Foto: Red Bull Content Pool

Hellas rallijkrosa trasē Norvēģijā aizritējusi pirmā "Ramudden World RX of Norway" sacensību diena, iesākot FIA pasaules rallijkrosa čempionāta jaunās elektrificētās ēras pirmo sezonu. Pirmās dienas izskaņā līderpozīcijās izvirzījušies Timijs Hansens un Johans Kristofersons, kuri vienlīdzīgi dalīja pa uzvarai divās šodien notikušajās kvalifikācijas kārtās. Tikmēr FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta "Euro RX1" klasē latvietis Jānis Baumanis pēc pirmās dienas ierindojas piektajā vietā.

Pēc treniņbraucieniem "World RX" braucēji veica "Super Pole" cīņu – priekškvalifikācijas braucienu pirmās kvalifikācijas kārtas starta pozīciju noteikšanai. Rezultātu noskaidrošanai braucējiem tiek dots viens aplis, kurā jāmēģina sasniegt maksimāli ātrāko rezultātu. "Super Pole" ir viens no šīs sezonas jaunievedumiem, līdzīgi kā progresa kārta (Progression Race), kas paredzēta pēc visām kvalifikācijas kārtām, un kuras laikā tiks noskaidroti pusfinālu dalībnieki.

Un tā "World RX" Norvēģijas posma "Super Pole" uzvaru izcīnīja četrkārtējais pasaules čempions Johans Kristofersons (Volkswagen Dealerteam BAUHAUS), uzstādot apļa laiku 44,437 sekundes. Aiz Kristofersona palika abi brāļi Hanseni (abi "Hansen World RX Team"), Timijs uzrādīja rezultātu 44,593s, bet Kevins – 44,720 sekundes.

Pirmajā kvalifikācijas kārtā patreizējais čempions Kristofersons jau vēlreiz apliecināja ātrumu trasē, savā braucienā pārliecinoši pārspējot konkurentus K. Hansenu, Ole Kristiānu Veibiju (Volkswagen Dealerteam BAUHAUS) un Renē Mjunihu (ALL-INKL.COM Muennich Motorsport), un uzrādot ātrāko laiku arī kvalifikācijas kārtas kopvērtējumā. Otrajā braucienā uzvaru ieguva Timijs Hansens, kopvērtējumā par 0,291 sekundi piekāpjoties tautietim Kristofersonam, savukārt trešā vieta Kevinam Hansenam, kurš no labākā rezultāta atpalika par 2,351 sekundi.

Otrajā kvalifikācijas kārtā Timijam Hansenam izdevās lielisks brauciena starts, iekārtojoties priekšā Kristofersonam. Līdz pat brauciena finišam Kristofersons mēģināja veikt apdzīšanas manevru, tomēr Hansens savam konkurentam neļāva tikt garām, izcīnot uzvaru braucienā. Otrās kārtas kopvērtējumā Hansens ar Kristofersonu finišēja pirmajās divās vietās, pie vēl vienas trešās vietas tiekot jaunākajam no brāļiem Hanseniem – Kevinam.

Pēc pirmajām divām kvalifikācijas kārtām kopvērtējumā līderi ir Kristofersons ar Timiju Hansenu, kuri abi nopelnījuši pa 95 punktiem, kamēr ar 84 punktiem seko Kevins Hansens. Ceturtajā vietā ar 79 punktiem iekārtojies Niklass Gronholms (Construction Equipment Dealer Team), tikpat punktu sakrājis arī Veibijs, bet pirmo sešinieku noslēdz Mjunihs ar 74 punktiem.

FIA Eiropas čempionāta "Euro RX1" klasē pirmajā kvalifikācijā lielisku braucienu veica Jānis Baumanis (#YellowSquad), izcīnot uzvaru savā braucienā, tomēr ar to nebija pietiekami, lai apsteigtu sezonas kopvērtējuma līderi, zviedru, Antonu Marklundu (Set Promotion), kura laiks bija vien par nieka 0,013 sekundēm ātrāks kā latvietim. Trešajā vietā ierindojās EKS komandas braucējs Enzo Ide, beļģim no līdera atpaliekot par 0,527 sekundēm.

Otrajā kvalifikācijā pirmās kvalifikācijas ātrākie piloti startēja vienā braucienā. Baumanim padevās ļoti lēns starts, kamdēļ jau pēc pirmā līkuma Jānis iekārtojās peletona galā, piektajā pozīcijā. Brauciena turpinājumā gan izdevās pacelties līdz trešajai vietai, tomēr kopējais brauciena laiks nebija tik labs. Pie tam, cīņās karstumā nopelnīts arī piecu sekunžu sods, kārtas kopvērtējumā ļaujot uzrādīt desmito rezultātu. Pārliecinošu braucienu veica Marklunds, vēlreiz izcīnot uzvaru gan braucienā, gan arī kārtas kopvērtējumā. Otrajā vietā palika jamaikietis Freizers Makkonels (Betomik Racing Team), bet Latvijas līdzjutējiem labi zināmais norvēģis Andreass Bakeruds (EKS) uzrādīja trešo rezultātu.

Dienas noslēgumā "Euro RX1" klasē pirmā trijnieka izkārtojums ir identisks otrās kvalifikācijas kārtas rezultātiem – Marklunds, Makkonels un Bakeruds, kamēr Jānis Baumanis ierindojies piektajā pozīcijā.

"RX2e" čempionāta ieskaitē pirmajā kvalifikācijas kārtā uzvaru izcīnīja beļģis Viktors Vranks, aiz sevis atstājot zviedrus Īzaku Sjokvistu un Nilu Andersonu. Arī otrajā kārtā ātrākais vēlreiz bija Vranks, un arī šoreiz otrajā vietā ierindojās Sjokvists, savukārt pie trešās pozīcijas šoreiz tika spānis Pablo Suaress. Arī kopvērtējums pēc pirmās sacensību dienas līdzīgs – Vranks, Sjokvists un Suaress.

FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta "Euro RX3" klasē pirmo kvalifikācijas kārtu visātrāk veica čehu autosportists Jans Černijs, par mazāk kā sekundes desmitdaļu apsteidzot beļģi Kobi Pauvelu, savukārt trešais palika Mariuss Solbergs Hansens no Norvēģijas. Otrajā kvalifikācijā Pauvelam izdevās atspēlēt zaudēto, nodrošinot uzvaru un līderpozīciju pirmās dienas kopvērtējumā. Otrajā pozīcijā palika polis Deimians Litvinovičs, bet vēl viena trešā pozīcija Solbergam Hansenam. Kopvērtējumā pēc abiem kvalifikācijas braucieniem, neraugoties uz finišu septītajā vietā otrajā kārtā, Černijam izdevās nosargāt vietu pirmajā trijniekā, ierindojoties otrajā pozīcijā, savukārt trešais ir Solbergs Hansens.

"Ramudden World RX of Norway" turpināsies un noslēgsies rīt, kad visās klasēs paredzēti trešās kvalifikācijas braucieni, pēc kuriem sekos progresa kārta pusfinālistu noteikšanai un, protams, saldajā ēdienā skatītājus sagaidīs pusfināli un finālbraucieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!