Foto: Reuters/Scanpix

Četrkārtējais F-1 pasaules čempions Lūiss Hamiltons, izmantojot ofšoru shēmu, izvairījies no nodokļu nomaksas par savu 19 miljonus eiro vērtās privātās lidmašīnu, "Panamas dokumentu" izmeklēšanas ietvaros vēsta medijs "The Guardian".

Būdams viens no bagātākajiem sportistiem pasaulē, Hamiltons izmantojis ofšorus, tādējādi apejot Eiropas nodokļu sistēmu. Shēmu šobrīd izmeklē atbildīgās Lielbritānijas institūcijas.

"The Guardian" norāda, ka Hamiltonam un virknei citu klientu shēmas īstenot palīdzējis grāmatvedības uzņēmums EY un juridiskais uzņēmums "Appleby". Izveidoti viltus līzinga uzņēmumi, kas ļāvuši klientiem lidmašīnas iznomāt sev pašiem.

Menas salas valdība sazinājusies ar Lielbritānijas ieņēmumu dienestu, lai pārskatītu 231 gadījumu kopš 2011. gada, kad notikusi privāto lidmašīnu īpašnieku izvairīšanās no nodokļu nomaksas. Lēsts, ka izvairīšanās no PVN notikusi aptuveni viena miljarda dolāru apmērā.

Hamiltons pauda, ka uzdevis advokātam pārskatīt darījumu. Sportists norādīja, ka viņa īstenotie darījumi ir likumīgi un viņš paļāvies uz profesionāļu sniegtajiem padomiem, lai mazinātu ikdienas rūpes par savu īpašumu pārvaldību.

"The Guardian" uzsver, ka izvairīšanās no nodokļiem var notikt arī likumīgi. Medijam nav pierādījumu, ka Hamiltons būtu shēmu radījis.

Izmantojot "čaulas uzņēmumus" Britu Virdžīnās, Menas salā un Gērnsijā, Hamiltons izvairījies no 3,74 miljonu eiro PVN nodokļa, ko nāktos maksāt par 19 miljonus eiro vērtas "Bombardier" privātās lidmašīnas iegādi. Lidmašīnu 2013. gadā Hamiltons nopircis Kanādā.

"Paradīzes dokumenti" ir miljoniem no ofšoriem nopludinātu dokumentu kopums, kurus caurskatījuši Izmeklējošo žurnālistu starptautiskā konsorcija (ICIJ), "The Guardian" un citu izdevumu žurnālisti. Kopumā izmeklēšanā piedalījies 381 žurnālists no 67 valstīm. Izmeklēšanā atklāts, ka ASV tirdzniecības sekretārs darījumos iesaistījies ar Putina znotu, grupas U2 līderis Bono slepus nopircis lielveikalu Lietuvā, bet Kremlis investējis "Facebook" un "Twitter".

Vēstīts, ka oktobra izskaņā "Mercedes" pilots Hamiltons nodrošināja savu ceturto F-1 pasaules čempiona titulu karjerā. Hamiltons par čempionu tika kronēts arī 2008., 2014. un 2015.gadā.

Tikmēr "Mercedes" jau ceturto gadu pēc kārtas izcīnījusi Konstruktoru kausu. Kopvērtējumā "Mercedes" kontā ir 595 punkti, kamēr 455 punkti ir "Ferrari", bet trešā ar 340 punktiem ir "Red Bull".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!