Igaunijas braucējs Ots Tanaks ("M-Sport Ford") svētdien pirmo reizi karjerā izcīnīja uzvaru kādā no pasaules rallija čempionāta (WRC) posmiem, triumfējot Sardīnijas rallijā

Tanaks Sardīnijā 19 ātrumposmu summā par 12,3 sekundēm apsteidzot "Toyota" braucēju Jari-Mati Latvalu, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa beļģis Tjerī Nevils ("Hyundai").

Šī 29 gadus vecajam Tanakam bija pirmā WRC posma uzvara 73 startos pasaules čempionātā. Pirms tam Igaunijas pārstāvis WRC posmu uzvaras bija guvis 2003. un 2004. gadā, kad Marko Martins piecreiz kļuva par ralliju uzvarētāju.

Sardīnijas rallijs vairākām izvērtās ļoti smags, un, divreiz avarējot kopvērtējuma līderiem, mainījās pirmās vietas īpašnieki. Rallija iesākumā, piektajā ātrumposmā, avarēja brits Kriss Mīke ("Citroen"), bet 13. posmā mašīnas piekari pārsita un no rallija izstājās tā brīža līderis, jaunzēlandietis Haidens Padons ("Hyundai").

Kopumā šajā rallijā bija četri sacensību līderi - pa vienam ātrumposmam vadībā bija Tjerī nevils, kurš uzvarēja pirmajā ātrumposmā, un soms Juno Hanninens ("Toyota"), divus ātrumppsmus līdera goda bija Mīke, bet astoņus ātrumposmus vadību noturēja Padons. Rallija pēdējos septiņus ātrumposmus pirmajā vietā bija Tanaks, kurš arī kļuva par sacensību uzvarētāju.

Arī igaunim rallija noslēgumā cīņā par uzvaru netrūka dramatisku brīžu - tā 16. ātrumposmā Tanaks brauca ierobežotas redzamības apstākļos, jo virsbūvē izsists caurums ļāva mašīnas salonā iekļūt putekļiem, kas ievērojami apgrūtināja pilotam saskatīt ceļu. Vienā no krustojumiem Tanaks pat aizbrauca garām pagriezienam un gandrīz zaudēja līderpozīciju, jo tuvākais sekotājs Latvala igauņa pārsvaru samazināja no 19 līdz 5,5 sekundēm. Taču igauni glāba tas, ka nākamajā "dopā" Latvalam sākās problēmas ar mašīnas dzinēju, un Tanaka pārsvars izauga jau līdz 25 sekundēm.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā līdera godu joprojām saglabā Sebastjens Ožjērs, kurš Sardīnijā izcīnīja piekto vietu un kuram tagad ir 141 punkts, kamēr otrajā vietā ar 123 punktiem seko Nevils. Trešais ar 108 punktiem tagad ir Tanaks, par vienu punktu apsteidzot Latvalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!