Foto: LETA
Latvijas autosportisti Jānis Baumanis un Reinis Nitišs ar ne pārāk veiksmīgiem braucieniem uzsākuši pasaules rallijkrosa čempionāta devīto posmu "Neste World RX of Latvia". Pēc pirmajiem diviem kvalifikācijas braucieniem Nitišs kopvērtējuma ierindojas 10. vietā, bet Baumanis - tikai 15. pozīcijā.

Pirmais no latviešiem trasē devās Nitišs, un viņam pēc starta vajadzēja izvairīties no Timura Timerzjanova, kurš apgāzās uz sāniem. Brauciena turpinājumā latvietis netika garām Giljemam de Rideram un finišu sasniedza aiz viņa un brauciena uzvarētāja Kristiana Šābo.

"Pirma brauciena starts nebija tāds, kādu vēlējāmies, bet tas ir tikai sākums," apņēmības pilns bija Nitišs.

Baumanis startēja otrajā braucienā, un viņam pirmajā līkumā bija sadursme ar konkurentu, tādējādi apskādējot mašīna purngalu. Turpinājumā viņam neizdevās iesaistīties cīņā par augstāku pozīciju un braucienā palika piektais.

"Izdevās labs starts, tomēr pirmajos pagriezienos sekoja vairāki kontakti, pēc kuriem atkritu uz aizmuguri. Finišā 5. vieta braucienā un 13. pirmajā kvalifikācijā. Vēl jāmeklē ātrums, bet liels prieks sacensties mājās, savu atbalstītāju priekšā! Gaidām otro kvalifikāciju," par pirmo braucienu sacīja Baumanis.

Pēc pirmās kvalifikācijas sērijas Baumanis sākotnēji ierindojās 13. pozīcijā, taču tiesneši viņam par incidentu startā piesprieda piecu sekunžu sodu, kas viņu nobīdīja uz 16. pozīciju. Savukārt Nitiša rezultāts deva viņam tikai 15. pozīciju.

Kā zināms, pusfinālu sasniegs 12 ātrākie pēc četriem kvalifikācijas braucieniem. Labāko rezultātu uzrādīja lietuvietis Roks Bačuska, kurš ar lielisku džokera apļa stratēģiju apspēlēja čempionāta kopvērtējuma līderi Andreasu Bakerūdu.

Otrajā kvalifikācijas braucienā Nitišam ātrums bija labāks, un viņš sīvi spēkojās ar Timo Šeideru, kuru viņš apsteidza pēdējā līkumā pēc labākas džokera apļa stratēģijas. Tādējādi latvietis vietējos līdzjutējus iepriecināja ar uzvaru, taču otrās kvalifikācijas sērijā viņš uzrādīja astoto ātrāko rezultātu.

Savukārt Baumanim otrajā kvalifikācijā neizdevās starts, un viņš pēc pirmajiem līkumiem bija aiz Timura Timerzjanova. Krievs pakāpeniski palielināta atstarpi un par divām sekundēm apsteidza Baumani. Otrās kvalifikācijas sērijā Baumanim 12. ātrākais rezultāts.

Pēc pirmās sacensību dienas Nitišs ar 65 punktiem ierindojas 10. pozīcijā, kas ļautu kvalificēties pusfinālam. Savukārt Baumanis ticis pie 60 punktiem, ieņemot 15. pozīciju. Līderpozīcijā ir lietuvietis Roks Bačuška, kuram ir 90 punkti. Otrais ir Niklass Gronholms ar 85 punktiem, bet nākamajās pozīcijās ir Antons Marklunds (84 punkti), Andreass Bakerūds (83 punkti) un Kevins Hansens (79 punkti).

Viens no čempionu titula pretendentiem Timijs Hansens piedzīvoja avāriju otrajā braucienā, un pēc pirmās dienas ierindojas tikai 14. vietā.

Nitišs pēc otrā brauciena norādīja, ka nav pilnībā apmierināts ar sestdien paveikto. Latvietis izteicās, ka, viņaprāt, pirmajā kvalifikācijas braucienā pēc Timura Timerzjanova avārijas trasē vajadzēja parādīt sarkanos karogus. Nitišs bija gandarīts par uzvaru otrajā kvalifikācijas braucienā un arī pateicās faniem par lielisko atbalstu tribīnēs.

Lai arī otrās kvalifikācijas brauciens Baumanim bija veiksmīgāks nekā pirmais, pēc finiša latvietis nebija pārāk apmierināts ar līdzšinējo sniegumu un atzina, ka posms Biķerniekos pagaidām viņam bijis grūts.

"Startā nedaudz pagrūstīšanās ar konkurentiem, tomēr pēc pirmā līkuma izdevās iekārtoties otrajā vietā un arī aizvadīt stabilu braucienu. Otrajā kvalifikācijā 12. rezultāts, kas pēc pirmās dienas ļauj ieņemt 15. vietu. Tagad laiks kārtīgi sagatavoties rītdienas braucieniem, lai parādītu savu labāko sniegumu," sacīja Baumanis.

Trešais latvietis šajās sacensībās Jānis Veģeris "Euro RX" sacensībās "SuperCar" klasē pirmās kvalifikācijas sērijā uzrādīja 12. rezultātu, kas bija lēnākais rezultāts no finišu sasniegušajiem sportistiem. Divi braucēji netika līdz finišam. Otrajā braucienā viņam bija pārliecinoši lēnākais rezultāts, par nepilnām deviņām sekundēm atpaliekot no priekšpēdējās vietas. Pēc pirmās dienas viņš ar 60 punktiem ir pēdējā, 15., vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!