Foto: AFP/Scanpix

Pieredzējušais spāņu sportists Karloss Sainss no "Peugeot" komandas otrdien triumfēja Dakaras rallija devītajā posmā, pārņemot līderpozīciju arī kopvērtējumā.

Sainss otrdien bija labākais saīsinātajā 179 kilometrus garajā posmā. Ātrumposma distance tika samazināta pārāk karsto laikapstākļu dēļ; sākotnēji bija iecerēts, ka autobraucēji sacentīsies 285 kilometru garumā. Kā zināms, arī pirmais rallija ātrumposms tika atcelts laikapstākļu dēļ.

Pārējo goda pjedestālu devītajā ātrumposmā sadalīja "Mini" braucēji - holandietis Ēriks van Lūns no Sainsa atpalika par desmit sekundēm, kamēr vēl septiņas sekundes zaudēja bijušais WRC pilots, soms Miko Hirvonens.

Savukārt iepriekšējais kopvērtējuma līderis titulētais francūzis Stefans Peteransels, kurš ir Sainsa komandas biedrs, bija septītais, no uzvarētāja atpaliekot vairāk nekā deviņas minūtes. Tikmēr vēl vienam "Peugeot" braucējam deviņkārtējam WRC čempionam Sebastjanam Lēbam bija problēmas ar automašīnas vadību smilšainos apstākļos, kā rezultātā viņš ierindojās vien 22. vietā. Kopvērtējumā viņš noslīdējis uz 13. vietu, zaudējot Sainsam divas stundas, 16 minūtes un 54 sekundes.

Lietuvietis Benedikts Vanags devīto ātrumposmu pabeidza 26. pozīcijā, no Lēba atpaliekot 35 minūtes. Arī kopvērtējumā Vanags atrodas 26. vietā. Otrā Lietuvas ekipāža, ko pilotē Antans Jukņēvičs ("Toyota Hilux") atrodas kopvērtējuma 35. vietā, bet trešā, ko pilotē pazīstamais lietuviešu rallists Vaidots Žala ("Seat Leon Dakar"), ir 71. vietā, ceturtie no beigām. Viņiem šī ir debija Dakaras rallijā.

Autobraucēju kopvērtējumā līderis nu ir Sainss, kurš par septiņām minūtēm un trim sekundēm apsteidz Peteranselu, kamēr trešais ir pagājušā gada Dakaras rallija uzvarētājs katarietis Nasers Al-Atija ("Mini"). Viņš līderim zaudē nepilnas 15 minūtes.

Savukārt motociklu klasē otrdien uzvarēja austrālietis Tobijs Praiss (KTM), kurš par septiņām minūtēm un desmit sekundēm apsteidza ar "Honda" braucošo argentīnieti Kevinu Benavidesu, kamēr trešais bija slovāks Stefans Svitko (KTM).

Tiesa, otrdienas rezultāti motociklu klasē vēl varētu tikt pārskatīti, jo daži braucēji līdz organizatoru lēmumam saīsināt distanci bija paguvuši veikt ātrumposmu visā garumā, nevis tikai 179 kilometrus. Līdz ar to situācija kopvērtējumā vēl ir neskaidra, bet Praiss savu līdera pozīciju saglabās.

Jau ziņots, ka Dakaras rallija organizatoriem nācies saskarties ar dažādām likstām. Prologā ķīniešu autosportistes Guo Meilinas vadītais "Mini" spēkrats ietriecās skatītājos, savainojot 13 cilvēkus. Sacensību septītajā posmā trasē izskrēja kāds 63 gadus vecs vīrietis, kurš pēc mašīnas trieciena gāja bojā.

Kopumā šogad rallijreidā iecerēti 12 posmi, no kuriem pēdējais notiks 16. janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!