Foto: AP/Scanpix
Francijas autobraucējs Stefans Peterhansels un motosportists Sirils Desprē piektdien spēra priekšpēdējos soļus pretī saviem kārtējiem tituliem "Dakaras" rallijreidā.

Sacensību priekšpēdējā, 13.posmā, kurā sportisti veica 441 kilometru garu speciālo ātrumposmu, vieglo automobiļu klasē uzvaru izcīnīja ar "Hummer" braucošais amerikānis Robijs Gordons, bet "Mini" pilots Peterhansels sasniedza devīto rezultātu ar ko bija pilnīgi pietiekoši, lai saglabātu stabilu līderpozīciju.

Kopvērtējumā francūzis pirms sestdien paredzētā pēdējā ātrumposmua, kas būs vien 128 kilometrus garš, savu tuvāko konkurentu, "Toyota" komandas DĀR braucēju Žinelu de Viljērs, joprojām apsteidz par 44 minūtēm un 38 sekundi.

Peterhansels ir desmitkārtējs "Dakaras" rallijreida čempions - četras reizes uzvarējis vieglo automobiļu klasē, bet sešas reizes motociklu konkurencē.

30.vietu ātrumposmā izcīnīja lietuvietis Benedikts Vanags, kurš startē ar Latvijā būvēto automašīnu "OSCar O3". Kopvērtējumā viņš pakāpās uz 66.pozīciju.

Motociklu klasē situācija ir saspringtāka, bet Desprē spēja nostiprināt līderpozīciju. Pie uzvaras posmā tika KTM komandas Čīles pilots Fransisko Lopess, bet Desprē, kurš arī startē ar KTM motociklu, bija otrais, no uzvarētāja atpaliekot par piecām ar pusi minūtēm.

Šī bija Lopesa ceturtā uzvara šī gada sacīkstē un desmitā karjerā.

Kopvērtējumā uz otro vietu pakāpās Lopess, bet viņš no francūža joprojām atpaliek par astoņām minūtēm un 15 sekundēm.

38 gadus vecais Desprē iepriekš "Dakaras" rallijreidā uzvarējis 2005., 2007., 2010. un 2012.gadā.

Savukārt smago automašīnu klasē vēl vienu uzvaru svinēja krievs Andrejs Karginovs ar "Kamaz" automašīnu, bet kopvērtējumā joprojām līderis ir cits "Kamaz" krievu braucējs Eduards Nikolajevs, kurš tuvākos konkurentus apsteidz par vairāk nekā pusstundu.

Sacensības sestdien noslēgsies Santjago.

"Dakaras" rallijreids, kurā šogad nestartē neviens Latvijas pārstāvis, piekto reizi pēc kārtas norisinās Dienvidamerikā. Rallijreids no 1979. līdz 2007.gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā. 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts, no 2009. līdz 2010.gadam risinājās Argentīnā un Čīlē, bet kopš 2011.gada to uzņem arī Peru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!