Polijā dota zaļā gaisma 2021. gada FIA Eiropas rallija čempionāta (ERC) sezonas pirmajam posmam. Piektdien notikušajā kvalifikācijā ātrāko rezultātu uzrādīja divkārtējā Eiropas čempiona rallijā Alekseja Lukjaņuka ekipāža, tomēr par pārsteigumu pirmajā ātrumposmā viņam neizdevās iekļūt pat labāko desmitniekā.

Problēmas ar auto radiatoru jau kvalifikācijas ātrumposmā lika apstāties vienam no sacensību galvenajam favorītam Nikolajam Grjazinam, kurš startē ar Latvijas Automobiļu federācijas izsniegtu licenci. Ekipāžas auto sagatavošana uzticēta Latvijas komandai "Sports Racing Technologies", kurai izdevās novērst "Volkswagen Polo GTI" problēmas un jau pirmajā ātrumposmā Grjazins demonstrēja lielisku ātrumu, divarpus kilometru garo distance pieveicot 1 minūtē un 49,2 sekundēs.

Aiz Grjazina otrajā vietā piektdienu noslēdza pasaules čempionātā pieredzi guvušais īrs Kregs Brīns ar "Hyundai i20". No Grjazina 31 gadu vecais Brīns atpaliek 0,6 sekundes. Vairākus braucējus pirmajā ātrumposmā negaidīti pārsteidza peļķes un dubļainais ceļu segums. Kvalifikācijas otrās vietas ieguvējs Andreass Mikelsens ar "Škoda Fabia Rally2 evo" sezonas pirmo ātrumposmu noslēdza tikai astotajā vietā un pēc finiša norādīja, ka būtu izvēlējies cita sastāva riepas, ja zinātu, cik slapjš ir ceļa segums. Ar savā rīcībā esošā "Citroën C3 Rally2" slīdēšanu cīnījās arī Aleksejs Lukjaņuks, kvalifikācijas uzvarētājam šobrīd atrodoties sev neierasti zemajā 13. vietā.

ERC2 ieskaitē vadības groži nonākuši Latvijas pārstāvju Dmitrija Feofanova / Normunda Kokina rokās, kuri sacensībās piedalās ar "Suzuki Swift R4" automašīnu. Tikmēr priekšpiedziņas mašīnām ERC3 ieskaitē pirmo vietu dala francūža Mateu Franseši un rumāņa Norberta Maiora vadītās ekipāžas, kuras abas Polijā piedalās ar "Peugeot 208".

Šogad "Rally Poland" atzīmē savu simto dzimšanas dienu, tomēr tā dalībniekiem ar svinībām vēl jāpaciešas, jo priekšā vēl gaida 200 viltīgi, aizraujoši un pavērsieniem bagāti kilometri. Sestdien Eiropas čempionāta dalībnieki veiks septiņus ātrumposmus, bet noslēdzošie seši ātrumposmi risināsies svētdien, kad ar finišu Varšavā tiks noskaidroti šīs sezonas pirmā posma uzvarētāji, kuri pēc divām nedēļām uz "Rally Liepāja" varēs doties kā Eiropas čempionāta kopvērtējuma līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!