Foto: Publicitātes attēli

Nedēļas nogalē sporta kompleksā Mūsa notiekošajā NEZ Ziemeļeiropas rallijkrosa čempionāta posmā startēs spēcīga Latvijas komanda. Tās pārstāvji ir favorītu pulkā vismaz divās no četrām klasēm, pārsteigumi no latviešiem iespējami visos vērtējumos, uzskata Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) preses dienests.

"NEZ Super 1600" klasē Latviju pārstāvēs Eiropas rallijkrosa čempionāta līderis un trīs posmu uzvarētājs Reinis Nitišs, kā arī Jānis Baumanis, Mārtiņš Porietis, Reinis Safonovs un Māris Ločmelis.

Protams, Nitišs ir galvenais favorīts šajā posmā un, lai arī cīņā dosies Eiropas rallijkrosa čempionātā rūdīti Baltijas speciālisti, kā arī vadošie klases braucēji NEZ mērogā, Reinis ir neapstrīdami ātrākais šajā kolektīvā. Protams, sports spēj pārsteigt, taču Nitišs ir galvenais uzvaras pretendents.

Mārtiņš Porietis šobrīd atrodas NEZ rallijkrosa čempionāta trešajā vietā, uzvarot seriāla otrajā sacīkstē Dānijā. Šī uzvara bija pārsteigums, jo uz starta toreiz stājās Eiropas čempionātā pieredzējušais lietuvietis Ernests Staponkus, NEZ līderis norvēģis Robins Bake Andresens un citi. Mārtiņš ir pieredzējis braucējs, taču "NEZ Super 1600" klasē viņš startē pirmo gadu, bet pieredzes Eiropas cīņās nav. Šī uzvara viņu padara par spēcīgu konkurentu arī savās mājās, jo vairāk tāpēc, ka latvieši labāk pārzina trases īpatnības un laika apstākļus.

Reinis Safonovs būs cīņas "tumšais zirdziņš". Viņa plusi - pieredze Eiropas čempionātā, stabilitāte un, lielākoties, tehnikas izturība. Mīnuss - tehniskā gatavība, jo viņa "VW Polo" ir pārāk liels svars un motora jaudas iztrūkumi, attiecībā pret konkurentiem.

Jānis Baumanis ir šā gada rallijkrosa debitants. Divkārtējais Latvijas B600 bagiju autokrosa čempions veiksmīgi mainījis atšķirīgās disciplīnas, un jau ar pirmajām sacīkstēm uzrāda konkurētspējīgu sniegumu. Ātrums ir, arī tehnika - Nitiša pērn izmantotā "Peugeot 206" - līmenī. Pašlaik jāiegūst rezultātu stabilitāte. Kā simbols tam ir Jāņa veiksmes un neveiksmes pirmajos NEZ posmos: Norvēģijā lieliska ceturtā vieta, Dānijā - palikšana bez punktiem. Mūsas trases lielu daļu Baumanis labi pārzina, bet jaunos asfalta sektorus šobrīd nav izmēģinājis neviens.

Māris Ločmelis, tāpat kā Porietis, šogad pārnācis no "NEZ 2000" klases uz NEZ Super 1600 ieskaiti. Tāpēc aizkavējusies arī tehnikas sagatavošana - tiks izmantots motors, kuram izteikti trūkst jaudas un komanda pat apsvērusi iespēju Mūsā nestartēt. Tomēr Māris tik ļoti vēlas aizvadīt sacīksti savās mājās, ka būs uz starta. Viņš necer uz rezultātu pirmajā desmitniekā.

Mūsējo galvenie konkurenti - jau minētie Andresens un Staponkus, kā arī lietuvietis Laurins Diržininks, igaunis Janno Ligurs (ja izturēs tehnika), iespējams vēl kāds.

