Foto: Ekspress Meedia

Igaunijas valdība gatava atbalstīt pasaules rallija čempionāta (WRC) posma rīkošanu valstī ar 2,5 miljoniem eiro, lai tas notiktu Igaunijas rallija ietvaros, ceturtdien ziņo Igaunijas Nacionālais radio.

Trešdien Igaunijas rallija jeb "Rally Estonia" komanda paziņoja, ka viņiem ir izteikts piedāvājums rīkot WRC posmu Igaunijā.

"Rally Estonia" direktors Urmo Āva kopīgā paziņojumā presei ar Igaunijas Autosporta savienību (EAL) sacīja: "Mēs esam izveidojuši savu komandu un pasākumu desmit gadu laikā ar valdības un privātā sektora atbalstu. 2014. gadā mums tika piešķirta balva par Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) Eiropas rallija čempionāta labākā posma sarīkošanu, kas atvēra durvis un iepazīstināja pasauli ar Igauniju un Igaunijas ralliju. Pēc trim gadiem Eiropas čempionātos bija skaidrs, ka komanda tiecas uz absolūto virsotni un vēlējās Igaunijā sarīkot WRC posmu."

"Varu apstiprināt, ka WRC organizētājs mums ir piedāvājis rīkot 2020. gada WRC sezonas posmu Igaunijā," Āva piebilda. "Mēs esam iesnieguši daudzus pieteikumus daudzām institūcijām un gaidām atbildi tuvākajās dienās. Tad mēs varēsim sākt sarunas ar FIA un WRC. Mērķis ir panākt iespējami labākus apstākļus Igaunijai un Igaunijas autosportam."

Trešdien sociālajos medijos Igaunijas premjerministrs Jēri Ratass pavēstīja, ka valdība ir gatava atbalstīt iespējamo WRC posmu ar 2,5 miljoniem eiro.

"Igaunijas rallija rīkotāji ir devuši signālu, ka starptautiskā sabiedrība nopietni apsver Igaunijas kā nākamā WRC posma rīkotāju. Es apsolu darīt visu, lai tā notiktu."

"No Igaunijas nāk pašreizējais pasaules čempions Ots Tanaks," Ratass piebilda. "Organizatori ir teikuši, ka skatītāju auditorija sasniegs 150 miljonus cilvēku, un tas reklamēs arī mūsu skaisto Dienvidigauniju, vai tā būtu Elva, Tartu vai kāda cita vieta. Es ticu, ka rallijs notiks."

Paredzēts, ka vēl viens augsta ranga rallijs "Rally DirtFish" Igaunijā notiks augustā. Par dalību tajā jau ir paziņojuši "Hyundai Motorsport" braucēji – Ots Tanaks un beļģis Tjerī Nevils.

Sākotnēji "Rally DirtFish" tika asociēts kā potenciāls WRC sezonas posms, taču pasākuma organizatori pirmdien paziņoja, ka šīs spekulācijas nav patiesas.

Jau ziņots, ka Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) WRC rīkotāji un "Rally Liepāja" rīkotājs "RA Events" ir sācis sarunas par Liepājas rallija iespējamu iekļaušanu 2020. gada sezonas kalendārā. Savukārt Eiropas rallija čempionāta (ERC) rīkotāji "Eurosport Events" atbalsta Latvijas posma "Rally Liepāja" pievienošanu WRC kalendāram.

Pagājušajā nedēļā WRC vadītājs Olivers Sīsla apstiprināja, ka tiek meklēti "unikāli risinājumi, lai aizvadītu pilnvērtīgu čempionāta sezonu, tajā iesaistot arī starptautiski atzītas sacensības". Latvija ir viena no valstīm, kam piedāvāts rīkot WRC posmu šogad.

Ceturtdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēdē deputāti pauda atbalstu licences iegādei pasaules rallija čempionāta (WRC) posma sacensību organizēšanai Latvijā.

Deputāti vienojās nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (V) un finanšu ministram Jānim Reiram (V) ar lūgumu pasaules rallija čempionāta (WRC) posma organizēšanai Latvijā licences iegādei rast nepieciešamos 450 000 eiro.

Lai kāds arī būtu sarunu procesa par FIA WRC posma sarīkošanu Latvijā iznākums, "Rally Liepāja" saglabās vietu 2020. gada FIA Eiropas rallija čempionāta kalendārā un notiks augusta vidū.

Startu rallijā apstiprinājuši arī vietējie piloti Mārtiņš Sesks un Reinis Nitišs.

Sezonas sākumā no janvāra līdz marta vidum tika aizvadīti trīs posmi, kas norisinājās Montekarlo, Zviedrijā un Meksikā , kopvērtējuma vadībā atrodoties "Toyota" franču braucējam Sebastjanam Ožjē.

Nākamās plānotās sacensības WRC kalendārā ir Turcijas rallijs septembra beigās.

Uz nenoteiktu laiku jau pārcelts Argentīnas un Sardīnijas rallijs, bet posmi Portugālē, Kenijā, Somijā, Jaunzēlandē un Velsā atcelti pavisam. Šobrīd sezonas kalendārā ir astoņi posmi, taču nav zināms, vai visi tiks aizvadīti.

Pēc FIA datiem titula iegūšanai jāpabeidz septiņi sezonas posmi. Līdz Covid-19 pandēmijai tika pabeigtas trīs sacensības, kas FIA liek apsvērt alternatīvas iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!