Foto: DELFI

Kā allaž, vasaras ralliju sezonu Latvijā iesāk Talsu rallijs jeb kā tagad tas oficiāli jāsauc - "Rally Talsi". Vai arī Čempionu rallijs.

Talsu rallijs ir viens no Latvijas rallija "ilgdzīvotājiem", kura vecums jau iesniedzies ceturtajā desmitā, kas autosporta sacensībām ir ļoti cienīgs rādītājs. Pēdējos gados tas piedzīvojis vizuālu un saturisku "atjaunošanos", izveidojot jaunu, individuālu darbības virzienu - Čempionu rallijs. Arī šogad "Rally Talsi" startēs vairāku valstu esošie čempioni, pārsvarā N4 klases, lai noskaidrotu, kurā valstī tad dzīvo un brauc ātrākās ekipāžas. Jāpiebilst, ka ne vienmēr tās ir bijušas no Latvijas... Šogad par Čempionu kausu cīnīsies Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Slovākijas sportisti.

"Rally Talsi" notiks pēc Latvijā ierastas shēmas - pirmā sacensību diena ir sestdiena, kad sportisti pēcpusdienā veic vairākus ātrumposmus, bet "pilnā" sacensību diena ir svētdiena. Rallija starts šogad paredzēts 18. maijā pl. 14:30 ar goda pjedestālu Talsu centrā, bet pirmais ātrumposms sāksies pl. 15:30.

Pirmajā sacensību dienā ekipāžas veiks sešus ātrumposmus, un rallija organizatori sola, ka tos visus līdzjutēji varēs pagūt noskatīties, jo ātrumposmi risināsies pēc tā saucamā "rāvējslēdzēja" principa. Pēc katriem diviem ātrumposmiem paredzēts serviss, kura laikā skatītāji varēs pagūt pārbraukt uz nākamo posmu. Dienas beigās - atgriešanās! Pēc ilgāka laika un ilgstošiem remontiem Talsu rallijā ir atgriezies pilsētas ātrumposmos, kas tiek uzskatīts par vienu no labākajiem un interesantākajiem vismaz Latvijā, ja ne visā Baltijā.

Otrā sacensību diena iesāksies pl. 11, un šai dienā sportistus un skatītājus gaida nākamais "saldais ēdiens" - Talsu rallija tradicionālais garais ātrumposms, kurā nereti izšķiras sacensību uzvarētāja liktenis. Šogad šis posms, kam dots "Delfi" nosaukums, ir nedaudz īsāks kā iepriekšējās reizēs, taču arī pietiekami "pieklājīgs" - 27,34 km. Zinot Talsu rallija trasi, stūrmaņi, lasot šā posma stenogrammu, mēdz palikt ne tikai sausu muti, bet arī bez balss. Un, protams, arī "Sukturu tramplīni"...

Pirmais starta numurs "Rally Talsi" piešķirts igaunim Otam Tanakam, kurš pēc nelielas pauzes atgriezies pie rallija auto stūres. Pirms divām nedēļām viņš finišēja otrais Igaunijas rallija čempionāta pirmajā vasaras posmā, Tallinas rallijā.

Otrais trasē dosies ātrais krievu pilots Aleksejs Lukjaņuks, trešais - lietuviets Dominiks Butvils. Latvijas karogus skatītāji varēs sākt viscināt ar piekto ekipāžu - piektais numurs piešķirts vairākkārtējam Latvijas čempionam Aivim Eglem. Izņemot Butvilu, visas šīs ekipāžas pārstāv N4 klasi.

Jaudīgas tehnikas cienītājiem būs jāgaida ekipāža ar 11. numuru - ar to un "Mitsubishi Lancer WRC" trasē dosies Raimonds Kisiels. Sākotnēji šīm sacensībām ar "Subaru Impreza WRC" bija pieteicies lietuvietis Benedikts Vanags, taču viņš no dalībnieku saraksta ir pazudis. Toties ar 19.numuru startēs pieredzējušais formulu pilots Haralds Šlēgelmilhs - viņš savai rallija debijai izvēlējies "Škoda Fabia S2000" klases mašīnu.

Tiem, kas atceras ne tik senu pagātni, atmiņā noteikti ir palicis tas Talsu rallijs, kurā pie "Ford Escort WRC" stūres bija Matīss Mežaks. Arī šogad Matīss piedalīsies šajās sacensībās, bet 2WD klasē un ar "Opel Ascona", kas varētu būt ļoti atraktīvs pasākums.

Kā redzams, rallija cienītājus sestdien un svētdien gaida saturīgs pasākums, bet tiem, kas varbūt vēl ne tik ļoti iemīļojuši autosporta sacensības, rallija rīkotāji sola labu laika pavadīšanu sestdien vakarā Talsos ar koncertiem un citām lustēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!