Foto: Privātais arhīvs
Itālis Stefano Kjusi bērnībā dzīvoja slavenās Moncas trases tuvumā, kur viņam iepatikās motoru sports, bet iemīlēšanās latvietē viņu mudināja no steidzīgās Milānas pārcelties uz dzīvi mierīgajā Jelgavā. 2020. gadā Kjusi pēc atgūšanās no smagas avārijas pārstāvēs Latviju rallijreidā "Africa Eco Race".

"Africa Eco Race" faktiski ir tas pats vecais Dakaras rallijs, kas Āfrikā notika līdz 2009. gadam. Pēc tam Dakaras rallija zīmols pārcēlās uz Dienvidameriku, bet 2020. gadā rallijs notiks jau Arābijas pussalā. Kjusi 2016. gadā kļuva par "Africa Eco Race" "450+" ieskaites uzvarētāju, bet gaidāmajās sacensībās viņš startēs "Xtreme" ieskaitē, kurā braucēji paši risina visas motocikla tehniskās problēmas. "Tas būs grūti, jo brīžos, kad citi atpūtīsies, man nāksies strādāt," par gaidāmo izaicinājumu saka Kjusi. Viņš nenoliedz, ka šīs sacensības ir biedējošas, taču vēlas vēlreiz sevi pārbaudīt šajos skarbajos apstākļos. "Tur nevienu brīdi nebūs sajūtas, ka atrodies komfortā."

Kjusi vēl bijusi ļoti interesanta pieredze ar titulētā Itālijas kluba "AC Milan" zvaigžņoto sastāvu 2006. gadā. Viņš apmācīja tādus futbolistus kā Kakā, Ronaldo, Paolo Maldīni, Klarenss Zēdorfs, Andrea Pirlo, Dženaro Gatuso un citus apieties ar savām finansēm, jo viņu neprātīgie un neapdomīgie tēriņi sāka ietekmēt sniegumu laukumā. Tas Kjusi deva iespēju sadraudzēties ar izcilajiem futbolistiem, un Zēdorfs viņu joprojām uzrunā kā "profesoru".

Pirms došanās uz "Africa Eco Race", kas sāksies 7. janvārī, Kjusi sarunā ar portālu "Delfi" pastāstīja par savu dzīvi, iepriekšējo pieredzi tuksnesī un gaidāmajām sacensībām.

Kāda bija tava dzīve, pirms tu satiki savu sievu un pārcēlies uz Latviju?

Es piedzimu Milānā, tur dzīvoju un strādāju visu savu dzīvi. Es tur ieguvu izglītību, izveidoju savu karjeru kā tirdzniecības menedžeris, bet vēlāk izveidoju savu biznesu, konsultēju tādus zīmolus kā "Nestle", "Fiat Group", "Gucci", "AC Milan". "AC Milan" pārstāvēju arī Baltijā. Tad iepazinos ar savu sievu, viņa mani uzaicināja satikt savus vecākus, un kopš pirmās dienas biju pārsteigts par Latvijas skaisto dabu, draudzīgo vidi un vienkāršo dzīvesveidu. Es sāku pagurt no Itālijas sarežģītā dzīves ritma. Itālija ir viena no skaistākajām valstīm pasaulē, man tās ļoti pietrūkst, bet dzīves stils Milānā bija ļoti histērisks. Viss notiek steigā. Lai arī pelnīju daudz naudas, es zaudēju pats sevi. Pieņēmām lēmumu sākt jaunu dzīvi un pārcelties uz Jelgavu. Pēc 40 gadus ilgas skriešanas dzīves ritma tempa samazināšana bija pareizākais lēmums, kādu esmu pieņēmis. Pārcelšanās uz Jelgavu bija radikālas pārmaiņas mūsu dzīvē. Šo lēmumu pieņēmām pēc divus gadus ilgām pārdomām, tas nenotika vienā brīdī. Pateicoties internetam, es strādāju tikpat daudz, sieva, iespējams, pat vairāk.

Pieminēji, ka esi strādājis ar tādu Itālijas futbola grandu kā "AC Milan". Kādi bija tavi pienākumi darbā ar šo komandu?

Viss sākās 2006. gadā, un tajā laikā "AC Milan" bija komanda, kas triumfēja vienā turnīrā pēc otra. Sastāvā bija tādi spēlētāji kā Kakā, Ronaldo, Maldīni, Zēdorfs un daudzi citi izcili spēlētāji. Viņi pelnīja daudz naudas, bet ļoti daudz arī zaudēja, iesaistoties muļķīgos biznesos un draudzējoties ar cilvēkiem, kuriem nevajadzēja uzticēties. Viņi zaudēja desmitiem miljonu eiro. "AC Milan" sāka sadarboties ar manu biznesa konsultāciju kompāniju, un mēs divus gadus viņus konsultējām biznesā. Ar daudziem futbolistiem sadraudzējos un joprojām esam labi draugi. Tie biji divi ļoti intensīvi gadi, bet, kad pārcēlos uz Latviju, "AC Milan" piedāvāja attīstīt viņu zīmolu Baltijā. Šogad Rīgā mums notika jau 11. "AC Milan" junioru nometne, Viļņā atvēru pilna laika kluba akadēmiju, bet Baltijā kopumā organizētas vairāk nekā 20 nometnes.

Kas bija galvenā problēma futbolistu naudas tērēšanas paradumos?

Viņi domāja, ka zina, ko darīt ar naudu, taču tā vis nebija. Problēma bija tajā, ka viņi visu dzīvi veltīja šim sporta veidam, tāpēc skola un biznesa menedžments palika novārtā. Viņi sāka sadarboties ar cilvēkiem, kas prasīja investīcijas un solīja tādu peļņu, kāda nav iespējama. Ļoti daudzi tam ticēja un lēca iekšā, tas bija neticami. Viņi kļuva nervozi, un tas atstāja iespaidu uz viņu sniegumu laukumā. Tāpēc tā brīža galvenais treneris Karlo Ančeloti sāka meklēt risinājumus. Tas nebija viegli, jo šiem futbolistiem nebija pati labākā izglītība, līdz ar to skaidrot par finansēm, mārketingu un citām tēmām nebija viegli, taču tā bija lieliska pieredze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!