Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc notikumiem bagātā F-1 sezonas pēdējā posma Abū Dabī, kur Makss Verstapens kļuva par pasaules čempionu, "Mercedes" komanda iesniedza divus protestus par sacensību rezultātiem, taču abi tika noraidīti.

Jau vēstīts, ka neticamā sacensību noslēgumā Verstapens pēdējā aplī apdzina Lūisu Hamiltonu no "Mercedes" un izcīnīja savu pirmo F-1 čempionu titulu. "Mercedes" komandas vadība bija ļoti neapmierināta ar to, kas notika pēdējos apļos, tāpēc iesniedza divus protestus.

"Mercedes" protestēja par apdzīšanu laikā, kad trasē atradās drošības mašīna. Gatavojoties sacensību atsākšanai, tobrīd otrajā vietā esošais Verstapens piebrauca blakus līderim Hamiltonam. Noteikumos rakstīts, ka braucējiem drošības mašīnas laikā jātur sava pozīcija līdz apļa beigām, kad drošības mašīna dodas malā. Šo "Mercedes" komandas protestu tiesneši noraidīja.

Otrs "Mercedes" protests bija par to, ka ne visiem atpalicējiem bija iespēja atgūt zaudēto apli. Verstapens drošības mašīnas laikā devās boksos pēc mīkstā sastāva riepām, tāpēc starp viņu un Hamiltonu bija par apli apdzītās mašīnas. Sākotnēji tiesneši paziņoja par to, ka atpalicēji nevarēs apdzīt drošības mašīnu, lai atgūtu apli, bet vēlāk tomēr nolēma "aizvākt" mašīnas, kas atradās starp abiem līderiem. Citām mašīnām tas netika atļauts.

Lai arī tiesneši apstiprināja, ka šī noteikuma punkts nav izpildīts pilnībā, neesot pamats piemērot "Mercedes" komandas lūgumu grozīt sacensību rezultātus un kā gala rezultātus fiksēt braucēju izvietojumu priekšpēdējā aplī.

Tiesa, "Mercedes" komanda paziņoja, ka gatavojas iesniegt apelāciju par sava otrā protesta noraidīšanu. Tai ir 48 stundas, lai nokārtotu visu dokumentāciju.

Pēc abu protestu noraidīšanas Makss Verstapens oficiāli kļuvis par F-1 pasaules čempionu. Pirms pēdējā posma Verstapenam un Hamiltonam bija vienāds punktu skaits, bet sezonas noslēgumā "Red Bull" pilota kontā bija 395,5 punkti. Hamiltons sezonu noslēdza ar 387,5 punktiem.

"Mercedes" komanda kļuva par Konstruktoru kausa ieguvējiem, sezonas laikā izcīnot 613,5 punktus. "Red Bull" piloti sakrāja 585,5 punktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!