Ar pirmajām divām kvalifikācijas kārtām šodien Esteringā, Vācijā, sākās pasaules rallijkrosa čempionāta ("WorldRX) piektais posms. Jēkabpilietis Reinis Nitišs, kurš startē prestižākajā "Supercar klasē, pēc pirmās sacensību dienas kopvērtējumā ierindojas otrajā vietā, savukārt Jānis Baumanis "Super1600" klasē Eiropas čempionātā ("EuroRX") aizvadīja dramatiskus braucienus.

Pirmās kvalifikācijas kārtas braucienu Reinis Nitišs uzsāka no pirmās starta vietas. Pateicoties lieliskam startam, Nitišam pēc pirmā līkuma izdevās nosargāt pirmo pozīciju. Brauciena turpinājumā Reinis nepieļāva kļūdas un saviem konkurentiem neatstāja ne mazāko iespēju sevi apsteigt, tādējādi panākot pārliecinošu uzvaru savā braucienā, uzrādot trešo ātrāko laiku kvalifikācijas kārtas kopvērtējumā.

Otrās kvalifikācijas kārtas braucienu Nitišs uzsāka no trešās starta vietas. Lai gan pēc pirmā līkuma veikšanas Reinis ierindojās ceturtajā vietā, drīz pēc tam, apsteidzot krietni lēnāk braucošo Timiju Hansenu, kurš izstājās no brauciena tehniska defekta dēļ, jēkabpilietis pakāpās par pozīciju augstāk. Lai gan noķert līderus šoreiz neizdevās, Reinis pēdējā apļa laikā pakāpās par vēl vienu pozīciju augstāk, kad savā "džokera" aplī kļūdu pieļāva Johans Kristofersons.

"Trase ir ātra un ar savām individuālām iezīmēm – piemēram, asfalta līkumos dažviet ir sanesta nozīmīga grunts kārta, un braukšana tajos ir sarežģītāka, bet aizraujošāka, jo ir zema saķere, un automašīna krietni slīd," Esteringas trasi pēc sestdienas sacensībām raksturo Nitišs. "Ar šodien parādīto rezultātu esmu ļoti apmierināts un rīt darīšu visu, lai turpinātu uzņemto tempu un, par prieku daudzajiem latviešu faniem, iekļūtu sacensību finālbraucienā!"

Pirmo divu kvalifikācijas kārtu laikā Nitišs ieguvis 84 punktus un šobrīd ierindojas otrajā vietā. Līderpozīcijā ar maksimālo punktu skaitu – 100, izvirzījies francūzis Deivijs Žannē, kurš uzrādīja ātrāko laiku abās kvalifikācijas kārtās. "WorldRX" kopvērtējuma līderis Peters Solbergs pēc pirmās sacensību dienas ierindojies ceturtajā vietā, bet Nitiša komandas biedri Andrēass Bakerūds un Timurs Timerzjanovs – attiecīgi, piektajā un 13, vietā.

Savukārt Eiropas ralijkrosa čempionāta "Super1600" klasē Latvijas pārstāvis Jānis Baumanis aizvadīja saspringtu un dramatiskiem piedzīvojumiem bagātu dienu.

Pēc brīvajiem treniņiem, kuros Jānis pats sev zaudēja gandrīz pussekundi, komanda atgriezās pie iepriekšējiem mašīnas regulējumiem, un Baumanis jau varēja uzrādīt piekto labāko laiku, turklāt brīvajos treniņos vienā sekundē "iebrauca" 13 sportisti, kas norāda uz iespaidīgo konkurenci arī šajā klasē.

Pirmajā kvalifikācijas kārtā Baumanis startēja no neērtās ceturtās starta pozīcijas, bet pēc veiksmīga starta izrāvās otrajā pozīcijā aiz mājinieka, vācieša Andreasa Štefena. Diemžēl turpinājums nebija tik veiksmīgs - Andrea Dubūrs no aizmugures "uzsita" pa Baumaņa auto, kas sagriezās, un Latvijas sportists pazaudēja krietnu laiku, portālam "Delfi" atklāja sportista pārstāvji.

Tiesneši Dubūram par šo incidentu izteica brīdinājumu, bet nākamajā kvalifikācijas kārtā atkal gandrīz abi saskrienas, taču šoreiz Baumanim izdevās izvairīties un otrajā iebraucienā uzvarēt, savukārt Dubūrs izstājās tehniska defekta dēļ.

Trešajā braucienā, ar kuru tika pielikts punkts sestdienas sacensībām Esteringas trasē, Jānim Baumanim bija jāstartē no sliktākās iespējamās - piektās starta pozīcijas. Nelabvēlīga apstākļu sakritība un dažas kļūdas paša izpildījumā Jānim neļāva pakāpties no pēdējās vietas, tomēr situācija kopvērtējumā turpināja uzlaboties un pēc trim kvalifikācijas braucieniem 23 gadus vecais "SET Promotion" komandas latviešu braucējs atrodas 8. pozīcijā. "Super1600" klasē līderis pēc kvalifikācijas kārtām ir lietuvietis Ernests Staponkus.

"Trešajā kvalifikācijā nesanāca starts un arī pirmajā pagriezienā biju par piesardzīgu. Turpināju braukt un centos, tomēr mazās kļūdas summējās un rezultātā astotā vieta pēc pirmās dienas. Bet tomēr, ņemot vērā, cik šodien bijušas neveiksmes un sitieni no konkurentiem, rezultāts manuprāt ir tīri labs," komentē Jānis.

Pirms FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta Vācijas posma klases kopvērtējumā Jānis Baumanis atrodas pirmajā pozīcijā. Otro vietu ieņem francūzis Dubūrs, savukārt trešais ir čehs Ondržejs Smetana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!