Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Titulētais Pirmās formulas (F1) autosportists Lūiss Hamiltons šajā nedēļas nogalē gaidāmajā Saūda Arābijas "Grand Prix" posmā galvā vilks varavīksnes krāsās izrotātu ķiveri, tādējādi iestājoties pret cilvēktiesību pārkāpumiem sacensību rīkotājvalstī, ziņo medijs BBC.

Svētdien, 5. decembrī norisināsies pirmais F1 posms Saūda Arābijā čempionāta vēsturē. Trase izvietota Džidas pilsētas ielās.

Neviennozīmīgi par F1 viesošanos Tuvo Austrumu valstī izteicies septiņkārtējais čempions Lūiss Hamiltons. "Vai es šeit jūtos komfortabli? Neteiktu, ka tā ir. Taču tā nav mana izvēle šeit atrasties. Pats sporta veids veicis šādu lēmumu."

"Vai tas būtu [rīkot sacensības Saūda Arābijā] pareizi vai nepareizi, kamēr mēs esam šeit, svarīgi tam censties pievērst uzmanību," uz sportistu lomu problēmu aktualizēšanā norādīja Hamiltons.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas jau iepriekš kritizējušas F1 izvēli organizēt sacensības Saūda Arābijā. "Amnesty International" uzsvēra, ka sacīkstes tiek organizētas, lai caur sportu uzlabotu valsts reputāciju. Organizācijas vadība jau atzinusi, ka Hamiltona gatavība runāt par tematu ir "iedrošinoša".

Autosportists arīdzan paziņojis, ka otras sacensības pēc kārtas galvā vilks to pašu varavīksnes krāsu ķiveri. Hamiltons ar to startēja arī Kataras "Grand Prix", tādējādi atbalstot LGBTQ+ kopienu. Sportists izteicās, ka situācija Saūda Arābijā, kur homoseksuālīte sodāma pēc likuma, ir "ļoti biedējoša".

Arīdzan četrkārtējais čempions Sebastians Fetels iestājies par cilvēktiesībām, ceturtdien Džidā organizējot kartingu sacensības sievietēm. Savukārt Hamiltons atklāti vaicāja, vai valstī, kurā sievietēm kopš 2018. gada atļauts sēsties pie automobiļa stūres, jaunais likums reāli tiek ievērots.

"Vai viņām patiešām tas ir atļauts? Kāpēc cietumā joprojām sēž sievietes, kuras sodītas par braukšanu pirms vairākiem gadiem? Nepieciešamas lielas izmaiņas, un domāju, ka mūsu sporta veidam jāpaveic vēl vairāk," izteicās Hamiltons.

Šajā F1 sezonā vēl atlikuši divi posmi. Čempionāts noslēgsies 12. decembrī ar sacensībām Abu Dabī. Kopvērtējuma līderis ar 351,5 punktiem ir Makss Verstapens, bet vien astoņus punktus no viņa atpaliek Hamiltons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!