"Red Bull" viltīgā riepu sildīšanas sistēma pirms sacīkšu starta ir izstrādājusi ļaunu joku ar Sebastjanu Fetelu Abū Dabī un tieši tas kļuva par iemeslu čempiona izlidošanai no trases jau otrajā līkumā Jas Marina trasē.

Fetela mašīnas riepas plīsums ilgi netika izskaidrots – radās versijas par riepas brāķi, bremžu cilindra problēmu vai pārdurtu riepu, tomēr ceturtdienas žurnālā "Autosprot" ir izskaidrota lietas būtība.

Izrādās, ka "Red Bull" pirms sacīkšu starta izmantoja viltīgu riepu sildīšanas sistēmu, kad izplūdes karstās gāzes pirms starta, pateicoties īpašiem dzinēja regulējumiem tukšgaitā, sildīja riteņu disku un tas nodrošināja arī nepieciešamo temperatūru riepās. Ar šo viltīgo risinājumu mēs varam izskaidrot arī Fetela fenomenālo sniegumu startā šīs sezonas gaitā – vairāk kā 10 gadījumos pēc pirmā apļa vācietis jau bija sekundi priekšā saviem sāncenšiem.

Tomēr Abū Dabī startā sistēmā radās kļūme, kuru varēja izraisīt arī pārāk ieilgusī aizkavēšanās uz starta laukuma. Par to liecina arī sīkāka video izpēte – laikā, kad nodziest sarkanās gaismas, no Fetela mašīnas aizmugures paceļas neliels zilu dūmu mākonītis un eksperti atzīst, ka tas saistīts ar pārkarsušo riepu, kas beidza savu dzīvi jau pāris sekundes vēlāk.

Kamēr "Pirelli" noliedza, ka pie vainas būtu bijis brāķis riepā, "Red Bull" komanda arī skaidru atbildi nesniedza, izsakot minējumus par pārdurtu riepu uz kādas no zemāko klašu formulu virsbūves atlūzām. Tas ir saprotams, jo "Red Bull" apzināti nevēlētos izpaust šī viltīgā risinājuma detaļas žurnālistiem un līdz ar to konkurentiem. Kristians Horners noliedza, ka pie vainas būtu izplūdes gāzes, jo starta procedūra Fetelam un Vēberam esot vienāda, taču austrālietim problēmas nav radušās. Tomēr eksperti skaidro, ka Vēbers atradās zemākā starta pozīcijā un viņš startā nostājās pāris sekundes vēlāk par Fetelu. Tieši šis 'liekais' laiks pāris sekunžu garumā izšķīra Fetela mašīnas riepas likteni – tā tika sildīta par ilgu.

Pēc visa spriežot, šo sistēmu, kas ir pilnībā legāla, "Red Bull" izmanto jau ilgāku laiku un tiek lēsts, ka ugunsgrēks pirms sezonas testos Barselonā "Red Bull" boksos izcēlies tieši dēļ eksperimentiem ar šo sistēmu. Tomēr nākamajā sezonā šo sistēmu izmantot būs gandrīz neiespējami, jo stājas spēkā ierobežojumi, kas attiecas uz izplūdes gāzu cauruļu novietojumu formulā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!