Foto: QNIGAN.COM

Trešdien, 17.septembrī, Latvijas Nacionālajai sporta padomei (LNSP) tika prezentēta sākotnējā informācija par iespēju Latvijai pretendēt uz pasaules rallijkrosa čempionāta ("World RX") posma rīkošanu Rīgā, Biķernieku kompleksajā sporta bāzē (BKSB).

Kā klātesošajiem norādīja "RA Events" direktors Raimonds Strokšs, līdzšinējais valdības atbalsts Eiropas rallija čempionāta (ERČ) organizēšanā ir ļāvis Latvijai pretendēt uz vēl vienu prestižu un starptautiski nozīmīgu sacīkšu rīkošanu mūsu valstī, un iemesli, kāpēc "World RX" rīkotāji, kompānija "IMG", izskata Latvijas kandidatūru, ir vairāki: pirmkārt, Latvijas sportista Reiņa Nitiša panākumi, otrkārt, Latvijas ģeogrāfiskais stāvoklis, kas ļauj piesaistīt daudzu apkārtējo valstu braucējus un skatītājus, treškārt, laba infrastruktūra un unikāla autotrase.

LNSP konceptuāli atbalstīja organizatoru pieteikumu, un tagad sāksies darbs pie praktiskiem jautājumiem, kas saistīti ar sacensību rīkošanu - trases sertifikācija, potenciālo izmaksu aprēķins un tāme utt.

"Šodien tika sperts pirmais solis no daudziem; vēl ir ļoti daudz kas darāms," portālam "Delfi" izteicās "RA Events" direktors Raimonds Strokšs. "LNSP konceptuālais atbalsts ir viens no šiem soļiem, kas ir ļoti svarīgs."

Raimonds Strokšs apstiprināja, ka par iespējamo sacensību norises vietu tiek izvēlēta Biķernieku trase Rīgā. "Jā, ka norises vieta tiek izskatīta Biķernieku trase. Mēs jau esam sagatavojuši pirmo versiju, uzmetumu trases shēmai un redzam, ka varam izmantot ļoti lielu jau esošās infrastruktūras daļu," saka Strokšs. "Latvija var piedāvāt visā rallijkrosa čempionātā unikālu posmu, jo trase - ticiet man - ir unikāla! Tajā var iebraukt ar "kemperi" un nakšņot mežā, sacensību norises vietā, no Rīgas centra uz trasi var aizbraukt ar trolejbusu, lidosta ir turpat tuvumā, viesnīcas - mums ir ļoti, ļoti daudz plusu."

Lai arī runa ir par iespējamo "World RX" sacensību uzņemšanu, sākot ar 2016.gadu, "RA Events" vadītājs norāda, ka autosporta pasākumu rīkošanas specifika paredz ļoti savlaicīgu pieteikšanos.

"Kā paskaidroju LNSP sēdē, autosports no citiem sporta veidiem atšķiras ar to, ka lēmumi ir jāpieņem laicīgāk, jo mums nav gatavas arēnas, laukuma, kurā aizvadīt sacensības. Ir jāpierāda, ka Latvija var uzņemt šādu pasākumu, ka mums ir tāda vieta," atklāj Stokšs. "Autosportā birokrātija paredz, ka čempionāta kalendārā potenciāli iekļaujamās vietas tiek apskatītas ļoti laicīgi, par vairākus gadus pirms."

Lai arī Latvija tiek izskatīta par vienu no pretendentēm uz "World RX" posma rīkošanu, šīs tiesības mums vēl nav garantētas, tāpēc ir nepieciešama salīdzinoši ātra rīcība. "Jāsaprot, ka Iespēja iekļūt pasaules rallijkrosa čempionātā patiesībā ar katru dienu sarūk, jo pie šo organizatoru durvīm jau tagad klauvē no visām pasaules malām," norāda Raimonds Strokšs. "Es esmu apmeklējis vairākus "World RX" posmus un redzu, kādas ir tendences. Iespēja, kas mums ir dota, jau ir milzīgs sasniegums. Tagad no mums jau ir atkarīgs, vai spēsim noreaģēt un nepalaist garām šo iespēju garām."

Kā zināms, "RA Events" ar Latvijas posmu pirms četriem gadiem ļoti veiksmīgi iekļāvās Eiropas rallija čempionāta (ERČ), kas tieši tajā laikā piedzīvoja kardinālas pārmaiņas seriāla norisē, pārejot no sarežģītas koeficientu sistēmas un plaša kalendāra uz 12 posmu formātu.

"Kā zināms, ERČ saīsināts līdz 10 posmiem, un ja Latvija gribētu iekļūt šajā kalendārā nākamgad, mums nebūtu ne mazāko izredžu. 2010. gadā, kad čempionāts veidojās, bijām īstajā vietā un īstajā laikā, un iekļuvām tur, kur tagad esam," norāda Strokšs. "Ar rallijkrosu ir tā pat situācija - ir čempionāts, kas ir savā izaugsmes sākumpunktā, kas attīstās, un ne ar soļiem, bet lēcieniem, un ar katru gadu tajā būs vairāk dalībnieku un vairāk valstu, kas gribēs uzņemt sacensības."

Kā zināms, pasaules rallijkrosa čempionāts šogad tiek rīkots pirmo reizi - līdz tam šajā autosporta disciplīnā augstākais tituls bija Eiropas čempiona gods, un uz vēsturē pirmā "World RX" uzvarētāja zelta medaļu pretendē Latvijas pilots Reinis Nitišs, kurš pērn, būdams 18 gadus vecs, kļuva par Eiropas čempionu. Šogad Eiropas meistarsacīkšu līderu vidū jau ir cits Latvijas pilots Jānis Baumanis, kuram šī ir debijas sezona starptautiskās sacensībās.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!