18. un 19. oktobrī norisināsies Latvijas rallija čempionāta 2014. gada sezonas noslēdzošais posms "Rallijs Latvija 2014". Sacensības šogad startēs astoņpadsmito reizi un apliecinās nosaukumā ietverto Latvijas vārdu, jo ātrumposmi paredzēti četru Latvijas pilsētu – Tukuma, Jūrmalas, Rīgas un Cēsu – apkārtnē, informēja organizatori.

Lai gan "Rallijs Latvija 2014" dalībnieku pieteikšanās beigu termiņš noteikts rīt, 10. oktobrī, plkst. 18:00, tomēr jau šobrīd ir zināms, ka sacensību nedēļas nogalē neiztikt bez spēkošanās par vairāku čempionātu kopvērtējuma kausiem.

Latvijas rallija čempionāta (LRČ) nolikums paredz, ka sezonas noslēdzošajā posmā iespējams izcīnīt vairāk punktu, nekā jau notikušajos posmos, piemēram, par uzvaru ieskaites grupā, ierasto 15 punktu vietā, iespējams saņemt 25 punktus. Arī rallija pēdējā ātrumposmā būs iespējams iegūt vairāk papildpunktus kā ierasts – par uzvaru grupā tiks piešķirti 3 punkti, bet par otro vietu – 1,5. Šāda punktu sistēma ļaus "Rallijs Latvija" laikā iegūt pat 28 punktus un gādās par neprognozējamiem rezultātiem un intrigām līdz pat finiša līnijai. LRČ kopvērtējuma līderi Rallijs Latvija laikā nevarēs justies droši, bet zemākajās vietās esošie sportisti noslēdzošo sacensību laikā varēs gūt ievērojamu punktu bagāžu un pat apsteigt kopvērtējumā augstāk esošos konkurentus.

Latvijā visplašāk pārstāvētās pilnpiedziņas N4 grupas vadībā atrodas Jānis Vorobjovs (rallijā startēs ar Mitsubishi Lancer Evo X), kurš pirms sezonas pēdējā posma iekrājis 90 punktus. Kopvērtējuma otrajā vietā šobrīd ierindojies Igors Bulantsevs (Mitsubishi Lancer Evo IX), kuram ir 60 punkti. Lai kļūtu par čempionu, autosportistam ne vien pašam būs sekmīgi jāstartē, bet arī jācer uz Vorobjova pieticīgu rezultātu. Tikmēr Bulantsevam konkurenci veidos gan Aleksejs Mersijanovs (Mitsubishi Lancer Evo X, 43 punkti, 3. vieta), gan ceturtajā vietā esošais Aleksandrs Mihailovs (Mitsubishi Lancer Evo X, 37 punkti).

Spēkošanās par ieskaites punktiem paredzama arī R5 grupā, kuras līderpozīcijā ar 42 punktiem šobrīd atrodas igauņu sportists Rauls Jēts. Otrajā vietā, ar iekrātu 41 punktu, šobrīd ir Martins Samuitis, kurš "Rallijs Latvija" startēs ar Mitsubishi Lancer Evolution X automašīnu. Sacensībām pieteicies arī trešajā vietā esošais Vasilijs Grjazins, kurš pēc gada sākumā izcīnītām uzvarām pirmajos divos LRČ posmos "Rally Liepāja", čempionātā vairs nebija startējis. Grjazins iekrājis 34 punktus un ātrumposmos brauks pie "Ford Fiesta S2000" stūres.
Priekšpiedziņas R2 grupā konkurentiem neaizsniedzams kļuvis Ralfs Sirmacis, kurš pēc šīs sezonas jau trešo reizi ieguvis čempiona titulu. Otrajā vietā šobrīd ierindojies Emīls Blūms, kuram ir 60 punkti un kurš ar "Honda Civic Type-R" automašīnu centīsies izcīnīt uzvaru jau trešajā LRČ posmā pēc kārtas. Intriģējoša cīņa sagaidāma par kopvērtējuma trešo vietu, kurā šobrīd ierindojies Guntis Lielkājis (Ford Fiesta, 39 punkti). Lielkājim uz papēžiem min Kristaps Feldmanis (37 punkti, 4. vieta), kurš arī startēs ar "Ford Fiesta" spēkratu un centīsies parādīt savas labākās prasmes, lai kāptu uz LRČ goda pjedestāla.

