Foto: AFP/Scanpix/LETA

F-1 čempionāta vadība nosodījusi trīskārtējo pasaules čempionu Nelsonu Pikē, kurš savos izteikumos izteica rasistisku komentāru par "Mercedes" pilotu Lūisu Hamiltonu, raksta BBC.

69 gadus vecais Pikē, kurš pasaules čempionu titulus izcīnīja 1981., 1983. un 1987. gadā, vienā no Brazīlijas sporta podkāstiem analizēja Hamiltona un "Red Bull" pilota Maksa Verstapena avāriju pagājušajā sezonā Lielbritānijas "Grand Prix" izcīņā. Viņš norādīja, ka Hamiltonam paveicās, ka tikai Verstapens avarēja, un izmantoja "N-vārdu", uzsverot brita kļūdu.

Pikē gan šī incidenta vērtēšanā nav pārāk objektīva persona, ņemot vērtā, viņa meita Kellija ir Verstapena dzīvesbiedre. Tāpat arī iepriekš Pikē izteicis dažādus nepatīkamus izteikumus, tostarp kritizējot savu bijušo komandas biedru Naidželu Manselu un aizvainojot viņa sievu.

"Diskriminējoša un rasistiska valoda nav pieņemama nevienā no sabiedrības daļām. Lūiss ir lielisks mūsu sporta vēstnieks, un viņš pelnījis cieņu," teikts F-1 paziņojumā, reaģējot uz Pikē izteikumiem.

Arī "Mercedes" komanda oficiālā paziņojumā nosodīja Pikē izteikumus. "Lūiss vadījis mūsu sporta centienus apkarot rasismu, un viņš čempions gan trasē, gan ārpus tās," norādīja "Mercedes".

Pēc šī incidenta nākšanas klājā bija cilvēki, kuri norādīja uz valodu atšķirībām, tomēr Hamiltons savā paziņojumā to nepieņēma.

"Tas ir vairāk nekā tikai valoda. Tā ir arhaiska domāšana, kas jāmaina, un tiem nav vietas mūsu sportā. Mani ieskauj šāda attieksme, un uz mani tā mērķēta visu dzīvi. Ir bijis daudz laika mācīties. Ir pienācis laiks rīkoties," uzsvēra Hamiltons.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!