Foto: Publicitātes foto
1. un 2. augustā Ventspils Lidostas teritorijā norisinājās Latvijas-Lietuvas Dragreisa čempionāts. Tik ievērojama apjoma sacensības Ventspilī gaidīja daudzi, jo šis sacensību posms apvienoja labākos Baltijas un Eiropas braucējus, un bija skaidrs, ka cīņa par pjedestāla vietām būs ļoti sīva.

Sacensību pirmā diena tika aizvadīta bez ievērojamiem starpgadījumiem, un visi braucēji trasē uzrādīja stabilu sniegumu. Tāpat arī paveicās ar laikapstākļiem, jo lietus bija novērojams tikai pāris braucienos visas dienas garumā. Latvijas un Lietuvas čempionātu ieskaitē kopumā piedalījās 116 braucēji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas.

Jāatzīmē, ka prestižajā "Unlimited" klasē piedalījās 11 dalībnieki, kur visi dalībnieki bija apņēmušies labot esošo ātruma rekordu. Arī dalībnieks no Polijas Gregors Staševskis ieradās šī mērķa vadīts, tomēr noteikumu pārkāpumu dēļ dalībnieks zaudēja braucienu.

Visiem par patīkamu pārsteigumu bija Ilmāra Zausajeva piedalīšanās sacensībās. Jāatzīmē, ka arī Ilmārs Zausajevs bija tehniski pilnveidojis savu auto, lai godam aizstāvētu Latvijas vārdu un ātruma rekordu. Vislielākās cerības uz jaunu ātruma rekordu tika liktas uz līdzšinējo "Unlimited" klases līderi Normundu Lāci, kura mērķis Ventspilī bija jauns ātruma rekords un pasaules rekords, tomēr auto tehniskās kļūmes dalībnieku pievīla.

"Ar automašīnu kā ar sievieti – nekad neko nevar zināt. Diemžēl sacensību norises laikā tika atklāts ātrumkārbas defekts, kuru nespējām novērst. Mums priekšā vēl daudz sacensības, tādēļ noteikti labosim savus personīgos rekordus, tikai žēl, ka tas neizdevās Ventspilī. Šī gada mērķis ir nemainīgs, un mēs neapstāsimies pie sasniegtā," komentē Normunds Lācis.

Pēc sīvām cīņām par uzvarētāju kļuva dalībnieks no Lietuvas, Giedrius Jurevičus, otrajā vietā atstājot Ilmāru Zausajevu kur labākais laiks bija 8,52 sekundes ar finiša ātrumu 283km/h, bet trešais – Normunds Lācis ar 8,46 sekundēm (273 km/h).

Īpaši jāuzsver, ka šajās sacensībās tika sasniegts jauns Ventspils lidostas trases rekords, kuru uzstādīja Giedrius Jurevičus, 402 metrus garo trasi veicot 7,98 sekundēs. Šī ir pirmā reize, kad Latvijas dragreisa čempionāta ietvaros automašīna 402 m distanci veic ātrāk nekā astoņās sekundēs, tādēļ skatītāju un paša dalībnieka prieks bija neizmērojams – dalībnieks tika sveikts ar vētrainiem aplausiem un ovācijām.

Arī "Street" klase bija dalībniekiem bagāta, līdz ar to konkurence un sīvas cīņas šajā klasē bija īpaši izteiktas. Visiem par pārsteigumu bija Māra Ozoliņa dalība "Street" klasē, kas "Mitsubishi Evo 9" automašīnas vietā bija ieradies ar "Audi". Māris Ozoliņš ir lielisks piemērs, ka dragreiss ir sporta veids, kurā visu izšķir ne tikai automašīnas tehniskais stāvoklis un uzlabojumi, bet arī meistarība un precizitāte, jo dalībnieks "Street" klasē izcīnīja 1. vietu, aiz sevis atstājot Arti Šenkevicu un Raiti Šņukutu. Jāpiebilst, ka Artis Šenkevics šajās sacensībās veiksmīgi sevi pieteica arī Lietuvas Čempionāta ieskaitē.

"Savā pilsētā piedalīties sacensībās ir gan izaicinājums pašam, gan atbildība attiecībā pret atbalstītājiem. Sīvā konkurencē izcīnītas divas godalgas: Latvijas "Street" klasē un Lietuvas klasē "Modified Street". Uzlaboti personiskie 402 metru trases rekordi. Šīs sezonas mērķi ir uzkrāt pieredzi nākamām sezonām un iegūt pirmo vienu "Street" klases kopvērtējumā. Ventspils dragreisa posms bija izdevies: daudz spēcīgi dalībnieki no vairākām valstīm, laba pasākuma organizācija un liela atsaucība pasākuma apmeklētības ziņā," komentē Šenkevics.

Arī "Pro A" un "Pro B" klasē valdīja saspringums un cīņas gars. "Pro B" klasē līderos stabili šogad turas Jevgēņijs Šabanovs, aiz sevis atstājot Raiti Jurču, kam uz papēžiem min Klāvs Laiviņš.

"Pro A" klasē stabils sniegums ir Rolandam Ozoliņam, kurš ieguva godpilno 1. vietu šajā klasē, atstājot aiz sevis Ervīnu Klāsupu un Maksimu Milču. Arī Lietuvas Čempionāta "Street" klases ieskaitē Maksims Milčs sevi pieteica kā konkurentspējīgu dalībnieku, iegūstot 1. vietu, atstājot aiz sevis Lietuvas dalībniekus Dariusu Zakarauski un Vladimiru Šidlovski.

Spraigas sacensības un interesants rezultāts izvērtās Lietuvas čempionāta B klasē, kur visas trīs godpilnās vietas ieguva dalībnieki no Latvijas,– Rolands Ozoliņš, Andrejs Golovko un Artis Šenkevics.

Sacensības, kā bija plānots, izvērsās par šīs dragreisa sezonas vērienīgāko posmu – gan dalībnieku, gan apmeklētāju ziņā. Organizatori kopā ar "BikerToyz" kolektīvu un dalībniekiem piedalījās Ventspils pilsētas svētku gājienā, dodot iespēju ikvienam svētku apmeklētājam klātienē aplūkot dragreisa jaudīgās automašīnas, "Smart Club" automašīnas un dažādus motociklus.

Skatītājus sacensību norises vietā priecēja motošovs, kurā dažādus ekstremālus šova elementus rādīja Didzis Grundulis no "Stunfighters", kā arī tika izvietoti dažādi auto klubu izstādes stendi.

"Šīs sacensības bija vienas no aizraujošākajām šajā sezonā: rekordliels dalībnieku skaits, liels skatītāju apmeklējums un galvenais – jauns ātruma rekords! Ventspils Lidosta patiesi ir vieta, kur katru gadu atgriežamies ar prieku – gan organizatori, gan dalībnieki. Esmu pārliecināta,ka nākamgad Ventspilī atgriezīsimies ar vēl lielāka mēroga pasākumu," komentē organizatore Jolanta Jermacāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!