Spēkošanās sagaidāma arī Latvijas rallija kausa 2WD grupā, kurā uzvarētāja kausu matemātiski var izcīnīt četras ekipāžas, kas visas piedalīsies "Rallijs Latvija". Kopvērtējuma galvgalī atrodas Kaspars Kaņeps-Kalniņš (BMW M3), kurš pēdējās trijās sacensībās uzrādījis stabilu sniegumu, un kopvērtējumā iekrājis ne tikai 39 punktus, bet arī 10 punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Edgaru Balodi (Honda Civic Type-R, 29 punkti). Trešajā vietā ar 25 punktiem šobrīd atrodas Zigurds Kalniņš (brauks ar BMW markas automobili), savukārt ceturtais ar 17 punktiem – Andis Neikšāns, kurš startēs ar BMW M3.

Latvijas rallija kausa ieskaites grupā LRČ Juniors, kurā startē dalībnieki līdz 23 gadu vecumam, iespēja plūkt uzvarētāja laurus ir diviem kandidātiem – šobrīd līderpozīcijā esošajam Ralfam Sirmacim un Emīlam Blūmam, kurš rallijā var izcīnīt nepieciešamo punktu skaitu, lai apsteigtu Sirmaci. Trešajā vietā ierindojies Kristaps Feldmanis, kurš centīsies nosargāt pārsvaru pār Jāni Kricki un Daņilu Belokoņu.

LRČ Komandu vērtējumā čempionu godu vēl pirms "Rallijs Latvija" nodrošinājusi "LMT Autosporta Akadēmija", kas iekrājusi pietiekamu pārsvaru, lai ASRT to nevarētu apsteigt.

Autosportistiem izšķirīgas cīņas par punktiem sagaidāmas arī Ziemeļeiropas zonas (NEZ) rallija čempionāta kopvērtējumā. "Rallijs Latvija" ietvaros norisināsies šī čempionāta Finālposms, kurā arī būs iespējams izcīnīt vairāk punktus nekā iepriekš notikušajos posmos, un tieši Rallijs Latvija laikā tiks noskaidroti šo reģionālo sacensību čempioni.

Pilnpiedziņas 4WD klasē izredzes iegūt čempionu kausu ir deviņiem pretendentiem. Starp tiem arī latvietis Jānis Vorobjovs (35 punkti, 2. vieta), kurš centīsies apsteigt priekšā esošo lietuvieti Ramūnu Čapkausku (43 punkti) un būt ātrāks par diviem citiem lietuviešiem – Martinu Samuiti (34 punkti, 3. vieta) un Giedru Notku (26 punkti, 4. vieta). Tikmēr vientilta piedziņas klasē 2WD līderpozīcijās izvirzījušies latvieši Ralfs Sirmacis (58 punkti) un Emīls Blūms (38). Ja Sirmacis rallijā ieskaites punktus negūs, tad Blūmam jāfinišē starp piecām ātrākajām ekipāžām, lai apsteigtu sāncensi. Blūmam gan jāuzmanās, lai viņu neapsteigtu kāds no kopvērtējuma tabulā zemāk esošajiem konkurentiem.

"Rallijs Latvija" laikā skatītāji varēs vērot autosportistu cīņas par ieskaites punktiem piecu dažādu sacensību – Latvijas rallijsprinta čempionāta, Latvijas minirallija kausa izcīņas, Latvijas čempionāta rallija supersprinta, kā arī vēsturisko automobiļu regularitātes rallija – ieskaitēs. Tik plaša un daudzveidīga sacensību programma skatītājiem dos lielisku iespēju ne tikai salīdzināt dažādo sporta automašīnu tehniskās spējas, bet arī novērtēt autobūves attīstību katrā no atšķirīgajām disciplīnām.

Atgādināsim, ka Latvijas Rallija čempionāta noslēdzošā posma Rallijs Latvija sacensības sāksies piektdien, 17. oktobrī, kad Rīgā, sporta bāzē Biķernieki norisināsies testa posms, kurā autosportisti pirms oficiālā sacensību starta varēs pārbaudīt savu automašīnu tehnisko gatavību rallija cīņām. Pēc testa posma beigām, līdz ar tumsas iestāšanos, turpat Biķerniekos startēs vēsturisko automobiļu regularitātes rallija pirmais ātrumposms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!