Foto: AFP/Scanpix

Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 13.posma - Itālijas "Grand Prix" - kvalifikācijas sacensībās sestdien uzvaru izcīnīja 2008.gada pasaules čempions brits Lūiss Hamiltons no "McLaren-Mercedes" komandas.

Hamiltons apli veica minūtē un 24,010 sekundēs, tiekot pie ceturtā "pole-position" šosezon.

Savukārt otrais palika Hamiltona komandas biedrs un tautietis Džensons Batons, kurš pirms nedēļas uzvarēja iepriekšējā posmā Spā. "McLaren-Mercedes" pirmo starta rindu nebija aizņēmusi kopš sezonas sākuma, kad dominēja pirmajos divos posmos.

Pateicoties sekmīgai komandas stratēģijai, kvalifikācijā trešo labāko rezultātu uzrādīja "Ferrari" komandas brazīliešu pilots Felipe Masa. Izšķirošajā kvalifikācijas sesijā Masa un otrs "Ferrari" pilots Fernando Alonso taisnēs izmantoja "aerodinamiskās tauvas principu", palīdzot viens otram. Tomēr pašreizējā čempionāta kopvērtējuma līdera Alonso gadījumā tas tik veiksmīgi nenostrādāja un viņš sacensības uzsāks vien no desmitās pozīcijas.

Savukārt vēl viens brits Pols di Resta no "Force India" komandas uzrādīja ceturto rezultātu, tomēr viņš saņēmis piecu starta vietu sodu par ātrumkārbas maiņu, tāpēc no šīs pozīcijas startēs septiņkārtējais pasaules čempions Mihaels Šūmahers ("Mercedes GP") no Vācijas.

Zīmīgi, ka arī nākamajās divās starta pozīcijās būs vācieši - piektais startēs iepriekšējo divu sezonu pasaules čempions Sebastjans Fetels ("Red Bull"), kuram sekos Šūmahera komandas biedrs Niko Rosbergs.

Septītais startēs "Lotus" somu pilots Kimi Raikonens, kuram sekos japāņu samurajs Kamui Kobajaši no "Sauber" vienības.

Devītais sacensības uzsāks di Resta, kuram blakus stāvēs Alonso.

Jāpiemin, ka izšķirošajai kvalifikācijas sesijai nespēja kvalificēties otrs "Red Bull" komandas pilots Marks Vēbers, paliekot 11.pozīcijā.

Sacensības sāksies svētdien plkst.15 pēc Latvijas laika.

Kopvērtējumā Alonso ar 164 punktiem joprojām atrodas līderpozīcijā. Viņam ar 140 punktiem seko Fetels, 132 punkti ir Vēbera kontā, vēl par punktu mazāk izcīnījis Raikonens, piektais ar 117 punktiem ir Hamiltons, kuram ar 101 punktu seko Batons.

Konstruktoru kausā stabilā līderpozīcijā ar 272 punktiem atrodas "Red Bull" vienība, kurai ar 228 punktus seko "McLaren-Mercedes". Trešajā vietā ar 207 punktiem ir "Lotus", bet "Ferrari" vienība ar 199 punktiem ieņem ceturto vietu.

Šosezon F-1 kalendārā paredzētas 20 sacīkstes, no kurām pēdējās novembrī notiks Brazīlijā. Šosezon aizvadāmo sacīkšu skaits ir par vienām lielāks nekā pagājušajā sezonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!