Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šajā nedēļas nogalē Spa-Frankošāmas trasē risināsies 2021. gada FIA pasaules rallijkrosa čempionāta sezonas sestais posms "Benelux World RX of Spa-Francorchamps". Pēc Rīgā notikušā dubultposma saasinājusies cīņā par titulu "World RX" ietvaros. Savukārt Latvijas skatītāju uzmanība tiks vērsta uz Eiropas čempionāta "Euro RX1" klases sezonas noslēdzošo posmu, kur, Biķernieku trasē iegūtās uzvaras iedrošināts, par uzvaru cīkstēsies Jānis Baumanis.

Sezonas pirmajos trīs posmos perfektu sniegumu demonstrēja brāļi Hanseni, izcīnot dubultuzvaras Katalonijā, Zviedrijā un Francijā. Bet čempionātam ierodoties Rīgā, svaru kausi nosvērās par labu Niklasam Gronholmam un Johanam Kristofersonam, kuri "Ferratum World RX of Rīga" dubultposmā katrs tika pie vienas uzvaras. Tā rezultātā čempionāta četrus vadošos braucējus šķir vien 23 punkti.

Spa ir leģendārā F-1 trase, kas FIA pasaules rallijkrosa čempionāta kalendāram pievienojās 2019. gadā, pateicoties vēsturiskiem līkumiem un straujām reljefa izmaiņām, uzreiz atrada ceļu kā uz braucēju, tā līdzjutēju sirdīm. "Eau Rouge" līkums ved braucējus 15 grādus stāvā kalnā pirms virsotnes sasniegšanas, kur viņus sagaida viltīgais "Raidillon" līkums, kamēr "stadiona" sekcijā izveidoti plati līkumi, kas pēc džokera apļa sniedz iespēju diviem auto veikt tramplīnu vienlaicīgi.

Sezonas līderis Timijs Hansens uz Beļģiju devies ar 17 punktu handikapu pār savu tuvāko sekotāju un jaunāko brāli Kevinu. Pirmajos piecos posmos Timijs ne reizi nav finišējis zemāk par trešo vietu. Starp četriem titula favorītiem brāļi Hanseni ir vienīgie, kuri šeit startējuši pasaules čempionāta ietvaros, jo Kristofersons 2019. gada sezonu izlaida, tikmēr Gronholms pirms diviem gadiem uz Beļģiju nedevās veselības sarežģījumu dēļ.

Tas gan nenozīmē, ka abi sportisti necīnīsies par uzvaru. Kristofersonam tehnisku likstu dēļ vairākkārt nav izdevies savu tempu pārvērst augstvērtīgā rezultātā, kamēr Gronholms pamazām uzņēmis formu un nedēļas nogalē Rīgā izcīnīja vairāk punktus kā jebkurš cits viņa konkurents.

Uz starta būs atrodami arī vairāki "melnie zirdziņi". Viens no tiem ir Gronholma komandas biedrs Kristians Sabo, kurš turpina apliecināt apskaužamu stabilitāti. Ungārs ir viens no tikai trim braucējiem, kurš šogad startējis visos piecos finālos. Pie "Renault Megane" stūres lieliskus ātruma uzplaiksnījumus demonstrē nīderlandietis Kevins Abrings, kuram šīs būs tuvākās sacīkstes dzimtenei. Savukārt Beļģijas fanu uzmanība būs pievērsta mājiniekam Enzo Idem, kurš kopā ar Kristofersonu pārstāv "KYB EKS JC" komandu. Tāpat uz veiksmes stariņu ar "Seat Ibiza" cer Timo Šeiders, kura demonstrētais ātrums apliecina viņa lieliskās braukšanas prasmes.

Lielisks papildinājums ierastajiem "World RX" pilotiem būs 2017. gada Eiropas čempiona rallijkrosā Antona Marklunda dalība. Zviedru autosportists atgriezīsies sacensībās pēc kūleņiem bagātās avārijas Holjesas trasē un šajā nedēļas nogalē startēs ar "Hedströms Motorsport" sagatavoto "Hyundai i20" automašīnu.

Lielu uzmanību šajās brīvdienās izpelnīsies Eiropas čempionāts, kur "Euro RX1" ieskaitē čempiona noskaidrošana atlikta tieši uz pēdējo posmu. Pie uzvarām šogad tikuši Tomass Brintesons, Renē Minnihs un Jānis Baumanis, kurš kopvērtējumā ierindojas ceturtajā pozīcijā.

Bez uzvarām, taču ar stabilu sniegumu virs viņa atrodami divi francūži Fabiens Paijē un Andrea Dubors, kā arī otrs "ESMotorsport" komandas braucējs Andreass Bakeruds. Lieliska snieguma rezultātā Baumanim ir iespēja pacīnīties par titulu, taču lielu lomu spēlēs arī galveno konkurentu demonstrētais temps.

Tikmēr priekšpiedziņas "Euro RX3" ieskaitē talantīgais beļģu jauneklis Kobe Pauels centīsies atkārtot Francijā gūto panākumu. Par viņa galveno sāncensi cīņā par uzvaru uzskatāms "Volland Racing" komandas biedrs Jurijs Beļevskis. Šveices pārstāvja stabilais sniegums ļāvis viņam iekārtoties kopvērtējuma tabulas galvgalī un izcīnīt uzvaras Barselonā un Holjesā.

Bijušais "World RX" braucējs Gijoms de Ridērs uz mājas posmu ieradies kā kopvērtējuma līderis "RX2e" ieskaitē un Spa trasē centīsies palielināt pārsvaru kopvērtējumā pār tuvāko sāncensi Jessi Kallio. Puišu vidū savas prasmes centīsies apliecināt arī trīs dāmas – Klāra Andersone, Kristīne Džampaoli un Laia Sanza.

FIA pasaules rallijkrosa čempionāta tiešraides reportāžās no visiem braucieniem katrā klasē HD kvalitātē būs vērojamas šogad izveidotajā straumēšanas platformā "RX+", nodrošinot skatītājus ar braucēju intervijām, ekspertu analīzēm, spožāko notikumu apskatiem un vēl vairākām noderīgām iespējām. Tikmēr izšķirošos finālbraucienus bez maksas varēs vērot "Red Bull TV" platformā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!