Pasaules rallija čempionātā (WRC) franču pilots Fransuā Delekūrs debitēja 1984. gadā un aizvadīja tur 18 gadus. Kopumā viņš startējis 97 WRC posmos, uzvarējis 215 ātrumposmos un ieguvis 334 punktus.

Tā visa ir "sausā statistika", bet aiz tās stāv enerģisks, atraktīvs un dzīvespriecīgs cilvēks, kurš savos 50 gados ir gatavs traukties ar pilnu ātrumu pa kalnu serpentīniem, apledojušiem meža celiņiem un putekļainiem laukiem. Fransuā Delekūrs ir dzīva rallija leģenda, kas pieredzējis visas lielākās rallija ēras - elpu aizraujošo B klasi, šodienas WRC mašīnu attīstību un tagad arī nākamo soli - S2000 laikus. Un neizskatās, ka viņš grasītos ar to apstāties.

Ņemot vērā, ka viņa rallija karjera ilgst jau vairāk kā 30 gadus, sacensību ģeogrāfija Delekūram ir ļoti plaša, taču ir arī valstis, kuru rallija ceļus viņš nav redzējis. Latvija ir viena no tām, bet tas tiks labots jau šonedēļ, franču pilotam piedaloties Eiropas čempionāta (ERČ) otrajā posmā, rallijā "Liepāja-Ventspils".


"Man nav ne mazākās nojausmas, cik valstīs es esmu startējis rallijos," portālam "Delfi" atzīstas Delekūrs. "Es esmu bijis gandrīz visur, taču joprojām ir valstis, kurās ierodos pirmo reizi, piemēram, pie jums. Arī Polijā neesmu bijis, bet tur šogad būs ERČ posms. Man vienmēr ir paticis kaut kur atbraukt pirmo reizi, ieraudzīt jaunus ceļus, iepazīties ar jauniem cilvēkiem."

Pēc aiziešanas no pasaules rallija čempionāta (WRC) Delekūrs šur tur startēja kādā rallijā, izmēģināja spēkus autošosejā ar "Porsche", bet 2012. gadā atgriezās regulārās rallija sacensībās, kļūstot par... Rumānijas čempionu. Tagad viņš šo valsti reklamē ERČ un startē ar tās atbalstu.

"Vai es esmu rumānis? Nē, nē, nē, es esmu francūzis," smejas Delekūrs. "Man ir labs draugs Rumānijā un tā es nokļuvu šīs valsts čempionātā. Visam pamats ir labas attiecības."

ERČ pirmajā posmā Austrijā Delekūrs ierindojās septītajā vietā, bet uz Latviju no tiem pilotiem, kas finišēja pirms franču pilota, nav atbraucis neviens. Tas nozīmē, ka laba rezultāta gadījumā viņš var izvirzīties ERČ kopvērtējuma vadībā. No tagadējā līdera un "Jannerallye" uzvarētāja Jana Kopecka francūzis gan atpaliek 31 punktu, taču uzvaras gadījumā var iegūt 38 punktus un apsteigt čehu.

"Jā, to ir viegli izrēķināt, bet var būt grūti sasniegt," par šo matemātiku saka pieredzējušais pilots. "Man ir jātiek līdz finišam, jāuzrāda labs rezultāts. Ja tikšu uz goda pjedestāla, būs labi! Uz šo ralliju speciāli izvēlējos braukt, jo ir svarīgi iegūt vairāk punktu, kas sezonas beigās var ļoti noderēt. Mēs centīsimies piedalīties vismaz 11 ERČ rallijos, un ir svarīgi startēt Latvijā. Es uz to pastāvēju!"

Neskatoties uz to, ka Delekūrs ir ilgus gadus startējis WRC posmā Zviedrijā un kopumā ir labi pazīstams ar ziemas rallijiem, tomēr viņam labāk patīkot "maigāki laika apstākļi". Rallijam tuvu stāvošas personas pastāstīja, ka franču pilots esot pat izteicis cerību, ka Latvijā gaisa temperatūra būs "plusos" uz rallija laiku. "Galvenais, lai ir kupenas! Tad ir drošāk braukt," saka Delekūrs.

Zinot, kādi dzīves baudītāji ir francūži, "Delfi" jautāja, vai "Monsieur" Delekūrs ir pasūtījis viesnīcā savu iecienīto franču vīnu. "Es vispār nelietoju alkoholu!" iesaucas franču pilots. "Es arī nesmēķēju. Es esmu gandrīz perfekts!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!