Foto: Foto: R.Rubenis
Biķernieku kompleksās sporta bāzes spīdveja trekā 13. augustā no pulksten 14 notiks Eiropas čempionāta fināls pāriem. Šī būs otrā iespēja nedēļas laikā redzēt mototreka lielmeistarus Latvijā, jo pirms dažām dienām – 6. augustā – Daugavpilī norisinājās SEC Eiropas čempionāta 2. finālposms.

Biķernieku sacensībās piedalīsies Eiropas stiprākie braucēju pāri, kuri piedalīsies cīņā par Eiropas čempionāta zeltu medaļu. Rīgas spīdveja trekā pirmo reizi startēs Eiropas čempioni – Polijas komanda, vicečempioni – Krievijas komanda, kā arī četri pāri no Čehijas, Vācijas, Dānijas, Itālijas, kā arī Latvijas labākie spīdvejisti. Mūsu komandu pārstāvēs Andžejs Ļebedevs, Kastjas Podžuks un Jevgenijs Kostigovs.

Spīdvejs, it īpaši, ja tas notiek āra trekā, ir ļoti pakļauts laika apstākļiem, kuri patlaban Latvijā ir ļoti mainīgi. Spīdvejistiem un šī sporta veida līdzjutējiem ir jārēķinās ar to, ka iespējamais stiprais lietus var padarīt spīdveja treku pārāk dubļainu un bīstamu braukšanai. Pasaules pieredze rāda, ka šādos gadījumos sacensības tiek pārceltas vai pat atceltas.

Spīdvejā atšķirībā, piemēram, no motokrosa, sacensības stiprā lietū vai uz stipri pielijuša celiņa notikt nedrīkst (arī motokrosā pat GP līmenī ir atcelts kāds brauciens vai pat viss posms, ja trase ir neizbraucama vai pārāk bīstama, kaut gan motokrosā ir pavisam cita braukšana). Spīdvejā tas ir bīstami sānslīdes un kontaktcīņas dēļ līkumos, turklāt šādos apstākļos zūd arī sportiskā sacensības jēga – visu izšķir tikai starts un pirmais līkums, kā arī tas, cik no braucējiem vispār tiks līdz finišam.

Biķernieku spīdveja treks tika atklāts 2014. gadā un tajā jau veiksmīgi aizvadīts "Speedway Grand Prix" pasaules čempionāta pusfināls. Spīdvejs visā pasaulē ir populārs un aizraujošs motosporta veids. Lai popularizētu spīdveju un atrastu jaunus talantus, kuri būtu spējīgi savaldīt spīdveja motociklu, Biķernieku trekā jau otro gadu aktīvi norit Rīgas spīdveja skolas treniņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!