Foto: PA Images/Scanpix/LETA

"Red Bull" austrāliešu pilots Daniels Rikjardo sestdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta sezonas 19. posma - Meksikas "Grand Prix" - kvalifikācijā.

Rikjardo Mehiko trases apli veica vienā minūtē un 14,759 sekundēs, par 0,026 sekundēm pārspējot savu komandas biedru Maksu Verstapenu, neļaujot 21 gadu vecajam nīderlandietim kļūt par visu laiku jaunāko "pole position" ieguvēju.

"Red Bull" pirmo starta rindu aizņems pirmo reizi kopš 2013.gada ASV "Grand Prix" izcīņas, kad no priekšējās rindas sacensības sāka Sebastjans Fetels un Makss Vēbers.

Tikmēr no otrās starta rindas svētdien sacensības sāks galvenais titula pretendents, "Mercedes" britu pilots Lūiss Hamiltons un viņa sīvākais konkurents - "Ferrari" vienību pārstāvošais vācietis Fetels. Hamiltons Rikjardo zaudēja 0,135 sekundes, kamēr Fetels atpalika 0,211 sekundes.

Savukārt piektais kvalifikācijā bija "Mercedes" somu braucējs Valteri Botass, bet sesto vietu ieņēma viņa tautietis Kimi Reikenens no "Ferrari". Tālāk bija abi "Renault" piloti, vācietis Niko Hilkenbergs un spānis Karloss Sainss juniors, bet aiz viņiem pirmo desmitnieku noslēdza "Sauber" braucēji, Monako pārstāvis Šarls Leklērs un zviedrs Markuss Ēriksons.

Pirms tam norisinājās treniņbraucienu sesijā, kurā ātrākais bija Verstapens. Nīderlandietis labākos rezultātus sasniedza arī pirmajās divās sesijās.

Pirms sezonas noslēdzošajiem trim posmiem Hamiltons kopvērtējumā iekrājis 346 punktus, kamēr Fetelam ir 276 punkti, trešo vietu ar 221 punktu ieņem Reikenens, bet ceturtais ar 217 punktiem ir Botass. Piektajā pozīcijā ar 194 punktiem ir Verstapens, kamēr pirmo sešinieku ar 146 punktiem noslēdz Rikjardo.

Trīs posmos piloti var tikt pie maksimāli 75 punktiem, bet Hamiltons Fetelu apsteidz par 70 punktiem, līdz ar to britam Meksikas posmā titula nodrošināšanai pietiks ar septīto vietu.

Konstruktoru kausā līdere ar 563 punktiem ir "Mercedes", kamēr "Ferrari" iekrājusi 497 punktus. Pirmo trijnieku savukārt ar 337 punktiem noslēdz "Red Bull".

Šajā F-1 sezonā braucējiem ir jāveic 21 posms. Salīdzinot ar pagājušo sezonu, no kalendāra ir izņemts Malaizijas etaps, taču sacīkstes atgriezās Francijā un Vācijā.

Pagājušajā sezonā kopvērtējumā triumfēja Hamiltons, kurš izcīnīja savu ceturto titulu karjerā, bet komandu vērtējumā "Mercedes" palika nepārspēta ceturto gadu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!