies," pēc finiša teica Deprē.

Savukārt pirmā posma uzvarētājs un trīskārtējs šo sacensību čempions Nasers Al-Atija, kurš startē ar "Toyota" auto, šoreiz palika astotais, jo viņa stūrmanis bija saslimis.

Kopvērtējumā līderpozīciju pārņēmis Deprē, kurš par 27 sekundēm apsteidz Peteranselu, kamēr trešajā pozīcijā ir Dienvidāfrikas Republikas pilots Žinjels de Viljers, kurš atpaliek jau piecas minūtes un 44 sekundes.

De Viljers sākotnēji tika pasludināts par otrā posma uzvarētāju, bet sacensību rīkotāji konstatēja kļūdu laika kontrolē, līdz ar to DĀR sportists etapā ieņēma ceturto pozīciju.

Motociklu ieskaitē otrajā posmā uzvarēja spānis Hoans Barreda ("Honda"), kurš etapu veica divās stundās 56 minūtēs un 44 sekundēs. Otrais bija francūzis Adrjēns van Bēferēns ("Yamaha"), kurš atpalika divas minūtes un 54 sekundes, bet trešajā vietā ierindojās austrietis Matīass Valkners (KTM), kurš bija četras minūtes un 24 sekundes lēnāks.

Savukārt pērnā gada čempions Sems Sanderlends no Lielbritānijas (KTM), kurš uzvarēja pirmajā posmā, šoreiz finišēja septītais, atpalikdams sešas minūtes.

Kopvērtējumā Barreda van Bēferēnu apsteidz par divarpus minūtēm, bet trešais ir Valkners, kurš zaudē četras minūtes un 50 sekundes. Sanderlends atrodams ceturtajā pozīcijā, Barredam zaudējot vairāk nekā piecas minūtes.

Pirmdien sportisti Klusā okeāna piekrastē veiks 502 kilometrus garu distanci starp Peru pilsētām Pisko un Sanhuanu de Markonu. Sacensību ieskaitē būs 295 kilometri no šīs distances.

Nākamie trīs posmi vēl norisināsies Peru, bet sestais etaps finišēs Bolīvijā. Pēc četriem etapiem sportisti nonāks Argentīnā, bet rallijreids noslēgsies 20. janvārī ar 14. posma finišu Kordovā.

Pērn sacensībās vieglo automašīnu konkurencē uzvarēja Peteransels, kurš karjerā "Dakaras" rallijreidā ir uzvarējis 13 reizes un ir panākumiem bagātākais šo sacīkšu dalībnieks. Savukārt motociklu ieskaitē labākais bija Sanderlends.

Slavenais rallijreids no 1979. līdz 2007. gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008. gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, savukārt jau nākamajā gadā debitēja Dienvidamerikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!