Foto: AFP/Scanpix/LETA

F-1 čempionāta vienība "Racing Point" saņēmusi naudas sodu 400 000 eiro apmērā, un tai atskaitīti 15 punkti Pirmās formulas čempionāta Konstruktoru kausa vērtējumā par noteikumu pārkāpumiem saistībā ar komandas 2020. gada sezonas automašīnu, sacensību organizatori ziņo piektdien.

Konkurenti no "Renault" sūdzējās Starptautiskajai Automobiļu federācijai (FIA), ka "Racing Point" automašīnās lietotas detaļas no 2019. gada "Mercedes" braucamā, pārkāpjot prasību komandām pašām veidot noteiktas braucamo detaļas.

"Racing Point" atklāti atzina savu automašīnu modelēšanu pēc "Mercedes" parauga, taču apgalvoja, ka ir rīkojusies saskaņā ar noteikumiem. Komandai ir tiesības pārsūdzēt lēmumu.

Soda nauda un punktu atskaitīšana tika piemērota par otrajām sacensībām šī gada sezonā – Štīrijas "Grand Prix" posmu Austrijā ar aizrādījumiem arī par nākamām sacīkstēm Ungārijā un Lielbritānijā.

F-1 skaidro, ka "lietas būtība ir saistīta ar to, kad jaunie noteikumi par detaļām tika piemēroti."

"Stjuarti "Racing Points" versiju noraidīja, sakot, ka, kamēr komandas pašreizējais priekšējo bremžu kanāla dizains ir pieņemams kā komandas 2019. gada dizaina turpinājums, kas iecerēts, izmantojot CAD (datorizēts dizains) "Mercedes W10" automašīnas bremžu kanālu rasējumus, kad šāda prakse tika atļauta nolikumā, komandas 2020. gada aizmugurējo bremžu kanāli ir jāuzskata par "Mercedes" dizainu," lēmumu skaidro FIA.

"Racing Point" automašīna šajā sezonā ir spēcīga, un neskatoties uz lēmumu, to ļaus izmantot arī svētdien Silverstonas trases "Grand Prix" 70. gadadienā, jo "tas nav reāli" no viņiem tagad gaidīt jauna dizaina izstrādāšanu.

Iepriekš komanda apstiprināja, ka arī šajā nedēļas nogalē vācu braucējs Niko Hilkenbergs aizstās ar Covid-19 slimo Serhio Peresu līdzās otram pilotam Lensam Strolam.

Peress pozitīvā Covid-19 testa dēļ jau palaida garām pagājušās svētdienas Lielbritānijas "Grand Prix", kas arī notika Silverstonā. Viņam joprojām ir pozitīvas Covid-19 analīzes, lai arī karantīna ir oficiāli beigusies saskaņā ar Anglijas sabiedriskās veselības noteikumiem.

30 gadus vecais meksikānis "fiziski jūtas labi un atgūstas no slimības", piektdien sacīja "Racing Point" pārstāvis. "Visa komanda novēl Serhio un viņa ģimenei labu, un mēs ceram uz viņa atgriešanos."

32 gadus vecais Hilkenbergs pagājušajā nedēļā piedalījās treniņos un kvalifikācijā, taču sacīkstēs nepiedalījās tehnisku problēmu dēļ.

"Sacīkstes tajā pašā trasē padara visu nedaudz vieglāku. Komanda ir paveikusi lielisku darbu, palīdzot man tikt pie ātruma," teica Hilkenbergs. "Es domāju, ka šajā nedēļas nogalē mēs varam cīnīties par punktiem, kas noteikti ir mans mērķis."

Pēc četriem aizvadītajiem posmiem kopvērtējumā līderis ar 88 punktiem ir Lūiss Hamiltons, kuram ar 58 punktiem seko Valteri Botass. 52 punkti ir Maksam Verstapenam, 36 punkti – Lendo Norisam, 33 punkti ir Šarlam Leklēram, 26 punkti – Aleksandram Albonam un 22 – ar Covid-19 pirms sacensībām Silverstonā saslimušajam Peresam.

Šosezon bija plānots aizvadīt rekordlielu sacīkšu skaitu (22), taču koronavīrusa pandēmijas dēļ organizatori šobrīd apstiprina 13 posmu norisi.

Iepriekšējā sezonā par pasaules čempionu tika kronēts Hamiltons, kurš triumfēja sesto reizi karjerā un trešo reizi pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!