Foto: AFP/Scanpix

Kopvērtējuma vicelīderis Niko Rosbergs no "Mercedes" komandas sestdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 14.posma - Japānas "Grand Prix" - kvalifikācijā.

Vācietis Rosbergs par izšķirošajā sesijā sausos laika apstākļos par nepilnu sekundes desmitdaļu apsteidza savu britu komandas biedru Lūisu Hamiltonu. Šis bija Rosberga otrais "pole-position" šosezon un 17. karjerā.

Tiesa, sesiju neizdevās pabeigt, jo nepilnu minūti pirms tās beigām pēc uzbraukšanas uz zālāja kontroli pār savu formulu zaudēja krievu pilots Daniils Kvjats ("Red Bull"), piedzīvojot smagu avāriju un pat apmetot vienu kūleni. Kvjats bija spējīgs no automašīnas izkāpt saviem spēkiem, bet kvalifikācija pēc tam vairs netika turpināta.

Kā zināms, pirms nedēļas notikušajā etapā Singapūrā Hamiltons varēja atkārtot leģendārā brazīlieša Airtona Sennas rekordu un uzvarēt astotajā kvalifikācijā pēc kārtas. Toreiz viņam tas neizdevās, bet tagad brits palicis bez "pole-position" otrajās sacensībās pēc kārtas.

No trešās starta vietas sacensības svētdien sāks "Williams" komandu pārstāvošais soms Valteri Botass, kuram blakus stāsies "Ferrari" komandas četrkārtējais pasaules čempions Sebastjans Fetels no Vācijas. Arī trešo rindu aizņems šo pašu komandu piloti - piektais startēs pieredzējušais brazīlietis Felipe Masa no "Williams", bet sestais būs "Ferrari" somu braucējs Kimi Reikenens.

Pirms tam sestdien notika arī trešā kvalifikācijas sesija, kurā arī pirmās divas vietas aizņēma tieši Rosbergs un Hamiltons.

Sacensības sāksies svētdien plkst. 8:00 pēc Latvijas laika.

Čempionāta kopvērtējumā pēc 13 posmiem drošs līderis ar 252 punktiem joprojām ir šosezon septiņas uzvaras izcīnījušais Hamiltons, kuram 41 punkta attālumā seko Rosbergs.

Trešais ar 203 punktiem ir Fetels, kurš pēc uzvaras iepriekšējā etapā iesaistījies cīņā par otro vietu, bet pārējie konkurenti atpaliek jau gandrīz par 100 punktiem - pie 107 punktiem ticis Reikenens, kuram sešus punktus zaudē tautietis Botass, bet 97 punktus guvis Masa.

Kā zināms, pērn Japānas etapā traģiskā avārijā iekļuva franču pilots Žils Bjanki, kurš deviņus mēnešus vēlāk mira gūto galvas traumu dēļ. Toreiz francūža vadītā automašīna sāniski ietriecās evakuācijas transportā, kas atradās drošības zonā, lai prom no trases nogādātu avarējušā Adriana Zutila formulu.

Turpinājumā novembra vidū tika ziņots, ka Bjanki atsācis patstāvīgu elpošanu un vairs neatrodas mākslīgajā komā, kā arī pārvests no Japānas uz Franciju. Tomēr kopš tā laika būtisku uzlabojumi viņa veselības stāvoklī nebija, martā sportists atkal iekļuva komā, bet jūlijā Bjanki mira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!