facebook:600358297091854

Latvijas (LRČ) un Igaunijas rallija čempionāta pirmais posms, "Rally Alūksne 2019", piektdien sākās ar diviem nakts ātrumposmiem, kuros ātrākais bija ukrainis Valērijs Gorbans ("MINI WRC").

Otrajā vietā ierindojās Olivers Solbergs, kurš rallija sacensībās pirmo reizi piedalās ar R5 klases mašīnu ("Škoda Fabia R5") un jaunu stūrmani, Āronu Robertu Džonstonu. Startējot sestais, pirmajā ātrumposmā jaunais norvēģu pilots Gorbanam zaudēja četras sekundes, bet otrajā, kas bija pirmā atkārtojums, — tikai 0,78 sekundes.

Nedaudz tālāk no līderiem ir polis Lukašs Habajs ("Škoda Fabia R5"), kurš Gorbanam zaudē 14,84 sekundes. Visas iepriekš minētās ekipāžas brauc LRC ABS klasē.

Ātrākais no latviešu braucējiem ir Jānis Vorobjovs ("Mitsubishi EvoX"), kurš startē LRC1 ieskaitē un ir tās līderis. Kopējā vērtējumā viņš ieņem piekto vietu.

LRC2 ieskaitē pirmais pēc diviem ātrumposmiem ir Emīls Blūms ("Mitsubishi Lancer EvoIX"), LRC4 ieskaitē — lietuvietis Martins Samsons ("BMW M3"), LRC5 — igaunis Kristo Subi ("Honda Civic Type-R").

LRC3 klasē, kurā pārsvarā startē junioru klases braucēji, līderis ir pašreizējais Eiropas junioru čempions Mārtiņš Sesks ("Ford Fiesta"), kurš par 1,31 sekundi apsteidz savu nākamos konkurentus pasaules junioru čempionātā (JWRC) Rolandu Pomu un par 2,26 sekundēm — Kenu Tornu no Igaunijas. Tiesa, pēc pirmā "dopa" Sesks bija tikai trešais aiz abiem igauņiem, bet otrajā ātrumposmā uzvarēja un viņus kopvērtējumā apsteidza.

Rallijs turpināsies sestdien ar atlikušajiem astoņiem ātrumposmiem.

Latviju tradicionāli par rallija iemaņu apgūšanas skolu izvēlas britu jaunie sportisti, un arī šis gads nav izņēmums. "Rally Alūksne 2019" piedalās 18 gadus vecais londonietis Rorijs Bells, kurš Latvijā iepriekš startējis rallijsprintā, iegūstot pat vicečempiona titulu 2016. gadā. Rallijs viņa ģimenē nav svešs — Rorija tēvam ir vairāk nekā 100 ralliju pieredze stūrmaņa krēslā.

"Šodien trasē biju visai agri, lai veiktu pierakstu. Ceļi ir ļoti ātri un dinamiski, nebiju to gaidījis, bet domāju, ka viss būs labi," pirms rallija sākuma teica Rorijs. "Šogad plānoju braukt ziemas rallijus Latvijā, ceru piedalīties arī Eiropas rallija čempionāta (ERČ) posmā Liepājā. Galvenais fokuss šajā sezonā ir "Peugeot" kauss Portugālē un Spānijā, tur plānoju aizvadīt pilnu sezonu, kas ļauj debitēt WRC posmos Portugālē un Spānijā."

Ātrumposmu ceļo Alūksnes apkārtnē ir ziemas rallijam atbilstoši, ar kupenām un apledojušiem ceļiem. Sportisti gan saka, ka jūtoties kā bobsleja trasē, bet ar segumu ir apmierināti.

Alūksnē ieradies arī pašreizējais ERC čempions Aleksejs Lukjaņuks, kurš sākotnēji solījās startēt šajā rallijā, tomēr finansiālu apstākļu dēļ tas nebija iespējams. Šobrīd viņš Alūksnē kā treneris palīdz "Prospeed" komandas ekipāžām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!