Foto: Publicitātes foto
Latvijas spīdveja izlases kapteinis un līderis Andžejs Ļebedevs vēl bija papildbrauciena par 3. vietu pēdējā aplī, kad britu komentētāji iesaucās, ka tas ir lielākais pārsteigums Pasaules kausa izcīņas vēsturē – proti, Latvijas (Daugavpils!) izlase aizsūta mājās 15-kārtējo pasaules čempioni Dāniju un nodrošināja sev vismaz 7. vietu šā gada pasaules rangā.

Pārliecinošā uzvara Pasaules kausa kvalifikācijā Rīgā mūsu spīdvejistiem deva iespēju pēc gada pārtraukuma atgriezties elitē. Pirmajā pusfinālā Lielbritānijā uzvarēja un finālā iekļuva mājinieki, bet Austrālija un ASV iekļuva pēdējās cerības pusfinālā. Čehi iekrāja tikai 13 punktus un mūsējo minimālais uzdevums Vēstervikas mototrekā Zviedrijā bija iegūt vismaz par punktu vairāk, lai nodrošinātu sev vismaz 8. vietu izlašu pasaules reitingā un nākamgad nebrauktu kvalifikācijā. Par minimālo uzdevumu neviens gan nerunāja, jo puiši bija apņēmības pilni spēkoties par tikšanu race-off jeb pēdējās cerības pusfinālā. Ar trim auto 18 stundas un bez rezervista (nav tik liela rocība) četri pašreiz labākie Latvijas spīdvejisti ceļoja uz Vēsterviku Baltijas jūras krastā, lai sarūpētu vēl vienu lielu pārsteigumu.

Pēc pirmās braucienu sērijas – četriem braucieniem – Latvijas izlasei bija 7 punkti (uzvara braucienā Maksimam Bogdanovam, otrā vieta – Ķastam Puodžukam, trešās – Andžejam Ļebedevam un Jevgeņijam Kostigovam) un tā kopā ar zviedriem dalīja pirmo vietu. Šāds sākums deva papildus pārliecību. Kritiska situācija izveidojās pēc 13 braucieniem, kad mums bija 14 punktu (čehi neklātienē jau bija apsteigti) un bijām ceturtie, bet trešajai vietai bija jau 20 punktu.

Īstajā brīdī tika izmantots tā sauktais Džokers – proti, braucēja punkti Džokera lomā dubultojas. Ļebedevs 14. braucienā piedalījās Kostigova vietā, pārliecinoši uzvarēja un līdz ar to atveda 6 nevis 3 punktus – atgriezāmies cīņā par vietu trijniekā un vairs no tās neizkritām (vēlāk Džokera taktiku pielietoja arī dāņi, taču Kenets Bjerre finišēja ceturtais un tik un tā palika bez punktiem).

Pirms pēdējās braucienu sērijas Zviedrijai bija 31 punkts, Krievijai – 24, mums un Dānijai pa 22 punktiem. Nākamos divus braucienus uzvarēja krievi un pietuvoj;ās zviedriem līdz 3 punktiem, bet mēs atkal bijām blakus dāņiem – pa 24 punktiem. Priekšpēdējā braucienā uzvarēja Fredriks Lindgrens un nodrošināja zviedriem vietu finālā, bet Puodžuks bija otrais un pirms pēdējā brauciena apsteidzām dāņu par vienu punktu. Mūsu juniors Kostigovs par pēdējo braucienu ir pelnījis vislielāko uzslavu – drosmīgi un gudri nobraukts, apsteigts Zviedrijas čempions Antonio Lindbeks, otrā vieta aiz dāņa Mihaela Jepsena Jensena un tas nozīmē, ka Latvijai un Dānijai – pa 28 punktiem. Papildbrauciens par 3. vietu.

Andžejs Ļebedevs pret 2013. gada GP seriāla bronzas medaļas ieguvēju un četrkārtējo Pasaules kausa ieguvēju Nīlsu Kristianu Iversenu. Andžejs bija pārāks startā, otrā apļa sākumā Nīlsens viņu gandrīz panāca, taču Andžejs paspēja pirmais iebraukt līkumā un turpmāk vairs neatstāja dānim nekādu cerību. Tāpēc britu komentētāji arī varēja jau pirms finiša skaļi saukt, ka tas ir lielālais pārsteigums Pasaules kausa vēsturē – Latvijā uzvara spīdveja lielvalsti Dāniju un aizsūta to mājās! Ļebedevam kopā 15 punktu – vairāk nekā jebkuram citam šajā pusfinālā.

Pirms četriem gadiem mūsējie jau bija iekļuvuši "race-off" posmā un toreiz ieņēmām kopumā 6. vietu. Tas bija spīdveja sezonas lielākais pārsteigums. Šim panākumam tomēr ir pavisam cita vērtība un – cerams – būs krietni jūtamākas sekas. Cita vērtiba tāpēc, ka toreiz pusfinālā apsteidzām Krievijas izlases otro sastāvu, bet tagad – Dāniju tās pašreiz labākajā sastāvā (Nikijam Pedersenam – savainojums).

Jūtamākas sekas tam var būt tāpēc, ka pirms pusfināla Vēstervikā notika Daugavpils "Lokomotīves" vadības tikšanās ar pilsētas jauno vadību – mēru Andreju Elksniņu un vicemēru Rihardu Eigimu. Pēc tikšanās, kas, cik var noprast, bija konstruktīva un cerīga, Eigims izteicās, ka "mēs risināsim spīdveja problēmas." Tagad ir vēl lielāks stimuls to darīt un tagad – cerams – būs arī lielākas izredzes piesaistīt atbalstītājus "Lokomotīvei", jo tā jau vairs nav runa tikai par klubu, bet gan par Latvijas izlasi, kas ir viena no labākajām pasaulē. Cik vēl sporta veidos mums ir komanda, uz kuras mačiem vienā no spēcīgākajām sava sporta veida līgām pasaulē nāk caurmērā vairāk nekā 5000 skatītāju un kas – jau zem Latvijas izlases karoga – ir viena no labākajām pasaulē? Mūsējiem piektdien Lešno mototrekā Polijā ir labas izredzes ne tikai atkal ieņemt kopumā 6. vietu (ASV izlasi bez Grega Henkoka ir jāapsteidz!), bet arī radīt intrigu cīņā par tikšanu finālā. Turklāt mūsu lieliskajam kvartetam aiz muguras aug vairāki talantīgi braucēji, turklāt pirmos auglīšus jau sāk dot Rīgas spīdveja skola. Izlases gadsimta pārsteigums Vēstervikā, cerams, nāca īstajā brīdī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!