Austrālietis Marks Vēbers svētdien Bahreinā pievienosies to F-1 pilotu sarakstam, kas savā karjerā aizvadījuši 200 "Grand Prix" sacīkstes.

Marks Vēbers šobrīd ir vecākais pilots F-1 čempionātā, un arī pirmajai formulai viņš pievienojās salīdzinoši vēlu, 26 gadu vecumā, 2002. gadā. Salīdzinājumam - viņa komandas biedrs Sebastjans Fetels 25 gadu vecumā ir trīskartējs F-1 čempions, bet 33 gadus vecais Džensons Batons aizvadījis jau 233 F-1 sacīkstes. Viņš, Vēbers un Fernando Alonso ir vienīgie aktīvie F-1 piloti no tiem 13 braucējiem, kuri savas karjeras laikā startējuši vairāk kā divos simtos sacīkšu karaliskajā autosporta disciplīnā.

Marks Vēbers dzimis Austrālijā, Kvīnbejanas pilsētā, un ar autosportu sāka nodarboties, kā jau visi ar šo sporta veidu "saslimušie", agrā bērnībā, kartingos. Starptautisko karjeru Vēbers uzsāka 20 gadu vecumā, 1996. gadā, pievoenojoties Lielbritānijas "Formula Ford" čempionātam, kurā palika otrais. Turpinājumā sekoja starti FIA GT čempionātā, Lemānas 24 stundu sacensībās un F3000 čempionātā. 2001. gadā Vēberu uzaicināja "Benetton" F-1 komanda pildīt testpilota pienākumus, un jau nākamajā sezonā Austrālijas karogs parādījās blakus pārējām nācijām, kuru piloti startē F-1 pasaules čempionātā.


Debitēja F-1 čempionātā Vēbers vairs neksistējošās "Minardi" komandas bolīdā, un savā pirmajā sacīkstē finišēja piektajā vietā, startējis no 18. starta vietas. Nākamreiz tik augstā pozīcijā Vēbers finišēja tikai pēc trim gadiem.

2003.gadā Vēbers jau pievienojās jaunizveidotajai "Jaguar" F-1 komandai, kurā aizvadīja divas ne pārāk veiksmīgas sezonas, tad divus gadus Vēbers aizvadīja "Williams" vienībā, bet 2007. gadā nonāca savā pašreizējā darbavietā - "Red Bull".

"Red Bull" komandā austrāliešu pilots arī sasniedza savus augstākos panākumus - pirmo uzvaru un "pole position" (2009. gadā Vācijas "Grand Prix"), pirmo ātrāk apli (2009. gada Ungārijas "Grand Prix"). Vēbers visus šos gadus bijis uzcīnīgs un rezultatīvs otrais pilots, taču šī, izskatās, austrālietim varētu būt pēdējā sezona F-1 - komandā izveidojusies visai saspīlēta situācija pēc notikumiem Malazijas "Grand Prix" izcīņā, un tiek mēļots, ka "Red Bull" nepagarinās līgumu ar viņu.

Savas 200. sacensības F-1 čempionātā Vēbers iesāks no septītās pozīcijas.

Marks Vēbers
Dzimis 1976. gada 27.augustā
F-1 "Grand Prix" uzvaras: 9
"Pole position": 11
Ātrākie apļi: 14

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!