Foto: Imago/Scanpix/LETA

Titulētais Francijas pilots Sebastjans Ožjērs ("M-Sport Ford") svētdien sesto gadu pēc kārtas triumfēja pasaules rallija čempionātā (WRC).

Šajā nedēļas nogalē Austrālijā notika pēdējais, 13., WRC čempionāta posms, un Ožjērs tajā ieņēma piekto piekto. Ar to viņam pietika, lai nosargātu uzvaru kopvērtējumā, jo aiz viņa palika tuvākie konkurenti igaunis Ots Tanaks ("Toyota"), un beļģis Tjerī Nevils ("Hyundai").

Kopvērtējumā uzreiz aiz Ožjēra, kurš sakrāja 219 punktus, bija Nevils (201), trešo vietu izcīnīja Tanaks (181), bet ceturto un piekto pozīciju sadalīja somu braucēji Jari Mati Latvala (128) un Esapeka Lapi (126), kuri ir Tanaka komandas biedri. Labāko sešinieku čempionātā noslēdza norvēģis Andrēass Mikelsens no "Hyundai" (84).

Svētdien braucēji veica noslēdzošos sešus ātrumposmus, bet Tanakam liktenīgs izrādījās priekšpēdējais, kurā igaunis kārtējo reizi avarēja un zaudēja izredzes cīnīties par titulu. Nevils avarējis jau bija iepriekš, līdz ar to Ožjē atlika aizvadīt nekļūdīgu pēdējo braucienu, lai triumfētu sacensībās.

Noslēdzošajā posmā ātrākais bija Latvala, otrais palika "Hyundai" braucējs Haidens Padons no Jaunzēlandes, bet trešo pozīciju ieņēma norvēģis Madss Estbergs ("Citroen"). Ceturtajā vietā ierindojās Lapi, piektais bija Ožjērs, bet labāko sešinieku noslēdza francūža komandas biedrs Elfins Evanss no Velsas.

Ožjērs ir pēdējo sešu gadu čempions, bet kopumā Francijas piloti dominējuši jau kopš 2004. gada, kad deviņus titulus pēc kārtas izcīnīja viņa slavenais tautietis Sebastjans Lēbs. Viņš visus savus panākumus guva, pārstāvot "Citroen" rūpnīcas komandu.

Jau ziņots, ka Ožjērs nākamsezon atgriezīsies jau iepriekš pārstāvētajā "Citroen" vienībā. Sportists, kurš, pēdējās divas sezonas pārstāvējis "M-Sport Ford" komandu, pieņēmis izaicinājumu kļūt par pasaules čempionu, pārstāvot trīs dažādas komandas.

Iepriekš viņš "Citroen" pārstāvēja laika posmā no 2008. līdz 2011. gadam, bet pēc tam sekoja vienošanās ar "Volkswagen", kuras rindās Ožjērs laikā no 2013. līdz 2016. gadam izcīnīja četrus pasaules čempiona titulus. Uzvaru sēriju viņš turpināja arī ar "M-Sport Ford" komandu, kuras sastāvā triumfēja pērn.

Lēbs un Ožjērs ir titulētākie WRC braucēji čempionāta vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!