Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pirmās formulas (F-1) sacensību rīkotāji ceturtdien oficiāli apstiprinājuši Saūda Arābijas posmu nākāmas sezonas kalendārā, valstij šīs sacīkstes uzņemot pirmo reizi vēsturē.

Jau iepriekš F-1 kuluāros mēļoja, ka nākamgad viens no 23 posmiem tiks aizvadīts Saūda Arābija, pie tam sacensības plānotas dienas tumšajā laikā.

Ceturtdien F-1 un Saūda Arābijas posma rīkotāji oficiāli paziņoja savstarpēju sadarbību, kuru atzinīgi novērtēja arī sporta ministrs kroņprincis Abdulazizs bin Turki. Viņš uzsvēra, ka šī ir daļa no projekta "Vīzija 2030", kas paredz valsts tēla uzlabošanu, tostarp jautājumos, kas skar cilvēktiesības.

"Ceram, ka uzveiksim pandēmiju, kā rezultātā cilvēkiem sacīkstes būtu iespēja vērot klātienē. Šobrīd gan nav skaidrības šajā jautājumā," par gaidāmajām sacensībām pauda kroņprincis.

Saūda Arābijā iepriekš tehniskajos sporta veidos sacensības notikušas Dakāras rallijā un "Formula E" sērijā. Tāpat valsts uzņēmusi boksa cīņas, golfa un tenisa turnīrus, kā arī pērn notikušos Itālijas un Spānijas Superkausu finālus futbolā.

Paredzams, ka F-1 un Saūda Arābija pušu sadarbību asi vērtēs cilvēku aktīvisti, kuri jau pauda savu nostāju, kad F-1 posms tika pieteikts Bahreinā. "Amnesty International" iepriekš norādījusi, ka Saūda Arābija lielus sporta pasākumus pie sevis uzņem, lai radītu labu reputāciju un aizēnotu skumjo situāciju ar cilvēktiesībām.

Jau ziņots, ka 13.sezonas posmā uzvaru izcīnīja brits Lūiss Hamiltons no "Mercedes", nodrošinot savai komandai septīto Konstruktora kausa pēc kārtas.

Hamiltonam tā bija jau 93.uzvara F-1 posmos, kas ir visu laiku labākais rezultāts.

Kopvērtējumā pēc 13 posmiem viņa kontā ir 282 punkti, otrais ar 179 punktiem ir Valteri Botass, bet trešo vietu ar 162 punktiem ieņem Makss Verstapens.

Šosezon bija plānots aizvadīt rekordlielu sacīkšu skaitu (22), taču koronavīrusa pandēmijas dēļ organizatori šobrīd apstiprināta 17 posmu norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!