Foto: Rihards Baumanis

"Olsbergs MSE" komandas Latvijas pilots Reinis Nitišs svētdien izcīnīja piekto vietu Zviedrijā notikušā pasaules rallijkrosa čempionāta sestajā posmā prestižākajā "SuperCar" klasē, kamēr Eiropas čempionāta posmā "Super 1600" klasē vēl viens Lativjas braucējs Jānis Baumanis guva trešo uzvaru šosezon.

Sestdien un svētdien notikušajā kvalifikācijā Nitišs summā ierindojās piektajā vietā, pārliecinoši sasniedzot pusfinālu.

Savā pusfināla braucienā Nitišs aizvadīja pārliecinošu startu, tomēr pēc nokļūšanas ārmalā viņam jau pirmajā aplī nācās doties džokera aplī. Turpinājumā latvietis brauca ļoti veiksmīgi, lielāko daļu distances aiz sevi turot slaveno norvēģi Peteru Solbergu un finišējot otrais.

Savukārt finālā Nitišs daļu distances brauca trešajā vietā, bet tās otrajā pusē viņu piemeklēja tehniskas problēmas un finišs tika sasniegts piektajā vietā. Aizraujošā cīņā par uzvaru starp diviem zviedriem Timijs Hansens pēdējā līkumā apsteidza Matiasu Ekstermu, savukārt trešais palika Nitiša komandas biedrs norvēģis Andreass Bakerūds.

Nitišs paziņojumā uzsver: "Pusfināls bija lielisks! Sajūtas vairāku apļu garumā aiz sevis veiksmīgi noturēt Peteru ir neticamas! Diemžēl finālā viss negāja tik gludi – jau pirmajā līkumā saņēmu sitienu, un riepa sāka lēnām laist gaisu. Līdz ar to, visu labo līkumu veikšana bija apgrūtināta, un nācās pielāgot brauciena stratēģiju, lai spētu sasniegt finišu un iegūtu pēc iespējas vairāk punktus. Cerības uz goda pjedestālu šoreiz īsti nebija".

Tikmēr kopvērtējuma līderis Solbergs izslīdēja no trases un nefinišēja.

Paralēli notikušajā Eiropas rallijkrosa čempionāta ceturtajā posmā Baumanis ("SET Promotion") komandas jau kvalifikācijā guva pirmo vietu, bet pēc tam uzvarēja arī pusfināla braucienā un finālā. Turklāt izšķirošajā braucienā Baumanis tuvāko sekotāju krievu Ņikitu Misjuļu apsteidza par vairāk nekā piecām sekundēm.

Baumanis norāda, ka iesildīšanās braucienos pieļāvis nelielu kļūdu, bet ātrākais apļa laiks deva labas sajūtas. 

"Iepriekšējā braucienā notikusī avārija un redzētās sekas, kāds ir auto pēc kūleņošanas, radīja emocionālo spiedienu, tāpēc pirms pusfināla biju satraucies. Ulriks Linnemans neizgāja uz starta, tāpēc man blakus bija Kristiāns Žābo, kurš Eiropas čempionātā pazīstams kā ļoti agresīvs braucējs, kurš burtiski izsit visus no trases, kas ir pa ceļam," stāsta Jānis. "Pirmos trīs, četrus apļus viņš man "sēdēja" cieši aizmugurē, bet, kad jau kļuva brīvāks, uzrādīju divus ļoti labus apļa laikus, un arī džokera apli izbraucu ātrāk par visām citām reizēm."

Pirms fināla starta Baumanis bijis noskaņojies, ka "ir jāiet uz visu banku".

"Beidzot sapratām, kur mums bija vājais punkts startā un tas, līdzīgi kā pusfinālā, sanāca ļoti labs," viņš piebilst.

Pirms tam šosezon Baumanis uzvarēja arī čempionāta pirmajā un otrajā posmā.

Kā zināms, pērn Nitišs izcīnīja trešo vietu pasaules čempionāta kopvērtējumā, sasniedzot augstāko panākumu Latvijas autosporta vēsturē. No sezonas 12 posmiem Nitišs uzvarēja vienā, bet kopumā viņš piecas reizes kāpa uz goda pjedestāla.

Šogad "Supercar" klasē debitēja arī Baumanis, kuram "Peugeot-Hansen" komandas izveidotajā jauno talantu programmā "Hansen Talent Development" plānota dalība trijos posmos.

Tāpat Baumanis "Set Promotion" komandas sastāvā šogad piedalīsies visos septiņos Eiropas rallijkrosa čempionāta posmos "Super 1600" klasē, kur pērn sezonas kopvērtējumā viņš izcīnīja bronzu. Sezonu iepriekš "Super 1600" klasē bija triumfējis Nitišs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!