Par Itālijas "Grand Prix" izcīņas uzvarētāju šodien kļuva vācu F1 pilots Sebastians Fetels, kuram tā bija astotā uzvara šajā sezonā un otrā Moncas trasē. Pasaules čempionāta līdera pārstāvētā "Red Bull Racing" komanda Itālijā uzvarēja pirmo reizi savā vēsturē.

Pirms trim gadiem Sebastians Fetels tieši Moncā izcīnīja savu pirmo uzvaru Formulā 1. Šodien, nu jau būdams čempiona statusā, vācu pilots atkal bija neaizsniedzams saviem konkurentiem, lai gan startā atkrita uz otro vietu. Fantastiski ātrs bija itāļu komanda "Ferrari" līderis Fernando Alonso, kurš startā no ceturtās pozīcijas pakāpās uz pirmo, taču tas nebija uz ilgu laiku.

Jau pirmajā līkumā lēnākās F1 komandas HRT pilots Vitantonio Liuci parūpējās par pamatīgu sadursmi. Visticamāk bremžu defekta dēļ zaudēji kontroli pār mašīnu, itālis izsita no trases Vitāliju Petrovu, Niko Rosbergu un vēl dažus braucējus, kā dēļ trasē izbrauca drošības mašīna.

Drīz pēc sacensību atsākšanās Fetels, braukdams uz riska robežas un vienubrīd ar sānu riteņiem pat atrazdamies ārpus trases, spēja apdzīt Alonso un atguva līdera godu. Turpmākajos apļos līdz pirmajiem boksu apmeklējumiem "Red Bull Racing" zvaigzne izveidoja vairāk kā desmit sekunžu atrāvienu un turpmākajā sacensību daļā viņu neviens vairs nespēja apdraudēt.

Tomēr aizmugurē norisinājās ļoti aizraujošas cīņas. Viens no intrigas varoņiem bija Mihaels Šūmahers, kurš startā no astotās pozīcijas pakāpās uz ceturto un pēc drošības mašīnas iebraukšanas boksos apdzina arī Luisu Hamiltonu. Abi aizvadīja divkauju vismaz pussacīkstes garumā, taču pa to laiku abus bija paspējis apsteigt Hamiltona komandas biedrs "McLaren" sastāvā Džensons Batons, kurš izmantoja konkurentu duelēšanos savā starpā.

Batonam pat izdevās panākt Alonso un 36. aplī, kad abi jau bija veikuši otro pitstopu (iebraucot boksu celiņā, Batons gandrīz sadūrās ar Rubensu Barikello), apdzina spāni, paceļoties uz otro vietu, ko arī izdevās nosargāt līdz finišam. Tikmēr Hamiltons jau 27. aplī beidzot bija apdzinis Šūmaheru, kura "Mercedes" formula šodien bija ātrākā garajās Moncas taisnēs, tādēļ grūti pieveicama. Finišā Hamiltonam, kurš jau bija pietuvojies Alonso, ceturtā, bet Šūmaheram - piektā vieta.

Sesto vietu izcīnīja Alonso pārinieks Felipe Masa, kurš sacensību sākumā sadūrās ar Marku Vēberu. Austrālietis centās apdzīt "Ferrari" otro numuru, cīnoties par vietu pirmajā sešiniekā, taču sadūrās ar Masu un nolauza savai mašīnai priekšējo antispārnu. Dodoties uz boksiem, Vēberam neizdevās iebraukt "Parabolica" līkumā un jau ar bloķētiem riteņiem viņš ietriecās barjerā.

Sebastianam Fetelam šī bija jau 18. uzvara karjerā un 2011. gada sezonas kopvērtējumā viņš šobrīd jau 112 punktus tuvākajam sekotājam Fernando Alonso, kurš pēc šīs sacīkstes pakāpies uz otro vieu. Šis bija sezonas pēdējais Eiropas posms un jau 25. septembrī norisināsies nākamās Formula 1 sacīkstes Singapūras ielu trasē. Jau tur Fetels var nodrošināt sev otro F1 titulu pēc kārtas.

Itālijas GP izcīņas rezultāti

Vieta Pilots Komanda Apļi Laiks
1. Vettel Red Bull 53 1:20:46.172
2. Button McLaren 53 +9.590
3. Alonso Ferrari 53 +16.909
4. Hamilton McLaren 53 +17.471
5. Schumacher Mercedes 53 +32.677
6. Massa Ferrari 53 +42.993
7. Alguersuari Toro Rosso 52 +1 aplis

8. Di Resta Force India 52 +1 aplis
9. Senna Renault 52 +1 aplis
10. Buemi Toro Rosso 52 +1 aplis
11. Maldonado Williams 52 +1 aplis
12. Barrichello Williams 52 +1 aplis
13. Kovalainen Lotus 52 +1 aplis
14. Trulli Lotus 51 +2 apļi

15. Glock Virgin 51 +2 apļi

Izstājās
- Ricciardo HRT 40 -
- Perez Sauber 34 -
- Kobayashi Sauber 23 -
- Sutil Force India 11 -
- Webber Red Bull 6 -
- D'Ambrosio Virgin 3 -
- Petrov Renault 1 -
- Rosberg Mercedes 1 -
- Liuzzi HRT 1 -

Ātrākais aplis: Lewis Hamilton (McLaren) - 1:26.187

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!