Foto: AFP/Scanpix

Pirmās formulas (F-1) komandas "Williams" brazīliešu pilots Felipe Masa aizvadītās nedēļas Japānas "Grand Prix" posmu, kurā "Marussia" komandas sportists francūzis Žils Bjanki piedzīvoja smagu avāriju, raksturojis kā sliktākās sacīkstes savā dzīvē.

Pēc traģiskās avārijas, kurā Bjanki guvis smagu galvas traumu, savas emocijas paudis arī Masa, kurš 2009.gada F-1 posmā Ungārijā cieta smagā avārijā.

"Šis bija sliktākais F-1 posms manā karjerā. Ir grūti pieņemt, ka Bjanki guvis smagu traumu. F-1 sabiedrībai šīs bija smagas brīvdienas," paudis brazīlietis.

Spānis Fernando Alonso ("Ferarri") pēc negadījuma 2009.gadā Ungārijas posmā nākamās sacīkstes veltīja Masam, tāpēc, sajūtu vadīts, brazīlietis savas nākamās sacīkstes aizvadīs, aizlūdzot par Bjanki.

Arī Alonso pēc šī negadījuma nākamo reizi trasē dosies, godinot Bjanki. "Es cienu savu darbu, taču šādi atgadījumi liek aizdomāties. Pašlaik ir emocionāls brīdis, tāpēc nākamās sacīkstes veltīšu Bjanki. Mēs esam profesionāļi, tāpēc mums viņam jāizrāda cieņa."

Emocijas neslēpj arī dažas minūtes pirms tam avarējušais "Sauber" komandas vāciešu pilots Adrians Zutils, kura avārijas vietā sekoja šausminošie notikumi. "Tas ir šokējoši, un man trūkst vārdu. Par Žilu ir jāaizlūdz un jācer, ka ar viņu viss būs kārtībā."

Arī vācietis Sebastjans Fetels no "Red Bull" izsaka līdzjūtību Bjanki. "Šīs sacīkstes mums visiem bija ļoti smagas, to ir bijis grūti sagremot. Nelaimi radīja apstākļi - smagie laikapstākļi, kas neatvēlēja vietu nekādām kļūdām."

Kā zināms, "Marussia" komandu pārstāvošais Bjanki šausminošu avāriju lielā ātrumā piedzīvoja svētdien F-1 posma Japānā laikā. Sacīkstes tika pārtrauktas pēc notikumiem lietainās trases 44.aplī, kad pēc Zutila ietriekšanās drošības nožogojumā tajā pašā vietā apli vēlāk avāriju piedzīvoja Bjanki, kurš sāniski ietriecās evakuācijas transportā, kas atradās drošības zonā, lai prom no trases nogādātu avarējušo Zutila formulu.

Pēc notikušā sportists bezsamaņā ar ātrās palīdzības mašīnu tika nogādāts slimnīcā, kur konstatēta smaga galvas trauma. Svētdien viņam tika veikta trīs stundas ilga operācija. Viņa tuvinieki apstiprinājuši, ka notikušā rezultātā Bjanki guvis smadzeņu traumu, kas gan plaši netiek komentēta.

Svētdienas sacīkstes nopietni ietekmēja lietainie laikapstākļi, bet pirms notikušās nelaimes atkal bija sācis stipri līt. Rīkotāju virzienā izskanējuši pārmetumi, ka uzreiz pēc Zutila avārijas trasē netika sūtīta drošības mašīna. Paši piloti sūdzējušies, ka krēslas un spēcīgās lietusgāzes dēļ viņiem bija ievērojami apgrūtināta redzamība.

Pašlaik 25 gadus vecais Bjanki F-1 čempionātā un "Marussia" komandā aizvada savu otro sezonu. Pirms tam viņš divas sezonas čempionāta vienībās bija testu pilots.

Šosezon sacensībās Monako francūzis ieguva savus pirmos kopvērtējuma punktus karjerā, izcīnot devīto vietu.

Nākamais F-1 posms notiks šajā nedēļas nogalē Krievijas kūrortpilsētā Sočos. Sagaidāms, ka Bjanki viņa pārstāvētajā komandā aizstās 23 gadus vecais ASV sportists Aleksandrs Rosi, kurš ir vienības rezerves pilots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!