Foto: AFP/Scanpix

Pēc šāgada Dakaras rallijreida 10. ātrumposma atkal notikusi līderu maiņa - Stefans Peteransels ("Peugeot") piedzīvoja ārkārtīgi nepatīkamu avāriju, sabraucot vienu no sacensību dalībniekiem, tomēr vēlreiz kopvērtējuma vadībā nomainījis savu tautieti un komandas biedru Sebastjenu Lēbu.

10. ātrumposmu Peteransels veica četrās stundās un 47 minūtēs, kamēr Lēbs viņam zaudēja gandrīz septiņas ar pusi minūtes, kas ļāva vairākkārtējam rallijreida uzvarētājam vēlreiz pārņemt vadību. Pirms sacensību priekšpēdējā ātrumposma Peteransels Lēbu kopvērtējumā apsteidz par piecām minūtēm un 50 sekundēm.

Ātrumposmā Peteransels gan piedzīvoja ļoti nepatīkamu brīdi, saskrienoties ar slovēņu motobraucēju Simonu Marčiču.

"Šodienas ātrumposms bija ļoti sarežģīts, ar lielu navigāciju pa izžuvušu upju gultnēm," pēc finiša atzina kopvērtējuma līderis. "Visi apmaldījās. Sadūros ar vienu no motobraucējiem, kurš bija nomaldījies un griezās apkārt. Mani ieraugot, viņš bremzēja un es viņam uzbraucu. Redzēju, ka viņam ir lauzta kāja, bet viņš ir pie samaņas. Palikām pie viņa 15 - 20 minūtes, kamēr atlidoja mediķu helikopters. Pēc tam bija grūti atsākt sacīksti, braukt normālā ātrumā. Šī bija smaga diena."

Finišā Peteransels uzrādīja tikai trešo rezultātu, taču tiesneši no viņa uzrādītā laika noņēma 14 minūtes un 13 sekundes, ko francūzis pavadīja pie notriektā motobraucēja, palīdzot viņam.

"Nedomāju, ka bija iespējams braukt vēl ātrāk," atzina deviņkārtējais WRC čempions Lēbs. "Pirmajā sekcijā izdarījām visu, ko varējām, otrajā es braucu ar pilnu jaudu no pirmā līdz pēdējam metram. Domāju, diezgan daudz zaudēju priekšpēdējā sekcijā, sadusmojos un pēdējā centos kaut ko vēl saglābt."

Moto ieskaitē šajā ātrumposmā bija laikam sīvākā cīņa šajā rallijā - 448 kilometrus garajā posmā uzvarēja spānis Huans Barreda ("Honda"), taču tikai 24 sekundes viņam zaudēja slovāks Stefans Švitko, kurā gan pēc finiša, pārbraucienā uz bivoku no pārpūles zaudēja samaņu un tika nogādāts slimnīcā. Kopvērtējumā komfortablu pusstundas pārsvaru saglabā anglis Sems Sanderlends (KTM), kurš 10. "dopā" ierindojās 12. vietā, Barredam zaudējot 17 minūtes.

Smago automašīnu klasē ātrākais bija kopvērtējuma līderis Eduards Nikolajevs ("KAMAZ"), bet kvadraciklu ieskaitē vēl viena ātrumposma uzvara Sergejam Karjakinam, kurš brauc pretim savai pirmajai uzvarai šajās prestižajās sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!