Foto: FIAWorldRallycross.com

Pasaules rallijkrosa čempionāta ("World RX") devītā, Latvijas, posma organizatori atkal ir gatavi sarīkot sezonas labākās sacensības, kurās šogad piedalīsies četri pašmāju braucēji — Jānis Baumanis pasaules un Reinis Nitišs, Artis Baumanis un Arnis Odiņš — Eiropas čempionāta ("Euro RX") ieskaitē.

Pasaules rallijkrosa čempionāta posms Latvijā norisināsies jau trešo reizi un iepriekšējos divos gados tieši "Neste World RX of Latvia" tika atzīts par sezonas labāko posmu. Ceļu Satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš preses konferencē pirms gaidāmajām sacensībām pastāstīja par izmaiņām un uzlabojumiem trasē un izteica pārliecību, ka arī šogad Latvijas posms tiks aizvadīts visaugstākajā līmenī. "Biķernieku trase šogad ir vēl labāka nekā iepriekšējos gados. Pilnībā ir atjaunots segums, "kerbi", uzlabots tramplīns, kas tagad ir zemāks, bet mašīnas varēs lidot tālāk. Visus noteikti pārsteigs arī A tribīne, kas būs aprīkota ar skaistiem, individuāliem krēsliem Latvijas nacionālajās krāsās," teica Lukstiņš. "Latvijas posms divus iepriekšējos gadus tika atzīts par labāko, un arī šogad ir mērķis to atkārtot, bet ne jau nosaukums ir galvenais — lai visiem ir ērti!"

Arī posma rīkotāju "RA Events" un "Neste World RX of Latvia" direktors Raimonds Strokšs norādīja, ka darbs pie sacensību līmeņa uzlabošanas ir bezgalīgs, un arī šogad Latvijas posmā ir ieviests kas pavisam jauns. "Uzlabot vēl var daudz ko, un mēs neapstāsimies," saka Strokšs. "Šogad izdomājām, kā vēl sev "sarežģīt dzīvi", un mums būs pasākums pasākumā. Ņemsim 11 sacīkšu mašīnas un aizvedīsim tās uz Vecrīgu, būs vecpilsētas autošovs. Lēnām, negāzējot izbrauksim cauri Vecrīgai līdz Brīvības piemineklim, kur sportisti sniegs autogrāfus, varēs nofotografēt mašīnas. Pasākuma "odziņa" — tieši pie Brīvības pieminekļa paziņosim starta kārtību pirmajai "Supercar" kvalifikācijai. Tieši tur Jānis Baumanis uzzinās savus pretiniekus pirmajā kvalifikācijā."

Attiecībā uz skatītāju tribīņu izvietojumu un ieeju Biķernieku trasē šogad ievērojamu izmaiņu nav, Vārti, ieejas un sacensību grafiks ir ļoti līdzīgs pagājušajam gadam.

Jānis Baumanis šogad ir vienīgais Latvijas pārstāvis "World RX" ieskaitē, un viens no labākajiem privātajiem braucējiem, kurš nepārstāv rūpnīcu komandu. "Mana sezona līdz šim bijusi tīri laba, beidzot atvedu mājās arī kausu, taču rūpnīcu komandas ir tā progresējušas, ka privātie braucēji praktiski nevar ar viņiem cīnīties," atzīst Jānis. "Runājot par mērķiem uz Latvijas posmu — apsolu darīt visu, lai nokļūtu finālā!"

"World RX" Latvijas posmā "Supercar" klasē startēs kopumā 20 mašīnas, ieskaitot Jāni Baumani. Uz Rīgu atbrauks arī bijušais F-1 pilots, austrietis Alekss Vurcs.

Artim Baumanim Latvijas posma rezultāts ir ļoti svarīgs cīņā par Eiropas čempiona titulu — divus posmus pirms sezonas beigām Artis Baumanis ir līderis "Super 1600" klases kopvērtējumā, gan apsteidzot tuvāko sekotāju, lietuvieti Roku Bacjušku (abi - "Volland Racing"), par vienu punktu. "Galvenie konkurenti man ir no paša komandas, bet tas ir labi, jo mēs viens otram arī palīdzam, mācāmies viens no otra kļūdām, uzmundrinām. Labāk ir braukt komandā, kurā ir daudz braucēju, jo tad uzreiz pieejams lielāks informācijas apjoms," atzīst Artis.

Savukārt Reinim Nitišam Latvijas posms ir noslēdzošais viņa ieskaitē, Eiropas čempionāta "Supercar" klasē. Kā zināms, jēkabpilietis šosezon pārgāja no pasaules uz Eiropas ieskaiti un šobrīd ir kopvērtējuma līderis, par 26 punktiem apsteidzot francūzi Sirilu Reimonu. "Šogad ir iespēja cīnīties par uzvarām, saņemt kausus un pagaršot šampanieti," pozitīvo uzskaita Reinis. "Pats šajā čempionātā jūtos vieglāk, jo redzu, ka ir iespēja cīnīties, nav tāds rūpnīcas komandu pārsvars kā "World RX", pirms sacensībām neesmu tik "sagruzījies", galva ir brīvāka nekā iepriekšējos divos gados."

Neilgi pirms šīs preses konferences to, ka ir pielaists startam Rīgas posmā "Super 1600" klasē, uzzināja Arnis Odiņš, kurš Eiropas čempionāta posmam pieteicās jau februārī, taču viņam bija jāgaida līdz pēdējam brīdim un jācer, ka netiks aizpildīta visa kvota. "Pirms sezonas februārī nosūtīju pieteikumu un ar lielām cerībām gaidīju, ka mājas posmā tikšu uz starta. Priekšroka tiek dota braucējiem, kuri aizvada pilnu sezonu, bet šodien sev par lielu prieku ieraudzīju cerēto – savu vārdu dalībnieku sarakstā. Nākotnē ir mērķis nodrošināt budžetu, lai varētu aizvadīt arī pilnu sezonu," teica Arnis.

"Neste World RX of Latvia" risināsies 15. un 16. septembrī, bet dalībnieku parāde Vecrīgā notiks ceturtdien, 13. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!