"NEZ 2000" klasē startam gatavojas divi Latvijas sportisti - Toms Ziedāns un Juris Spīķis. Vieni no Latvijas atraktīvākajiem krosistiem būs favorītu pulkā. Ziedāns šogad aizvada pilnu NEZ rallijkrosa programmu un uz Latvijas posmu ierodas kā kopvērtējuma piektās vietas turētājs. Lai gan šī pozīcija nav slikta 20 startējušo dalībnieku konkurencē, posmus Norvēģijā un Dānijā bojāja tehnikas problēmas un sportiskās neveiksmes. Tāpēc Mūsā Toms var gan uzvarēt posmā, gan uzlabot pozīciju kopvērtējumā. Jāpiebilst, ka pēc Latvijas posma atliks vairs tikai viena sacīkste - ceturtais posms Lietuvā nedēļu pēc Bauskas cīņām.

Spīķa starts tiek gaidīts ar nepacietību - Juris ir ātrs braucējs, taču iekļuvis neticamā neveiksmju joslā. Jau kopš pērnā gada sportists piedzīvo gan tehniskus defektus, gan smagas avārijas. Līdz ar to prognoze - pjedestāla pretendents, ja beidzot pārtrūks problēmu sērija.

Abu galvenais konkurents un, objektīvi, sacensību galvenais favorīts būs norvēģis Kristians Sandmo, kurš uzvarējis abos pirmajos posmos. Tiesa, latviešiem var palīdzēt laika apstākļi - ja līs, Mūsas trases grunts segums būs krietni neierasts skandināvu rallijkrosa braucējiem, savukārt mūsu sportisti to pārvalda perfekti.

"NEZ Open" klasē Latviju pārstāvēs divi pieredzējuši sportisti - bijušais šīs klases čempions Ilgonis Krūmiņš un Andris Maševskis. Abu izredzes nav augstas, jo izmantotā tehnika diez vai varēs konkurēt ar spēcīgākajiem klases braucējiem, čempionu Ovi Froshaugu ieskaitot. Līdz ar to jāpaļaujas un tehnikas izturību un braukšanas stabilitāti, kas lielā mērā ir Maševska galvenie plusi. Atraktīvais Krūmiņš, šķiet, kā ierasts, centīsies no "Ford Escort Cosworth" izspiest visu, ko iespējams!

Klases galveno favorītu nosaukt grūti. Viens no viņiem būs Froshaugs, taču uz starta stāsies Latvijas trasēs nestartējušais zviedrs Frederiks Salstens, kurš pēc divām trešajām vietām pirmajos posmos ir kopvērtējuma līderis. Dānis Peders T. Jensens, savukārt, pēc neveiksmes Norvēģijā uzvarēja savās mājās Dānijā.

"NEZ Supercar" klasē Latviju pārstāvēs divi braucēji. Šā brīža Latvijas autokrosa čempionāta līderis Agris Brediks centīsies revanšēties par neveiksmi Eiropas autokrosa čempionāta Mūsas posmā. Savukārt pirmo krosu savā mūžā aizvadīs Lauris Unāms, kurš trasē vedīs "Subaru Impreza" automašīnu. Ja Unāma debija sola vairāk sporta veida apgūšanu un pētīšanu, tad Brediks vēlēsies spēkoties par pjedestālu. Vai tas būs iespējams?

Galvenais favorīts būs lietuvietis, iepriekšējo gadu čempions Kazimiers Gudžjūns, taču pārsteigumus var sarūpēt ar Lietuvas licenci startējošais baltkrievs Vadims Kiškurna, kurš šobrīd Baltijas autokrosā šķiet neuzvarams. Tiesa, šogad viņš un Gudžjūns vēl nav tikušies kopīgā cīņā.

Neapšaubāmi, Latvijas komandas braucēji cīnīsies par panākumiem, bet, tā kā rezultāti ir neprognozējami, skatītājiem būs interesanti abu sacensību dienu garumā.

Atgādinām, ka sestdien braucieni ar kopēju startu sāksies pēcpusdienā, taču galveno notikumu diena būs svētdiena, kad pl.11:00 paredzēta sacensību atklāšana.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!