Foto: AFP/Scanpix
Francūzis Sirils Desprē, kurš ir pieckārtējs Dakaras rallija uzvarētājs moto konkurencē, izcīnījis pirmo ātrumposma uzvaru šajās sacensībās arī auto ieskaitē, kurā startē trešo gadu.

Ceturtā posma ātruma sekcija bija 416 kilometrus gara, ar kāpām augstkalnu apstākļos. "Dops" izrādījās ļoti sarežģīts, jo spēcīgais lietus bija izpostījis ceļus, un organizatori vairākkārt atlika startu biezās miglas dēļ.

Desprē trasē pavadīja četras stundas, 22 minūtes un 55 sekundes. Otro labāko laiku uzrādīja bijušais WRC pilots, soms Miko Hirvonens ("MINI"), kurš francūzim zaudēja 10 minūtes un 51 sekundi. Trešais - spāni Nani Roma ("Yoyota"), kurš no Desprē atpalika 12 minūtes un 51 sekundi.

Dakaras rallija kopvērtējumā pirmais tagad ir Desprē, četras minūtes un astoņas sekundes aiz viņa ir Stefans Peteransels, uz trešo vietu pacēlies Hirvonens, kurš no Desprē atpaliek piecas minūtes un četras sekundes.

"Ir ļoti patīkami uzvarēt ātrumposmā jau trešajā rallijā," pēc finiša atzina Desprē, kurš tagad ir izvirzījies arī kopvērtējuma vadībā. "Pirms dažiem gadiem par to pat nesapņoju."

"Šī bija gara un smaga diena," piebilda franču pilots. "Sākām nelielās kāpās augstkalnē, kur mašīna zaudēja 20, 30 vai 40% jaudas. Nebija viegli izvairīties no iestigšanas, jo smiltis bija ļoti mīkstas. Apdzinām sākumā vienu, divas mašīnas, tad jau piecas un sapratām, ka mums ir labs braukšanas ritms. Tad mūs 60. kilometrā apdzina Karloss [Sainss] un mēs viņam sekojām visu laiku. Diemžēl līkumotā trases daļā viņš kļūdījās un apgāzās. Bija patīkami viņam sekot, vai vismaz mēģināt turēt līdz - tas tomēr bija pats Karloss Sainss!"

Ātrumposma sākumā vadībā izvirzījās pieredzējušais Stefans Peteransels, taču viņš nomaldījās un aizbrauca pretējā virzienā, pazaudējot daudz laika, vēl 20 minūtes Peteransels pazaudēja, cenšoties tikt laukā no lielas bedres upē. Ceturtajā ātrumposmā viņam ceturtais rezultāts.

Problēmas piemeklēja arī pārējos "Peugeot" komandas braucējus Sebastjenu Lēbu un Karlosu Sainsu. Astoņus kilometrus pirms finiša Sainss nobrauca no trases un iekrita gravā. Sadragāta ir ne tikai automašīna, bet arī spāņu pilota cerības uz labu rezultātu šajā rallijā, un viņš jau piekto gadu pēc kārtas varētu izstāties no sacensībām.

"Mēs pārāk ātri iebraucām līkumā, aizķērāmies aiz iekšmalas un uzmetām kūleni," pastāstīja Sainss. "Cīņa par uzvaru līdz ar to ir galā. Nezinu, vai vispār spēsim turpināt."

Drāma arī moto ieskaitē - no sacensībām bija spiests izstāties pagājušā gada uzvarētājs, austrālietis Tobijs Praiss. Viņš atradās vadībā, bet neilgi pirms finiša, ātrā trases posmā krita un salauza augšstilba kaulu.

Ātrumposmā uzvarēja austrietis Matiass Valkners (KTM), kurš par piecām minūtēm un 58 sekundēm apsteidza francūzi Šavjē de Sultrē ("Yamaha), trešais - slovāks Stefans Švitko ("KTM").

Kopvērtējuma vadībā tagad izvirzījies čīlietis Pablo Kvintanilja ("Husqvarna"), kurš "dopā" bija ceturtais ātrākais, Valkners ir otrais, divas minūtes un septiņas sekundes aiz čīlieša. Trešais ir Švitko (+5:52). Hoans Barreda ("Honda"), Sems Sanderlands ("KTM") un Paulu Gonsalvešs ("Honda") savas līderpozīcijas pazaudēja pēc ceturtā ātrumposma.

Smago automašīnu ieskaitē pie savas 31. ātrumposma uzvaras tika Žerārs de Rojs, kuram šis gan bija pirmais uzvarētais "dops" šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!