Foto: DELFI

Piektdien, 20. maijā, ar kvalifikācijas posmu sāksies Latvijas un Lietuvas rallija čempionāta posma "Rally Talsi" 50 gadu jubilejas sacensības. Rallijam pieteikušās 59 ekipāžas no septiņām valstīm, kā arī 32 ekipāžas, kas startēs vēsturisko automašīnu regularitātes sacensībās "Youngtimer Rally Talsi", informē sacensību rīkotāji.

Sacensību ātrumposmi paredzēti sestdien un svētdien, 21. un 22. maijā, kad tiks noskaidroti ne vien "Rally Talsi" uzvarētāji, bet arī ceļojošā Čempionu kausa ieguvējs, par kuru šogad cīnās četri čempioni – latvieši Jānis Vorobjovs un Guntis Lielkājis, lietuvietis Vītauts Šveds un baltkrievs Sergejs Vjazovičs.

Šajās brīvdienās "Rally Talsi" ātrumposmos redzēsim 15 gadus veco somu talantu Kalli Rovanperu, leģendārā somu autorallista Harija Rovanperas dēlu, kuram par uzvaru šoreiz jāspēkojas ne tikai ar Latvijas, bet arī Lietuvas ātrākajiem rallija meistariem. Sacensībās redzēsim arī šobrīd modernākās "Škoda Fabia R5" klases automašīnas – turklāt, Talsos tādas būs divas – latvieša Raimonda Kisiela un viņa lietuviešu kolēģa Martina Samuiša rokās.

"Rally Talsi 2016" ātrumposmu kartes lejuplādēšanai.

"Rally Talsi" šogad piedalīsies arī autosportisti, kuri rallija ātrumposmos ilgāku laiku nebija manīti - startam Talsos gatavojas Latvijas čempions Aivis Egle, kurš pēdējo reizi sacensībās brauca pirms diviem gadiem. Tāpat sacensībām gatavojas Vasilijs Grjazins, kuram šis būs pirmais rallijs pēc smāgās autoavārijas un tai sekojošo traumu sadziedēšanas. Grjazins brauks ar"Baltic Open" klases automašīnu, kas sagatavota "Sports Racing Technologies" komandā.

Rallijā startēs arī talsinieks, RA EVENTS direktors un sacensību rīkotājs Raimonds Strokšs, kuram šīs būs pamatīgs ceļojums laikā – pēdējoreiz savā mājas rallijā Talsos Strokšs startēja tālajā 2008. gadā!

"Rally Talsi" šogad pārņēmis pasaules (WRC) un Eiropas (ERC) čempionātos izmantotu praksi, sarīkojot kvalifikācijas posmu, ar tam sekojošu starta vietu izvēli. 3,90 km garais pārbaudījums notiks piektdien, 21. maijā, un tajā piedalīsies 26 pilnpiedziņas ekipāžas, kurām atbilstoši dalībnieku starta sarakstam piešķirts augstākais starta numurs. Katra no šīm ekipāžām kvalifikācijas posmu veiks vienu reizi, un tās 14, kas uzrādīs ātrāko laiku, "Rally Talsi" ceremoniālās atklāšanas laikā varēs izvēlēties savu starta pozīciju.

"Rally Talsi" maršruts arī šogad vedīs pa Talsu pilsētas šaurajām ielām, kur rallija pirmajā dienā par īpašu dāvanu sacensību 50. gadu jubilejā būs parūpējušies FIA pasaules rallijkrosa čempionāta braucēji Jānis Baumanis un Reinis Nitišs. Rallijkrosa jaunās zvaigznes piedalīsies "Neste World RX of Latvia" demonstrācijas šovā – viņi pilsētas ātrumposmā startēs plkst. 19:15, un katrs to veiks divas reizes, klātesošajiem skatītājiem parādot jaudīgo pilnpiedziņas "Supercar" klases rallijkrosa automašīnu tehniskās iespējas.

Rallija atklāšanas un noslēguma ceremonija šogad notiks pie Talsu novada domes administratīvā centra. Tur, plašā teritorijā, interesenti varēs ne tikai apskatīt vēsturiskos regularitātes sacensību un laikmetīgos rallija auto, kā arī klātienē noklausīties intervijas ar startējošajām ekipāžām un vērot to došanos uz pirmo sacensību ātrumposmu.

"Rally Talsi" rīkotāji "RA EVENTS" visiem rallija apmeklētājiem atgādina, ka autosporta sacensības ir paaugstinātas bīstamības pasākums, un skatītāji drošība ir atkarīga tikai un vienīgi no pašu rīcības ātrumposmu norises vietā. Rallija organizatori lūdz sacensību vērošanai izvēlēties īpaši izveidotos skatpunktus, kuros sacensību rīkotājs iespēju robežās būs veicis drošības un piesardzības pasākumus. Rallija rīkotāji nevar uzņemties nekādu atbildību par skatītāju drošību vietās, kas atrodas ārpus izveidotajiem skatpunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!