Foto: AP/Scanpix
Neskatoties uz to, ka "Monster Energy X-Raid Team" komandas vadība saviem pilotiem bija izvirzījusi noteikumu, ka šajā rallijā ir jāuzvar Nani Romam, francūzis Stefans Peteransels atļāvās sacensību priekšpēdējā ātrumposmā pārņemt līderpozīciju.

Taču komandas pavēle vēl var tikt izpildīta, jo Romu no Peteransela kopvērtējumā pirms pēdējā ātrumposma šķir vien 26 sekundes.

12.ātrumposmā visas trīs "MINI" ekipāžas metās cīņā, neskatoties uz vadības norādījumiem. Vispirms nepaveicās Nani Romam, kurš pašā ātrumposma sākumā pārsita riteni un viņu saķēra un apsteidza trešais "X-Raid Team" pilots Nasers Al-Atija, pēc tam arī Peteransels. Ieraugot savos atpakaļskata spoguļos komandas biedru, francūzis signalizēja, ka Roma var braukt viņam garām, taču katalonietis izlēma braukt aiz Peteransela un pabrauca garām viņam tikai puskilometru pirms finiša. Ar to nepietika, lai Roma saglabātu pirmo pozīciju, un tā par sacensību līderi kļuva Peteransels.

"Mēs startējām ceturtie. Nezinu, kas tur priekšā notika, bet priekšā braucošie bija ļoti lēni," pēc finiša teica Pateransels. "Nasers startēja aiz manis un pēc 100 kilometriem viņš jau bija klāt, es palaidu viņu garām un mēs apsteidzām Nani, kuram bija pārsista riepa. Posma beigās es apstājos pie kāpām un parādīju Nani, ka viņš var braukt man garām, bet viņš negribēja. Tā nu es "atvēru" kāpas un mierīgi finišēju."

Motociklu konkurencē smagāko drāmu piedzīvoja rallija sākuma līderis Hoand Barreda ("Honda"), kurš 265 kilometrus garajā ātrumposmā cīnījās ar sava motocikla tehniskām problēmām un finišu šķērsoja kājām, posma uzvarētājam Sirilam Desprē ("Yamaha") zaudējot divas ar pusi stundas. Līderpozīciju saglabā Marks Koma ("KTM"), taču tikai 15 minūtes no viņa atpaliek Hordi Viladomss ("KTM").

"Man bija problēmas ar elektrību, un arī akumulators izlādējās," pastāstīja Barreda, kurš kopvērtējumā noslīdējis uz septīto vietu. "Viss ir pazaudēts. Tagad es tikai gribu pabeigt šo ralliju. Tas arī viss."

Smago automašīnu klasē cīņa turpina būt principiāla - holandietis Žerārs de Rojs ("Iveco") 12. ārumposmu uzvarēja ar 30 sekunžu pārsvaru pēc veiktiem 350 kilometriem, taču kopvērtējumā pirmo vietu saglabā KAMAZ komandas līderis Andrejs Karginovs. "Mums viss sanāca, taču bijām ātrāki tikai par 30 sekundēm - tas nav nekas! Taču tas ir ļoti labi no psiholoģiskā viedokļa, " pēc finiša atzina de Rojs. "Ko rīt? Septiņas minūtes un 25 sekundes... Tas ir daudz, taču, ja Karginovs pārsitīs riteni, ir iespējams uzvarēt, bet citādi... Taču smagās mašīnas vienmēr ir finišējušas ļoti cieši."

Sestdien sportisti aizvadīs pēdējo, 13. šāgada Dakaras rallija ātrumposmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!