Foto: undefined

Latvijas autosportists Reinis Nitišs sestdien izcīnīja otro vietu pasaules rallijkrosa čempionāta pēdējā posmā Argentīnā, noslēdzot savu veiksmīgo debijas sezonu. Viņš sezonas kopvērtējumā ierindojās augstajā trešajā vietā, kas ir visu laiku augstākais sasniegums Latvijas autosportā.

Dienas pirmajā daļā Sanluisā lija neliels lietus, kas braucējiem vēl vairāk sarežģīja braukšanas apstākļus trasē. Nitišs izvēlējās startēt ar sausam laikam paredzētām riepām, kas pēc starta viņam ļāva izvirzīties brauciena līderpozīcijā, taču drīz vien konkurenti, kuri startēja ar slapjam laikam paredzētajām riepām, apsteidza latvieti, un Reinis ierindojās trešajā pozīcijā. Brauciena laikā Nitišs spēkojās gan ar Peteru Solbergu, gan ar Timuru Timerzjanovu, tomēr finišā nosargāja trešo pozīciju. Kvalifikācijas kārtas kopvērtējumā Nitišs uzrādīja sesto ātrāko laiku.

Pirms ceturtās kvalifikācijas kārtas lietus jau bija mitējies, tomēr trases segums joprojām bija mitrs. Nitišs pēc starta ierindojās trešajā vietā un zaudēja laiku, braucot aiz nedaudz lēnākajiem - Timerzjanova un Endija Skota. Tomēr, veiksmīgi izvēlētais laiks Joker apļa veikšanai, kā arī konkurentu kļūdas ļāva Nitišam izvirzīties brauciena līderpozīcijā, kuru latvietis nosargāja līdz pat finiša līnijai. Kvalifikācijas kārtas kopvērtējumā Nitišs uzrādīja piekto ātrāko laiku.

Četru kvalifikācijas kārtu kopsummā Reinis Nitišs iekrāja 167 ieskaites punktus, ierindojoties kopvērtējuma otrajā vietā un kvalificējoties pusfinālam.

Pusfināla braucienu Reinis Nitišs uzsāka no pirmās starta vietas, un jau pašā brauciena sākumā Nitišs izvirzījās līderpozīcijā, saviem konkurentiem neatstājot ne mazākās cerības sevi apsteigt. Brauciena apļus latvietis veica ātri un nekļūdīgi, tādējādi uzvarot pusfinālā un nodrošinot sev vietu finālbraucienā.

Finālbraucienu Nitišs uzsāka no otrās starta vietas. Pēc brauciena starta Nitišs ieņēma otro pozīciju – uzreiz aiz līdera, Pasaules RX čempiona Solberga. Lai gan Nitišs nespēja apdraudēt Solberga pozīciju, arī tuvākie sekotāji nespēja uzrādīt atbilstošu ātrumu, lai apsteigtu Nitišu. Argentīnas posma finālbrauciena finišu Reinis Nitišs sasniedza otrais. Tādējādi viņš ieguva pietiekamu punktu skaitu, lai gada kopvērtējumā ierindotos trešajā vietā un spētu pārrakstīt Latvijas autosporta vēsturi.

"Šodien pierādījām, ka komandas automašīnas ir ļoti ātras – finālā no sešiem dalībnieki trīs brauca ar "OlsbergsMSE Ford Fiesta" automašīnām. Liels paldies "OlsbergsMSE" par tik lielisku automašīnu, ar kuru varēju sasniegt tik nozīmīgu panākumu, un komandai kļūt par pasaules rallijkrosa čempioniem komandu ieskaitē," pateicas Nitišs.

Savas emocijas latviešu braucējam ir grūti aprakstīt: "Šobrīd tiešām trūkst vārdu, lai aprakstītu to, kas notiek manā galvā! Jūtos pacilāts un vienlaicīgi arī iztukšots – sezona bija ļoti gara un nogurdinoša. Man ir liels gandarījums, ka sezonas laikā izdevies sasniegt komandas noteikto uzdevumu un iekļūt labāko divpadsmit dalībnieku lokā. Šī bija mana pirmā sezona "Supercar" klasē, kurā esmu mācījies, kļūdījies un ieguvis vairākus punus. Un tomēr, tā ir nenovērtējama pieredze, ko man neviens neatņems, un kas tik ļoti noderēs nākamgad!"

"Šogad esam piedzīvojuši gan veiksmes brīžus, gan arī man kļūdoties, ne tik labas sacensības. Tomēr svarīgi, ka kopā esam atraduši spēku, lai sezonas izskaņā sasniegtu tik ievērojamu panākumu!

No visas sirds vēlos pateikt paldies manai ģimenei, faniem, atbalstītājiem un ikvienam, kas ticēja un bija ar mani visas šīs sezonas laikā – paldies par Jūsu līdzi jušanu, labajām domām un vēlējumiem – es jutu šo atbalstu, tas deva man ticību maniem spēkiem, kad sezonas laikā rezultāti nebija iepriecinoši, bet reizēs, kad stāvēju uz goda pjedestālu, sajust, cik mazā Latvija tomēr ir liela!" laimīgs par sasniegto ir Reinis Nitišs.

Pasaules RX posmā Argentīnā Nitišs ieguva 26 punktus, tādējādi palielinot savu punktu summu līdz 210, kas ļāva nosargāt trešo vietu čempionāta kopvērtējumā. Pasaules RX kopvērtējuma pirmajā vietā ir Peters Solbergs, kurš sezonas laikā iekrājis 267 punktus. Otrajā vietā ierindojās Tomas Heikinens, kuram 221 punkts.

Posms Argentīnā mazāk veiksmīgs izvērtās Reiņa Nitiša komandas biedram Andreasam Bakerudam, kurš finālbraucienā ierindojās sestajā vietā. Pasaules RX kopvērtējumā Bakerudam 193 punkti un piektā vieta.

Vēsturisku panākumu guva Reiņa Nitiša komanda "Olsbergs MSE", kas Argentīnas posmā ieguva pietiekamu punktu skaitu un kļuva par pirmo komandu, kas izcīnījusi pasaules čempionu titulu komandu ieskaitē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!